Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Drifto“ aikštelės Vilniuje pardavimas gali užbaigti autosporto klubo istoriją

Vienas gausiausių automobilių sporto klubų Lietuvoje „N40“ susipliekė su Vilniaus miesto savivaldybe. Ginčo objektas – V.A.Graičiūno g. 20 esančios patalpos, kurias klubas ne konkurso būdu išsinuomojo 2014-aisiais. Šiandien savivaldybė užsimojusi patalpas parduoti, o tai reikštų nuomos sutarties pabaigą.
„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje
„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje

2061 kv. m ploto sandėlis, kaip rašoma Vilniaus savivaldybės tinklalapyje, buvo išnuomotas 2014-ųjų liepos 25 dieną 12-ai metų. Nuomos kaina visu laikotarpiu – 596,92 Eur per mėnesį, arba 0,29 Eur už kvadratinį metrą bendrojo pastato ploto.

Tai maža kaina, lyginant su rinkos vidurkiu, tačiau Vilniaus savivaldybė lengvatinėmis sąlygomis yra išnuomojusi šimtus patalpų. Tiksliau, nuomodavo ankstesnės savivaldybės, o 2015-ųjų pavasarį prie sostinės vairo stojusi valdžia nuolaidžiauti nenusiteikusi ir siekia iš kiekvieno jai priklausančio pastato išpešti kuo daugiau naudos: arba prašyti iš nuomininkų mokėti rinkos kainą, arba pastatą parduoti.

Su tokiu požiūriu susidūręs automobilių sporto klubas „N40“ politikus vadina nesąžiningais ir tikisi, kad savo tiesą įrodyti pavyks.

„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje
„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje

Savivaldybė parduoda teisėtai

Kai „N40“ išsinuomojo patalpas, jos, pasak klubo prezidento Algirdo Kazlausko, buvo griūvančios tiesiogine to žodžio prasme. Investavę apie 330 tūkst. Eur, klubo nariai pavertė V.A.Graičiūno g. 20 adresą žinomu visiems Vilniaus automobilių sporto atstovams: neseniai išasfaltuotoje aikštelėje vyksta šoninio slydimo, slalomo varžybos, saugaus vairavimo mokymai, o restauruotomis sandėlio patalpomis naudojasi gausaus klubo nariai – čia laiko bei remontuoja savo sportinius automobilius.

Nepaisant to, kad patys esame teisininkai, kažkaip pasitikėjome politikų žodžiu.

Didelės investicijos gali virsti nuostoliu, jeigu Vilniaus savivaldybei pavyks pastatą parduoti – tam jau paskelbtas aukcionas, kuriame pradinė pastato kaina yra 671 600 Eur. Aplink esančio 4,65 hektaro žemės sklypo – 178 440 Eur. Pastatą pardavus, „N40“ klubas iš jo greičiausiai būtų iškraustytas, nes naujieji savininkai vargu ar norėtų nuomoti patalpas už tokią nedidelę kainą.

Patalpų pardavimas neprieštarauja nuomos sutarčiai – savivaldybė turi teisę parduoti bet kurį jai priklausantį ir nuomojamą objektą, tai įrašoma į visas nuomos sutartis. Privatizavus objektą, nuomos sutartis automatiškai nutrūksta ir buvęs nuomininkas turi iš naujo derėtis su patalpas įsigijusia organizacija.

„Nepaisant to, kad patys esame teisininkai, kažkaip pasitikėjome politikų geranoriškumu. Mes labai daug dėl to punkto diskutavome, bet mums nepavyko jo išimti iš sutarties. Tai suprantama, nes jį pakeisti yra gana komplikuotas dalykas. Bet tuo metu mes tikėjome politikų žodžiu“, – prisiminė „N40“ prezidentas A.Kazlauskas, kuris, be pareigų klube, yra ir advokatų kontoros asocijuotasis partneris.

Jis teigė, kad ramybės suteikė ir kitas faktas – pastato balansinė vertė, visąlaik buvusi 12 mln. litų. Dar prieš į jį įsikeliant automobilių sporto klubo nariams, V.A.Graičiūno g. 20 esančios patalpos buvo pardavinėjamos už šią sumą, tačiau niekas nesidomėjo.

Sostinės savivaldybė, optimizuodama turto ir finansų valdymo sprendimus, aptinka abejotinų turto nuomos atvejų, padarytų praėjusios kadencijos sprendimais.

Nauda gali būti mažesnė

Ką žodžiu pasako viena savivaldybės administracija, dar nereiškia, kad patvirtins ir kita – būtent į tokią situaciją pateko „N40“.

„Sostinės savivaldybė, optimizuodama turto ir finansų valdymo sprendimus, aptinka abejotinų turto nuomos atvejų: praėjusios kadencijos sprendimais lengvatinėmis sąlygomis patalpos buvo išnuomotos organizacijoms, kurios teikia paslaugas itin siauram žmonių ratui, tarnauja privatiems interesams, ir dėl to nukenčia tiek miesto biudžetas, tiek vilniečiai, kurie negauna socialinės naudos“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorės pavaduotoja Vylūnė Urbonienė.

Vilniaus miesto savivaldybės norai gražūs: už pastato, tenkinančio kelių šimtų žmonių laisvalaikio interesus, pardavimą gauti pinigai būtų skirti vaikų darželių renovacijoms, gatvių tiesimui bei rekonstravimui.

„Savivaldybė nemato efektyvumo ir racionalumo lengvatinėmis nuomos sąlygomis remti automobilių sporto klubą, kuris taip pat teikia „Mercedes-Benz“ mikroautobusų ir restauruotų LADA automobilių nuomos paslaugas, yra remiamas tokių didelių įmonių kaip „Egzotika“ (klubo ralio komanda „N40-Egzotika“) ir kt.“, – neslėpė Administracijos direktorės pavaduotoja.

Tačiau naudos iš pastato pardavimo Vilniaus savivaldybė gali turėti kur kas mažiau – pradinė pastato kaina, 671 tūkst. Eur, gali sumažėti perpus. A.Kazlauskas teigė, jog Vilniaus savivaldybė yra pasiryžusi, jeigu tai daryti įpareigotų teismas, kompensuoti „N40“ klubo investuotas lėšas – apie 330 tūkst. Eur. Tokiu atveju nauda iš parduodamo pastato sumažėtų dvigubai.

Visas finansines investicijas klubas atliko savo rizika, žinodamas, kad jos nebus atlygintos.

„Jeigu žiūrėti ūkiškai, tai dabar pastato kaina yra 670 tūkst. Savivaldybė pasirengusi pusę tos sumos, mus išmetusi į gatvę, atiduoti. Tai kam tada išmetinėti? Tai užsispyrimas parduoti, o ne ūkiškai mąstyti“, – įsitikinęs klubo prezidentas. Tiesa, jis užsiminė, kad investicijų prisiteisti greičiausiai nebandytų, tačiau savivaldybės norą parduoti pastatą ketina ginčyti teisme.

Kita vertus, 15min pateiktas Vilniaus savivaldybės atsakymas skamba kiek kitaip: „Pagal sutartį nuomininkas gali atlikti pastato paprastąjį, kapitalinį remontą arba rekonstravimo darbus (pagerinti turtą), pritaikydamas turtą savo veiklai, tačiau tik savo lėšomis, savivaldybei neatlyginant, – todėl visas finansines investicijas klubas atliko savo rizika, žinodamas, kad jos nebus atlygintos.“

„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje
„N40“ sporto klubo nuomojamos patalpos V.A.Graičiūno g. 20, Vilniuje

Siūlė keisti sutartį

Turto vertinimas V.A.Graičiūno g. 20 esančioms patalpoms nebuvo atliktas nei „N40“ jas išsinuomojant, nei dabar, jas parduodant aukcione. Todėl aukcione nustatyta kaina yra daugiau orientacinė, tikintis, kad pirkėjas už patalpas sumokės didesnę sumą – juk kažkada tas pats pastatas buvo vertinamas penkiskart didesne suma (3,48 mln. Eur).

„Dabar pastatas tiek nevertas, tačiau kaip vieta didelėje teritorijoje vertas gal net ir daugiau. Čia yra 4,5 hektarų sklypas, o greta – dar 1,5 ha. Sklypas turi geležinkelio ir dujotiekio atšakas. Kažkas, kas nusipirks pastatą, įkels koją į didžiulį valstybinės žemės sklypą pačiame jo viduryje, o po pusmečio ar metų, kai bus parduodami kiti aplink esantys objektai, galės juos įsigyti pigiau. Tai – pramoninis Vilniaus rajonas ir žemė čia žvėriškai brangi.

Mūsų vertinimu, mes esame pakliuvę į pirmą pardavimo etapą. Vietoj to, kad ūkiškai parduotų viską, parduodamas tik mažas gabaliukas, kuris įsiterpia per vidurį tarp visų kitų. Ir po to bus galima mažais gabaliukais parduoti visus aplinkui esančius objektus“, – svarstė A.Kazlauskas.

Vilniaus savivaldybė, prieš paskelbdama aukcioną, „N40“ klubui siūlė pakeisti sutarties sąlygas, tačiau susitarimo pasiekti nepavyko. Pasak klubo prezidento, netiko savivaldybės pasiūlyta nuomos kaina.

Tačiau greta esančio 6930 kv. m ploto pastato V.A.Graičiūno g. 20 nuomininkams „Baltic Production Companies Association“ pakeistos sutarties sąlygos tiko. Iki šiol pagal 2011-aisiais sudarytą sutartį mokėjusi 2 centų (!) mėnesinį mokestį savivaldybei, 2016 m. rugsėjo 14 d. Vilniaus tarybos sprendimu įmonė mokės šimtą tūkstančių kartų didesnę sumą: 2009,83 Eur, arba 0,29 Eur už kvadratinį metrą – tai tokia pati suma, kurią šiuo metu moka „N40“.

Pats klubas patalpų išsipirkti neplanuoja – neturi tam lėšų. Pasak A.Kazlausko, savivaldybei patalpas pardavus ir nutraukus nuomos sutartį, „N40“ klubo istorija greičiausiai baigtųsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius