-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 01 /17:51

„Formulė 1“, Austrijos GP: dviguba „Mercedes“ tragedija ir savo pravardę pateisinęs Maxas Verstappenas

Austrijos Spielbergo mieste, vienoje greičiausių F1 „Red Bull“ trasoje sekmadienį vyko itin intriguojančios lenktynės. Pirmas dvi startines vietas kvalifikacijoje iškovojo „Mercedes“ pilotai V.Bottas ir L.Hamiltonas. Tuo tarpu S.Vettelį jau kvalifikacijoje persekiojo dar nuo Prancūzijos GP lydintis prakeiksmas.
Nico Hulkenbergo gedimas
F1 Austrijos GP, liepsnojantis N.Hulkenbergo automobilis / „Scanpix“ nuotr.

Kvalifikacijos metu „Ferrari“ pilotas S.Vettelis pademonstravo tik trečią laiką, nors treniruočių metu šeštadienį ir buvo greičiausias. Be to, S.Vettelis gavo trijų startinių pozicijų baudą už tai, kad sutrukdė C.Sainzui iš „Renault“.

Todėl nuo L.Hamiltono (145 tšk.) bendroje įskaitoje atsilikusiam 14 tšk. S.Vetteliui šios lenktynės buvo ypač svarbios. Tačiau kortas vokiečiui galėjo sumaišyti ne tik tradiciniai varžovai iš „Mercedes“. „Red Bull“ pilotai, ypač Maxas Verstappenas važiuoja greitai ir agresyviai. Prieš startą nevertėjo nurašyti ir Danielio Ricciardo, švenčiančio gimtadienį.

Be to, Romainas Grosjeanas („Haas“) kvalifikacijoje lipo S.Vetteliui ant kulnų.

Vis dėlto lenktynės susiklostė labai intriguojančiai ir netikėtai. Ir labai tragiškai „Mercedes“ pilotams, startavusiems iš pirmųjų pozicijų. Ir Lewisas Hamiltonas, ir Valtteri Bottas finišo nepasiekė. Nugalėjo Maxas Verstappenas (ketvirtoji pergalė karjeroje). Ant podiumo lipo ir abu „Ferrari“ lenktynininkai – K.Raikkonenas ir S.Vettelis, taškais vėl aplenkęs L.Hamiltoną.

Po Austrijos GP pilotų turnyrinė lentelė atrodo taip: 1. S.Vettelis - 146 tšk., 2. L.Hamiltonas 145 tšk., 3. K.Raikkonenas - 101, 4. D.Ricciardo - 96, 5. M.Verstappenas - 93, 6. V.Bottas - 92...

Žemiau pateikiame lenktynių eigą. Dėkojame visiems skaitytojams, lenktynes sekusiems tiesiogiai kartu su 15min.

Lenktynininkams reikės įveikti 71 ratą. F.Alonso („McLaren“) teks startuoti iš techninio aptarnavimo zonos, nes komanda pažeidė uždaro parko taisyklę – keitė pažeistą priekinį sparną.

Startas: 1/71 ratas. V.Bottas ir L.Hamiltonas renkasi „supersoft“ padangas. Trasa įkaitusi iki 48 lapsnių, oras – 23 laipsniai.

Starte K.Raikkonenas išsiveržia į antrą poziciją, bet netrukus posūkyje išslįsta. Apmaudu. Bet kokia kova!

2/71. Vėl viskas stoja į savo vietas. Pirmas L.Hamilotas ir V.Bottas. K.Raikkonenas krenta į 7-tą. Bet netrukus aplenkia R.Grosjeaną.

12/71. Nico Hulkenbergo „Renault“ apsipila dūmais. Komandai lieka atstovauti tik C.Sainzas.

13/71. Kol K.Raikkonenas ir M.Verstappenas kovoja dėl ketvirtos pozicijos, Valtteri Bottas stoja šalikėlėje, jo variklis prarado trauką! Pranešama apie hidraulines problemas. Koks didžiulis nuostolis „Mercedes“.

Trasoje – virtualus saugos automobilis. Tai reiškia, kad lenktynininkai privalo mažinti greitį 40 proc. ir negali lenkti. Tuo pasinaudoję beveik visi lyderiai, išskyrus L.Hamiltoną, stoja keisti padangų „geltonomis“.

Kol kas iš TOP 10 tik L.Hamiltonas ir K.Magnussenas nestojo keisti padangų.

Padangų keitimo prognozės
Padangų keitimo prognozės

26/71. Padangų keisti, nesulaukęs 28-ojo rato, stoja ir lyderis L.Hamiltonas. Renkasi minkštas „geltonas“ („soft“). Jis grįžta į trasą ketvirtoje pozicijoje.

Kol kas pirmauja „Red Bull“ pilotas Maxas Verstappenas. Jam įkandin važiuoja komandos draugas D.Ricciardo. Trečias – K.Raikkonenas. Ketvirtas – L.Hamiltonas. S.Vettelis – tik penktas. Bet jo tempas greitėja.

35/71. Panašu, kad D.Ricciardo galinė kairė padanga neatlaikys dar 36 ratų, jam teks stoti.

38/71. K.Raikkonenas („Ferrari“) pasinaudoja D.Ricciardo sudelsimu, lenkia jį ir šauną į antrą poziciją.

39/71. S.Vettelis meistriškai lenkia L.Hamiltoną. Vokietis jau trečias, nors važiuoja senesnėmis padangomis, nei Lewisas! Pirmauja M.Verstappenas, „Red Bull“ pilotas. Tuo tarpu L.Hamiltonas skundžiasi padangomis, ant jų matomos pūslės.

48/71. Panašu, kad L.Hamiltonas atsigauna, jis bando „keršyti“ S.Vetteliui jo nepaleisdamas. Bet neilgai. O kitas „Ferrari“ pilotas K.Raikkonenas sparčiai artėja prie lyderio M.Verstappeno.

49/71. Panašu, kad Lewisas tuoj stos keisti padangų. Komanda jas jau ruošia. Netrukus Lewisas grįžta į trasą su „supersoft“ padangomis.

54/71. Danielio Ricciardo automobilis skleidžia dūmus. „Red Bull“ pilotas stoja ir traukiasi iš lenktynių. Nieko sau gimtadienio dovanėlė – tikras prakeiksmas. Pranešama, kad sugedo pavarų dėžė.

Dėl mechaninio gedimo pasitraukė ir B.Hartley („Torro Rosso“).

60/71. Savo greičiausius ratus nuvažiuoja ir S.Vettelis, ir L.Hamiltonas. Tačiau brito padangos minkštesnės ir naujesnės.

„Ferrari“ radijo ryšiu ragina K.Raikkoneną „spausti“ ir aplenkti M.Verstappeną.

64/71. Tragedija „Mercedes“ stovykloje. Dėl gedimo stoja ir L.Hamiltonas!

67/71. K.Raikkonenas, kurio, anot gandų, planuoja atsisakyti „Ferrari“, nuvažiuoja greičiausią ratą. Bet ar jis aplenks pašėlusį Maxą Verstappeną, važiuojantį senomis (50 ratų) padangomis? Ar komanda prašys praleisti į priekį S.Vettelį, kad jis gautų daugiau taškų ir aplenktų L.Hamiltoną?

71/71. Antroji Maxo Verstappeno pergalė šį sezoną (nugalėjo Kanadoje, Prancūzijoje buvo antras). Pašėlęs Maxas atlaikė „Ferrari“ spaudimą ir išsaugojo pergalę. Abu „Ferrari“ lieka antroje ir trečioje pozicijose. „Mercedes“ stovykloje – gedulo nuotaikos. Preliminariais skaičiavimais S.Vettelis bendroje įskaitoje lenkia L.Hamiltoną tašku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius