-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinis įvykis Estijai: pirmą kartą šalyje įvyks Pasaulio ralio čempionato etapas

Jau šį vakarą Estijoje prasidės istorinis renginys. Pirmą kartą šioje šalyje rengiamas Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapas. Tiesa, organizatoriams šios varžybos tapo tikru iššūkiu. Pasiruošti raliui jie turėjo itin mažai laiko – vos du mėnesius, o situaciją apsunkino ir vėl sugriežtintos taisyklės dėl COVID-19.
Ottas Tanakas ir Martinas Jarveoja debiutavo „Hyundai“ komandoje Monte Carlo WRC
Ottas Tanakas ir Martinas Jarveoja debiutavo „Hyundai“ komandoje Monte Carlo WRC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiais metais pasaulinė COVID-19 pandemija kaip reikiant pakoregavo ir visų automobilių sporto šakų kalendorius visame pasaulyje. Tą pajuto ir WRC, Pasaulio ralio čempionato organizatoriai. Tačiau ne visos naujienos buvo blogos lietuviams. Buvo pranešta, kad vienas iš etapų, ketvirtosios sezono lenktynės vyks Estijoje rugsėjo pradžioje, o tai mūsų tautiečiams suteikė puikią galimybę greičiausius pasaulio ralio lenktynininkus pamatyti nuo namų nuvykus vos kelis šimtus kilometrų.

Anksčiau mūsų šalies ralio fanams artimiausias etapas būdavo Lenkijoje, o prieš šešerius metus WRC aplankė ir Lietuvą. Tuomet mūsų šalis rengė bendrą etapą taip pat su lenkais. Visgi keliai Lietuvoje neatlaikė tokio kalibro ir gausos technikos, tad keletas greičio ruožų čia buvo atšaukti. Po to WRC į Lietuvos teritoriją jau niekada nebegrįžo.

Taigi geriausia galimybė arčiausiai namų pamatyti greičiausius ralio pilotus planetoje yra kelionė į Estiją šį savaitgalį. Oganizatoriai skaičiuoja, kad Estija bus 33-ioji šalis istorijoje, į kurios teritoriją įvažiuos WRC automobiliai.

„Organizuoti tokį didelį renginį tokioje mažoje šalyje, esant tokiam griežtam grafikui, neabejotinai yra iššūkis ir galimybė tuo pačiu metu. Tačiau mes pasiryžę parodyti visai Estijai ir FIA, kad Estija yra pajėgi atlikti tokią išskirtinę pareigą. Šiam renginiui surengti turėjome tik 63 dienas, tačiau padarėme, ką galime geriausia, kad daugiau nei 100 milijonų WRC gerbėjų pasaulyje galėtų matyti transliacijas iš mūsų mažos šalies“, – sako „ Rally Estonia“ direktorius Urmo Aava.

Dėl COVID-19 reikalavimų, kurie laikui bėgant iki ralio vėl buvo griežtinami, organizatoriai susidūrė su kai kuriais sunkumais ir įvedė papildomus apribojimus. Vienas jų – žiūrovai, įsigiję specialius ralio pasus, leidžiančius patekti ir į serviso zoną, tokios galimybės nebeturės. Siekiant išvengti būriavimosi šioje vietoje, serviso parkas žiūrovams tapo nebeprieinamas.

Prie šio apribojimo išlieka ir papildomų rekomendacijų žiūrovams. Organizatoriai ragina į renginį nevykti tuos žiūrovus, kurie karščiuoja, rekomenduoja dezinfekuoti rankas, keliauti ir stebėti ralį tik su ta grupe, su kuria atvažiavo į renginį, nesibūriuoti ir išlaikyti atstumą nuo kitų žmonių. Taip pat išlieka raginimas dėvėti kaukę.

Visgi žiūrovų Estijoje turėtų būti išties daug, mat tiek patys estai, tiek aplinkinių šalių ralio gerbėjai tokios progos išvysti visą WRC elitą tikrai nepraleis. Be abejo, daugiausiai palaikymo čia sulauks vietinis dievukas Ottas Tanakas, lenktyniausiantis „Hyundai“ automobiliu.

Beje, dalyvių sąraše galima išvysti ir lietuviškų pavardžių. WRC statusą turinčiose „Rally Estonia“ varžybose startuoti panoro ir du Lietuvos ekipažai – Vladas Jurkevičius su Aisvydu Paliukėnu bei Justas Simaška su Titu Simaška. Vieno iš nulinių ekipažų pareigas šiose varžybose atliks Benediktas Vanagas su Mindaugu Čepuliu.

Po trijų etapų, įvykusių Monake, Švedijoje ir Meksikoje, WRC įskaitoje lyderiauja Sebastienas Ogier su „Toyota“. Antroje vietoje žengia ir aštuoniais taškais nuo lyderio atsilieka jo ekipos kolega Elfynas Evansas. Trečiąją vietą šiuo metu užima Thierry Neuville, vairuojantis „Hyundai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius