-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Dakaro starto numeriai – skirtingų spalvų ir ne tik pagal pasiekimus

Kiekviename sporto renginyje, kuriame keli dalyviai varžosi vienu metu, jie tam tikra tvarka būna pažymimi numeriais. Dažniausiai – geriausiai matomose vietose ant marškinėlių, o kur tai neįmanoma (pavyzdžiui, plaukime), numeracija suteikiama įrangai – plaukimo atveju, takeliams. Techninės sporto šakos – ne išimtis, tik čia numerius turi ne patys sportininkai, o jų įrankiai – transporto priemonės.
B.Vanagas, A.Juknevičius ir V.Žala staruos Dakare panašiais, tačiau kartu ir skirtingais automobiliais
B.Vanagas, A.Juknevičius ir V.Žala staruos Dakare panašiais, tačiau kartu ir skirtingais automobiliais / D.Gvildžio montažas

Visos Dakaro naujienos (spauskite čia)

Dakaro ralyje kiekvienais metais startuoja keli šimtai transporto priemonių – motociklų, automobilių, keturračių, bagių ir sunkvežimių. Ant kiekvienos jų prieš startą užklijuojamas numeris ir tuo šis sportas skiriasi nuo kitų, kur individualų numerį gauna kiekvienas žmogus.

Dakare numeris suteikiamas ekipažui – pavyzdžiui, Antanas Juknevičius su Dariumi Vaičiuliu yra žymimi vienu skaičiumi. Motociklininkas Arūnas Gelažninkas – kitu, ir t. t.

Numeriai – kiekvienam

Dakare dalyvauja penkių skirtingų tipų ekipažai (transporto priemonės), todėl jų starto numeriai, kad teisėjams ir gerbėjams būtų aiškiau, dalijami į kelis sąrašus.

Motociklininkai patys pirmieji – jų numeriai prasideda nuo 1. Pačiu pirmuoju 2019-aisiais startuos 2018 m. nugalėtojas austras Matthias Walkneris, vairuosiantis KTM.

Keturračių numeriai prasideda nuo 240 – tokį turės argentinietis Nicolas Cavigliasso, važiuosiantis su „Yamaha“.

„Pirmasis“ visureigių ekipažo numeris yra 300 (ispanai Carlosas Sainzas ir Lucas Cruzas, MINI), o bagių SxS (side by side) – 340 (brazilai Reinaldo Varela ir Gustavo Gugelminas, „Can-Am“). Abiejų kategorijų sportininkai startuoja kartu, tad jų starto numeriai yra persimaišę tarpusavyje.

Sunkvežimių startiniai numeriai

„Red Bull“ nuotr./Šuolis kopose
„Red Bull“ nuotr./Šuolis kopose

Sunkvežimių kategorijoje pirmasis numeris yra 500 – jį turi rusų „Kamaz“ ekipažas, kurio bendras pergalių Dakare skaičius jau pasiekė devynias. Keturiskart nugalėtoju yra tapęs vairuotojas Eduardas Nikolajevas, dukart – šturmanas Jevgenijus Jakovlevas, triskart – mechanikas Vladimiras Rybakovas.

„Red Bull“ nuotr./Eduardas Nikolajevas
„Red Bull“ nuotr./Eduardas Nikolajevas

Pagal ką dalijami startiniai numeriai

Starto numeriai dalijami pagal pasiekimus Dakaro ralyje ir kitose varžybose. Konkreti jų skirstymo schema nėra aprašyta, organizatoriai atsižvelgia į daug faktorių: numatomas ekipažo greitį, piloto patirtį, sugebėjimus važiuoti rikiuotės priekyje ir pan. Todėl, pavyzdžiui, Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno „Toyota“ gavo 337 numerį, nors 2018 m. finišavo 18-i. O WRC legendos Sebastieno Loebo ir Danielio Elenos, kurie 2018 m. net nepasiekė finišo, visureigis „Peugeot“ bus pažymėtas 306-u.

Numeriais žymimi ne tik sportininkų ekipažai. Analogiškus lipdukus ant šono turi ir serviso sunkvežimiai, oficialiai įregistruoti žurnalistų automobiliai ir visos kitos transporto priemonės, kurios gali patekti į bivaką.

Štai kaip atrodo „Nissan Navara“, kuriuo šiame Dakaro ralyje kartu su kolegomis iš „iGo2Dakar“ važiuoja 15min žurnalistas Žilvinas Pekarskas, jau spėjęs gauti Dakarsko pravardę.

Komandos nuotr./Projektas „iGo2Dakar“
Komandos nuotr./Projektas „iGo2Dakar“

Trijų spalvų startiniai numeriai

2019 metais Dakaro ralio sportininkų starto numeriai skiriasi ne tik skaitine reikšme, bet ir spalvomis. Patys numeriai yra juodi, tačiau jų fonas – baltas, geltonas arba raudonas.

Baltame fone yra didžiosios dalies dalyvių starto numeriai, geltonai žymimas elitas – patys greičiausi motociklininkai (tokį foną turi ir žiniasklaidos automobiliai). Raudoname fone pažymėti Dakaro vienišių „Originals by Motul“ klasės motociklininkai, kurie Dakaro iššūkius pasitiks pačiu sudėtingiausiu būdu – be komandos, mechanikų ir pagalbinių sunkvežimių. Pavyzdys – Balys Bardauskas. Organizatoriai šios klasės dalyviams suteiks vienintelę lengvatą – perveš atsarginių detalių pilną dėžę iš vieno bivako į kitą. Visa kita jie turi daryti patys, o vienintelė leistina pagalba – iš tos pačios klasės dalyvių, kurių šiemet 32.

Ar prisimenate lietuvių startinius numerius?

Kokiais numeriais pažymėti lietuvių ekipažai? Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio automobilis Dakare startuos pažymėtas 315 numeriu, Benedikto Vanago ir Sebastiano Rozwadowskio – 330, Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno – 337.

TAIP PAT SKAITYKITE: Antanas Juknevičius oficialiai pripažintas Dakaro ralio legenda

„Originals by Motul“ klasėje dalyvaujančio Balio Bardausko motociklas pažymėtas 82-u, o debiutanto Arūno Gelažninko – 92-u numeriu. Santykinai aukštą poziciją pastarajam užtikrino solidūs pasirodymai 2018 m. varžybose, mat už jį tolimesnius startinius numerius gavo dar bene pusšimtis motociklininkų, tarp kurių yra ir ne debiutantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius