-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos autokroso čempionate po daugelio metų pertraukos suskambo Lietuvos himnas

Tauragiškis Tautvydas Urba praėjusį savaitgalį padarė tai, ko lietuviams su bagiais nėra pavykę pasiekti jau daugiau nei 20 metų. Europos autokroso čempionate lenktyniaujantis sportininkas laimėjo etapą Italijoje ir žengė ant aukščiausio pakylos laiptelio.
Tautvydas Urba
Tautvydas Urba / Komandos nuotr
Temos: 1 Autokrosas

Po sėkmingo finišo kalbintas tauragiškis tikino, kad pats dar sunkiai suvokia, kokį svarbų pasiekimą jam pavyko iškovoti.

Praeityje pirmąją vietą Europos autokroso čempionate, bagių kategorijoje yra iškovojęs Leonas Vedeikis, tačiau po to stojo tyla, kurią tik dabar nutraukė sėkmingas Tautvydo Urbos pasirodymas. Tautvydas Urba neslepia – laikyti pirmosios vietos taurę skambant Lietuvos himnui buvo pasakiškas jausmas.

Sportininkas atskleidė, kad lenktynių savaitgalis Italijoje jam klojosi kaip iš natų. Kaprizų nerodė technika, pavyko išvengti susistumdymų, o ir visiškai nepažįstama trasa, kurioje T.Urba lenktyniavo pirmą kartą, jam buvo svetinga.

Kaip sako sportininkas, pergalė Europos autokroso čempionate prilygsta stebuklui, mat „Buggy 1600“ klasės varžovai – pinigų neskaičiuojantys ir tobuliausią techniką vairuojantys šio sporto grandai.

Komandos nuotr/Tautvydas Urba
Komandos nuotr/Tautvydas Urba

„Negaliu dar suprasti, kas įvyko. Dar netikiu, kad laimėjau. Toje trasoje važiavau pirmą kartą, buvo labai šlapia, nes ištisai lijo, bet viskas labai gerai klojosi. Pirmą važiavimą baigiau pirmoje vietoje, antrame važiavime šiek tiek prašoviau su padangomis ir grįžau trečias. Trečiame važiavime pavyko labai gerai startuoti ir finišavau pirmas.

Pusfinalyje sugebėjau dar kartą laimėti. Po to finale pirmas rinkausi starto poziciją. Vien jau tai man buvo pergalė. Neapsakomas jausmas atvažiuoti į starto takelį ir pirmam rinktis vietą starte. Galvojau, kad kaip besusiklostytų finalas, bet širdyje mes jau nugalėjome.

Startas buvo nuo asfalto, po jo – ilga tiesioji ir aštrus posūkis. Iš starto iššokau pirmas ir užsiėmiau poziciją. Varžovai stiprūs, visi turtingi, visi patyrę, dalyvaujantys po 10-15 metų. Ir matau, kad jie visi man už nugaros.

Finišavęs pasakiau – „Sorry, guys“. Nepykit, bet šiandien aš pirmas.

Nebuvo taip, kad važiuočiau pirmu ir ginčiausi nuo atakuojančių iš galo. Nereikėjo jų laikyti už savęs. Važiavau savo tempu su saugiu atotrūkiu. Atlaikiau iki pat galo nesigindamas. Vadinasi, kad buvau greitesnis ir laimėjau be gynybos.

Po finišo daugelis varžovų sveikino, girdėjau tokias frazes kaip „You are crazy guy“ ar „Car from hell“. Jie buvo nustebę, kaip kažkoks nežinomas sportininkas su gana paprastu bagiu sugebėjo įkąsti tiems, kurių bagiai kainuoja po 60 tūkstančių eurų. Aišku, buvo tokių varžovų, kurie nesidžiaugė mano pergale, bet tai natūralu. Finišavęs pasakiau – „Sorry, guys“. Nepykit, bet šiandien aš pirmas. Šokau su taure ant stogo, buvau pakviestas į spaudos konferenciją.

Komandos nuotr/Tautvydas Urba
Komandos nuotr/Tautvydas Urba

Mechanikai taip pat sulaukė dėmesio iš varžovų. Jie mechanikų zonoje stebėjo finalinį važiavimą, tai po pergalės gavo tiek sveikinimų, kad patys nesitikėjo.

Visi gerąja prasme pakraupę, nes padarėme turbūt neįmanomą dalyką

Galvojo, kad jų niekas nepažįsta, bet po finišo pasirodo, kad mus žino visas dalyvių parkas. Visi gerąja prasme pakraupę, nes padarėme turbūt neįmanomą dalyką“, – kalbėjo Tautvydas Urba.

Sportininkas pasakojo, kad Italijos trasa buvo kiek nepalanki jo vairuojamam bagiui, kuriame sumontuoti du varikliai. Vienas jų suka priekinius ratus, kitas – galinius. Pasak Tautvydo Urbos, Italijos trasa mažiau kalnuota nei kitos, bet labiau vingiuota.

„Trasoje yra du lengvi tramplinai, gana kieta trasa. Daug kartinginių posūkių. Mūsų bagiui ji netinkama, nes su vienu varikliu bagiai lengvesni ir posūkiuose yra greitesni. Man geriau, kai yra daugiau tiesių atkarpų kaip Čekijoje. Galvojome, kad čia bus blogai, bet pasirodo, kad tais posūkiais galima lėkti ir su dviem varikliais“, – sakė pirmosios vietos nugalėtojas.

Komandos nuotr/Tautvydas Urba
Komandos nuotr/Tautvydas Urba

Po pergalės Tautvydas Urba su komanda suks Lietuvos link, tačiau sustos Prancūzijoje. Čia savaitgalį vyks paskutinis Europos autokroso čempionato etapas, kuriame lietuvis bandys dar kartą žengti ant prizininkų podiumo.

Tiesa, kol kas komanda nerimauja dėl keistų garsų iš variklio, tačiau lietuviai viliasi šią problemą iki starto surasti ir išspręsti.

Šiuo metu Europos autokroso čempionato įskaitoje Tautvydas Urba žengia 7-oje vietoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius