Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių pasirodymas „BTA Rally Talsi 2009“

Gegužės 16-17 dienomis vyko ketvirtasis Latvijos ralio čempionato etapas „BTA Rally Talsi“, kuriame startavo 55 ekipažai iš įvairių valstybių. Ralyje dalyvavo ir trys ekipažai iš Lietuvos – tai daugkartiniai šalies čempionai Rokas Lipeikis su Renatu Vaitkevičiumi, pernykščiai čempionai Vytautas Švedas su Žilvinu Sakalausku, bei Justas Vaitekūnas su šturmanu Dominyku Veršinsku, pernai „A2000“ klasėje užėmę antrąją vietą.
Važiuojant nugalėtojų ekipai, dulka trasa.
V.Švedo ir Ž.Sakalausko ekipažui nepasisekė - gerai pasirodyti jiems sutrukdė techninės kliūtys / Mariaus Čiutelės/ PhotoPro.lt nuotr.

Šis etapas jau iš anksto buvo įvardintas kaip „Čempioniškas“ ralis, nes jame startavo, net penkių valstybių čempionai tai: Guy Wilksas („Mitsubishi Lancer Evo X“) (D.Britanija), Juha Salo („Lancer Evo X“) (Suomija), Vytautas Švedas („Lancer Evo IX“) (Lietuva), Aivis Egle („Lancer Evo IX“) (Latvija), Ottas Tanakas („Subaru Impreza WRX STI“) (Estija).

Ralis prasidėjo šeštadienį – tai buvo pirmoji ralio diena, per kurią sportininkai turėjo įveikti keturis greičio ruožus: du pirmieji greičio ruožai buvo važiuojami ant žvyro dangos puikiai vietiniams sportininkams pažįstamose apylinkėse, o kitus du sportininkams teko įveikti ant asfalto Talsi miesto gatvėmis.

Kaip ir tikėtasi nuo pat pirmųjų greičio ruožo metrų į priekį išsiveržė techniškai pranašiausią techniką ralyje vairavę latviai – Ivaras Vasaraudzis su šturmanu Peteriu Spredziu. Jie važiavo „Mitsubishi Lancer WRC“ automobiliu. Kiti Latvijos atstovai - Raimondas Kiselis su Gačiu Panavu į trasas išvairavo tokios pat modifikacijos automobilį, tačiau turėdami mažiau patirties sportininkai neįstengė kaip lygus su lygiu konkuruoti su I.Vasaraudziu.

Šeštadienį iš kovos pasitraukė trys ekipažai: du iš jų dėl avarijų, o vienas - dėl techninių problemų. Tądien be problemų neapsiėjo ir mūsų šalies sportininkai. 2008-ųjų Lietuvos ralio čempionams Vytautui Švedui su Žilvinu Sakalausku greičiau važiuoti trukdė techninės problemos, todėl po pirmosios ralio dienos jie nukrito į 16-ą bendrosios ralio įskaitos vietą, o tarp „N4“ klasės automobilių jie buvo dvylikti.

Daugkartiniai šalies čempionai Rokas Lipeikis su Renatu Vaitkevičiumi savuoju „Mitsubishi EVO VIII” automobiliu po pirmosios ralio dienos įsitvirtino keturioliktoje bendros ralio įskaitos vietoje ir ketvirti savo klasėje. Priekiniais ratais varomą „Honda Civic Type-R“ vairavę Justas Vaitekūnas su šturmanu Dominyku Veršinsku užėmė trisdešimtąją vietą bendroje ralio įskaitoje, bei liko šešti tarp viena ašimi varomus automobilius vairuojančiųjų.

Pirmąją dieną užbaigusio ketvirtojo greičio ruožo finišo liniją būdami pirmi kirto I.Vasaraudzis su P.Spredziu, artimiausią varžovą – R.Kiselį aplenkę daugiau kaip 26 sekundėmis. Treti liko gerai lietuviams pažįstami Maris Neikšanas su šturmanu Raiviu Jansonu, vairuojantys „Mitsubishi EVO IX“. Nuo lyderio jie atsiliko beveik pusę minutės. Ketvirti finišavo praėjusių metų Latvijos ralio čempionai Aivis Egle su Martiņšu Jerumsu, o penktas po pirmosios ralio dienos buvo Janis Vorobjovas ir Guntaras Zicanas. Abu pastarieji ekipažai važiavo „Mitsubishi EVO IX“ automobiliais. Janis neseniai pakeitė šturmaną - iki šiol ankstesniuose Latvijos ralio čempionato etapuose jam talkino lietuvis Audrius Šošas.

Pasibaigus pirmajai ralio dienai, sportininkus skyrė labai maži laiko intervalai, kurie siekė nuo kelių sekundžių iki jos šimtųjų dalių, taigi pagrindinė kova įvyko antrąją ralio dieną.

Sekmadienį pirmi prie starto linijos stojo ralio lyderiai – I.Vasaraudzis su P.Spredziu, kurie lyderio pozicijų niekam neužleido iki pat paskutiniųjų trasos metrų. Pirmajame antrosios ralio dienos greičio ruože netikėtai spurtavo jaunasis Estijos ralio čempionas OttasTanakas su šturmanu Kristo Kraagu, važiavę „Subaru Impreza WRX STI“ automobiliu. Nuo ralio lyderio penktajame greičio ruože jie atsiliko mažiau nei 10 sekundžių.

Po techninių nesklandumų antrąją ralio dieną į kovą pakilo ir Lietuvos sportininkai V.Švedas su Ž.Sakalausku, pralėkę pirmąjį rytinį greičio ruožą jie parodė penktą rezultatą absoliučiai, ir sparčiai ėmė kopti aukštyn. Vėlesniuose greičio ruožuose Vytautas demonstravo išties greitą vairavimą: šeštame greičio ruože jo ekipažas finišavo ketvirtoje pozicijoje, o septintame greičio ruože jie parodė penktą rezultatą tarp visų dalyvių. Tačiau fortūna V.Švedui ir Ž.Sakalauskui nebuvo palanki – paskutiniame ilgiausiame 33,4 kilometro greičio ruože jų automobilis sugedo ir sportininkams teko pasitraukti iš kovos.

Antri greičiausi iš lietuvių buvo „A plius“ klasėje važiuojantys Rokas Lipeikis su Renatu Vaitkevičiumi. Po pirmosios ralio dienos nuo artimiausio savo klasės varžovo - Martiņšo Svilio jie atsilikinėjo beveik 14 sekundžių. Antrąją ralio dieną Lietuvos sportininkai važiavo mažiau rizikuodami ir nesivaikė M.Svilio, nes šiuo metu jie varžosi dėl Latvijos ralio taurės ir čia užima pirmąją vietą. Stengiantis važiuoti greičiau, išauga tikimybė padaryti lemtingą ir prarasti sunkiai iškovotus taškus. Tai žinodami sportininkai pasiekė finišo liniją ir užėmė vienuoliktą bendrosios ralio įskaitos vietą, bei ketvirtąją poziciją savo klasėje.

Dar vienas lietuvių ekipažas – Justas Vaitekūnas su šturmanu Dominyku Veršinsku puikiai pasirodė dviem ratais varomų automobilių ekipažų kovoje. Antrąją dieną jie padidino tempą ir iš trisdešimtos vietos pakilo keliomis pakopomis į viršų bei finišavo dvidešimt šešti absoliučiai bei ketvirti savo klasėje.

„Talsi 2009“ ralį, kaip ir buvo galima nuspėti, laimėjo I.Vasaraudzis ir P.Spredzis, už jų išsirikiavo „čempioniška“ trijulė – antri finišą kirto A.Egle su M.Jerumsu, kurie nuo lyderio atsiliko 1 minutę 23 sekundes. Treti finišavo jaunasis Estijos čempionas O.Tanakas su K.Kraagu, o ketvirti liko suomiai Juha Salo ir Mika Stenbergas, važiavę naujos kartos „Mitsubishi EVO X“ automobiliu. Didžiosios Britanijos čempionai Guy Wilksas su šturmanu Philu Pughu, liko tik dešimtoje bendrosios ralio įskaitos vietoje.

Daugiau rezultatų ir informacijos rasite paspaudę čia.

Nuotraukų iš ralio Latvijoje pamatysite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius