-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl „Formulės 1“ sezonas virto „Ferrari“ melodrama

Šis sezonas jau tampa panašus į melodramą – Azerbaidžane vėl tikėtasi „Ferrari“ pergalės, o gavosi… eilinis „Mercedes“ dublis. Padėtis yra kritiška: po keturių etapų, iš galimų taškų (176) vokiečių komanda pelnė net 173! Likusieji 3 taškai nubyrėjo kitiems dėl šio sezono naujovės – papildomo taško už greičiausiąjį ratą, todėl galima teigti, kad ekipa iš Štutgarto pasiėmė viską.
Azerbaidžane „Formulės 1“ lenktynes laimėjo Valtteri Bottas
Azerbaidžane „Formulės 1“ lenktynes laimėjo Valtteri Bottas / „Scanpix“ nuotr.

O štai prieš sezono pradžią favoritais laikyta italų ekipa nesugebėjo susirinkti net artimiausių likučių, t. y. visų taškų už 3 ir 4 vietas ir jų teturi 99, t.y., vos 56 proc., lyginant su turimais „Mercedes“!

Rekordinė pradžia

Keturi dubliai iš keturių. Paskutinį kartą panašų rezultatą užfiksavo ta pati „Mercedes“ 2014-aisiais – anuomet vokiečiams pavyko pelnyti net penkis dublius, tačiau skaičiuojant nuo antro sezono etapo.

Panašiai buvo prasidėjęs ir 1992 metų sezonas, kuomet „Williams“ pelnė keturis dublius pirmose penkiose GP, o štai 1988-ais visą griaunantys „McLaren“ turėjo net 8-is dublius per pirmus 11 „Grand Prix“!

Kodėl apie tai užsiminiau? Ogi todėl, kad ir 1988 m., ir 1992 m. ir 2014 m. sezonais taip pradėjusi komanda metus užbaigdavo ne tik laimėdama titulus, bet ir sutriuškindama savo oponentus!

Ar mūsų laukia panašus sezonas? Keista, bet taip neatrodytų – Bahreine „Ferrari“ buvo greičiausi ir jei ne Charles Leclerco bolido gedimas ir Sebastiano Vettelio klaida, dublis būtų italų komandos sąskaitoje. Savaitgalį Azerbaidžane jie irgi galėjo pakovoti dėl aukštesnių pozicijų, jei ne strategija kvalifikacijoje, rizikuojant su padangomis dėl kurios Sebastianas vos neįsirėžė į trasos barjerą – į tą patį, kurio kitam rate nepavyko išvengti Charlesui.

Kol kas akivaizdu – „Ferrari“ nesugeba „atrakinti“ bolido potencialo. Bolido, kuris yra velniškai greitas, bet labai jautrus padangų mišiniams ir jų optimaliai temperatūrai. Kaip greitai jiems pavyks susikalbėti su savo automobiliais – nežinia, bet darbas laukia kruopštus ir sunkus.

Ypač dėl to, kad „Mercedes“ net netikėčiausiais momentais iš rankovės išsitraukią tūzą, tuo tarpu „Ferrari“ tik skėsčioja rankomis.

Tie patys veidai

Vėl „Renault“ ir vėl Danielis Ricciardo. Australui sunkiai sekasi susidraugauti su prancūzų technika, ypač jis ilgisi agresyvaus stabdymo galimybių. Tokių, kokias jam suteikdavo „Red Bull“ bolidas. Visą savaitgalį Danielis nesėkmingai bandė apjodinėti savo geltoną žirgą – lenktynėse padaryta klaida gal ir būtų pasibaigusi nekaltai, jei ne paskubomis įjungta atbulinė pavara ir įsirėžimas į Daniilo Kvjato „Toro Rosso“.

Klaida apmaudi, Danielis ją pripažino ir atsiprašė ruso, tačiau bendrai situacija yra slogi – vos vienas finišas iš keturių galimų!

Psichologiškai sudėtinga padėtis – Ricciardo atėjo į ekipą kaip žvaigždė, išvaduotojas, naujas lyderis. Dėl jo buvo patrauktas į šoną Carlosas Sainzas, tad dabartinė situacija tikrai slegia australą, kuris nori įrodyti naujam darbdaviui, kad juo pasitikėta ne veltui. O tą pademonstruoti kol kas yra sunku, ypač atpratus nuo kovų antrame divizione, t.y., renkant taškų kruopelytes. Nepadės australui ir trijų starto pozicijų bauda Ispanijoje, skirta už nusižengimą.

Asmeninė įskaita

Dar šiek tiek skaičių – Sebastianas Vettelis šiuo metu atsilieka nuo čempionato lyderio Valtteri Botto net 35-ais taškais. Tuo pat praeito sezono momentu jo atsilikimas buvo vos 4 taškai, o 2017-ais jis pats buvo čempionato lyderiu ir turėjo 13 taškų persvarą.

Teoriškai tokios persvaros panaikinimui reikia mažiausiai keturių Vettelio pergalių, su sąlygą, kad Bottas nebūtinai finišuos antroje vietoje, kitaip – tų pergalių reiktų bent penkių. Grubiai tariant, status quo atstatymui reikia laiko, o pasiekus tokį tikslą, sezonas jau bus įpusėjęs.

Mums, žiūrovams, visuomet smagu, kai kovos vyksta iki metų pabaigos, nepaisant to kas tampa čempionu. To tikėdamiesi, palinkėkime „Ferrari“ suprasti savo bolidą ir deramai pasipriešinti „Mercedes“ komandai.

Pabaigai apie Ch.Lecrercą

Kvalifikacijoje Ch.Leclercas sumokėjo brangią kainą – pretendavo į pirmas vietas, galbūt net į „pole“ poziciją, bet...

Klaidų pasitaiko, nuo jų niekas neapsaugotas, bet štai kas įstrigo atmintin – monakiečio reakcija iškart po avarijos. Jis netylėjo, nebandė užglaistyti situacijos, juoba nekaltino aplinkos ar technikos, kaip tą daro beveik visi pilotai, ypač tai populiaru tarp jaunimo. O štai Charlesas iškart pripažino klydęs. Pademonstravo brandą ir sugebėjimą perlipti per savo ego. Dešimt balų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius