Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 20 /19:25

Dakaro ralyje finišavo lietuviai – namo sugrįš su rekordiniu pasiekimu

Paskutinis, arba 14-as, Dakaro ralio greičio ruožas buvo vienas trumpiausių, tačiau neabejotinai pats karščiausias šių metų ralyje. Pirmiausia dėl to, kad puikius rezultatus absoliučioje įskaitoje išsikovoję lietuviai turėjo juos išsaugoti, mat konkurentus nuo jų skyrė vos kelios minutės. Visas jėgas lenktynėms atidavę Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis absoliučioje įskaitoje užėmė 12-ąją vietą, Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas pasiekę savo pirmąjį finišą – 18-i.
Lietuviai Dakaro ralio finiše neslėpė džiaugsmo
Lietuviai Dakaro ralio finiše neslėpė džiaugsmo / Craft Bearings nuotr.

Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis, nors ir užsidirbę 25 valandas baudų, absoliučioje įskaitoje pateko tarp 30-ies greičiausių Dakaro ralio sportininkų.

15min nuotr./Dakaras 2018: lietuvių rezultatai 14-ame greičio ruože ir absoliučioje įskaitoje pasibaigus raliui
15min nuotr./Dakaras 2018: lietuvių rezultatai 14-ame greičio ruože ir absoliučioje įskaitoje pasibaigus raliui

Parveža rekordą

Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio ekipažas į startą išvažiavo patikinę, kad jie žino, ką daro. Pasiekę finišą tą patvirtino – antrus metus iš eilės „Craft Bearings“ komanda į Lietuvą sugrįžta pasiekę aukščiausią Lietuvos kada nors iškovotą poziciją. Praėjusiais metais absoliučioje įskaitoje jie užėmė 21-ąją vietą, šiemet – 12 vietą.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Darius Vaičiulis ir Antanas Juknevičius
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Darius Vaičiulis ir Antanas Juknevičius

„Dar kartą įrodėme, kad mums, lietuviams, sunkumai yra pati geriausia aplinka atsiskleisti. Daugiau negu pusė mašinų nebaigė šito Dakaro, o mes pasiekėme savo tikslą. Visi lietuviai – aukščiau nei praėjusiais metais, manau, kad turime kuo didžiuotis“, – po finišo emocijų neslėpė Antanas Juknevičius.

Jis juokėsi, kad D.Vaičiulis visą kelią jį bandė pristabdyti, visgi komandos pilotas niekaip nenorėjo paleisti iš rankų sunkiai iškovotos 12-os vietos absoliučioje įskaitoje.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis

Paklausti, kada lips į kalnus, lenktynininkai trumpam sutriko.

„Tai į TOP 10 nepatekom“, – juokėsi A.Juknevičius.

„O tai tu man pažadėjai tik jeigu pateksim tarp dešimties greičiausių?“, – nustebo D.Vaičiulis.

Finišas trečiu bandymu

Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas prieš paskutinio ruožo startą sakė, kad turi dilemą, mat, viena vertus, norisi važiuoti ramiai ir išsaugoti esamą poziciją, kita vertus, norisi nepasiduoti Mikko Hirvonenui, itin greitam Suomijos lenktynininkui, atstovaujančiam „Mini“ komandai.

Galiausiai, pasiekęs finišą, V.Žala neslėpė džiaugsmo – M.Hirvonenas jų nepavijo ir lietuviai išsaugojo 18-ąją vietą absoliučioje įskaitoje.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala po finišo Dakaro ralyje
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala po finišo Dakaro ralyje

„Atidaviau viską, ką galėjau“, – cituoja V.Žalą tiesiai iš Dakaro ralio Žilvinas Pekarskas, 15min Gazas žurnalistas.

Pasak jo, ekipažas taip veržėsi į priekį, kad siaurame serpantinų kelyje buvo vietų, kur ant kelio jų „kamane“ pramintas „Toyota Hilux“ laikėsi vos ant dviejų ratų. Finišą šiame greičio ruože V.Žala pasiekė 14-oje vietoje.

„Visą laiką dulkėse važiavom, daug kibiriukų aplenkėm. Buvo sunku atsilaikyti prieš Mikko Hirvoneną, bet likome priekyje“, – finiše įspūdžius pasakojo V.Žala.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Saulius Jurgelėnas ir Vaidotas Žala

Tai jau trečiasis „Agrorodeo“ komandos bandymas dalyvaujant Dakaro ralyje, tačiau pirmuosius du kartus jiems finišo pasiekti nepavyko.

VIDEO: Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas po finišo Dakare: „Pagaliau!“

Dakaras šeštas, finišas penktas

„Šeštasis Dakaras, penktasis finišas“, – tokia fraze išlipęs iš automobilio po 14-ojo greičio ruožo finišo pasitiko susirinkusius lietuvius Benediktas Vanagas.

Drauge su Sebastianu Rozwadowskiu jiedu finišavo 27-oje vietoje, o absoliučioje įskaitoje užėmė 30-ąją vietą.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis

„Ir šiandien neapsiėjom be fejerverkų. Nemanau, kad buvo gera mintis leisti pirmiems startuoti lėtesniems lenktynininkams“, – kalbėjo B.Vanagas prisipažinęs, kad vienu metu jo kelyje buvo tiek dulkių, kad nesimatė nieko, o kai jos išsisklaidė, sportininkai laiku nepasuko ir įlėkė automobiliu tiesiai į kempingą – šitai matosi ir ant automobilio, mat pažeistas šio stogas, stiklas.

Visgi įvertinti, kaip jam sekėsi šitas Dakaro ralis, jis neskubėjo. Anot lenktynininko, pirmiausia turi susigulėti emocijos. 2018-ųjų Dakaras nebuvo jam sėkmingiausias. Praėjusiais metais finišo nepasiekęs, lenktynininkas ir šiemet turėjo nemažai sunkumų jau nuo paties pirmojo greičio ruožo. Gedo automobilis, dukart teko verstis, o vieną kartą finišuoti trimis ratais.

Įgyvendino svajonę

Balys Bardauskas, vienintelis Lietuvos motociklininkas, dalyvavęs 2018-ųjų Dakaro ralyje, neslėpė, kad jo tikslas – ne vieta absoliučioje įskaitoje, o finišas. Mat labiausiai jis norėjo pelnyti medalį, skirtą savo sūnui Perkūnui. Jo garbei pavadinta ir motociklininko komanda.

„Kai į Dakarą išsiruoši 2007 metais, o finišuoji 2018 metais... Jaučiuosi pavijęs savo svajonę“, – sakė motociklininkas.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Balys Bardauskas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Balys Bardauskas

Svajonę įgyvendino ir, kaip sakė Žilvinas Pekarskas, 15min Gazas žurnalistas, pagalvoti, kokia galėtų būti kita svajonė, jis dar nespėjo.

Pasak Ž.Pekarsko, motociklininkas tikino, jog ši diena gerokai lengvesnė, lengviau įveikiama ir trasa, nors ši siaura ir vietos lėtesnių ekipažų lenkimui maža.

VIDEO: Svajonę įgyvendinęs Balys Bardauskas: „Iki tikslo ėjau 10 metų“

14-ajame greičio ruože Balys Bardauskas finišą pasiekė 78-oje vietoje, o absoliučioje motociklų klasės įskaitoje jis – 81-as. Motociklininkas pakartojo Gintauto Igario, lietuvio motociklininko, rezultatą, pasiektą Dakaro ralyje 2012 m.

Pergalę nusinešė „Peugeot“

Paskutinį kartą Dakaro ralyje dalyvaujanti „Peugeot“ komanda savo tikslą įgyvendino – absoliučios įskaitos pirmojoje vietoje jų komandos narys, ispanas Carlosas Sainzas.

Per dvi savaites nuo jo 43 min. 40 sek. atsiliko lenktynininkas iš Kataro, atstovaujantis „Toyota Gazoo Racing“ komandai, Nasseras Al-Attiyah. Jis absoliučioje įskaitoje – antras.

Trečioje vietoje liko dar vienas „Toyota Gazoo Racing“ komandos narys Ginielis De Villiersas. Jam podiumo laiptelis atiteko kone paskutinę akimirką, kai 13-ame greičio ruože avariją patyręs prancūzas Stephane'as Peterhanselis atsiliko kone valanda ir nukrito į ketvirtąją absoliučios įskaitos poziciją. G.De Villiersas nuo lyderio atsiliko 1 val. 16 min. 41 sek.

Dakaras 2018: automobilių klasės lyderiai po 14-ojo greičio ruožo
Vieta Abs. įskaita Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 3 Giniel De Villiers PAR Toyota 01 val. 26 min. 29 sek.
2 4 Stephane Peterhansel Prancūzija Peugeot +00 val. 00 min. 40 sek.
3 2 Nasser Al-Attiyah Kataras Toyota +00 val. 00 min. 41 sek.
4 10 Lucio Alvarez Argentina Toyota +00 val. 00 min. 43 sek.
5 8 Peter Van Marksteijn Olandija Toyota +00 val. 02 min. 06 sek.

Kitos klasės

Motociklų klasės nugalėtoju tapo Matthias Walkneris, atstovaujantis KTM komandai. Nors paskutiniame greičio ruože jis ypatingai geros pozicijos neužėmė, tai jam nesutrukdė laimėti ralio. Artimiausias konkurentas, Kevinas Benavidesas iš Argentinos, nuo jo atsilieka 15 min. 53 sek.

Dakaras 2018: motociklų klasės lyderiai po 14 greičio ruožo
Vieta Abs. įskaita Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 2 Kevin Benavides Argentina Honda 01 val. 26 min. 41 sek.
2 3 Toby Price Australija KTM +00 val. 00 min. 54 sek.
3 4 Antoine Meo Prancūzija KTM +00 val. 02 min. 49 sek.
4 9 Daniel Oliveras Carreras Ispanija GasGas +00 val. 03 min. 25 sek.
5 6 Johny Aubert Prancūzija KTM +00 val. 04 min. 49 sek.

Šioje klasėje absoliutus lyderis ir nugalėtojas – čilietis Ignacio Casale. Jis nuo artimiausio konkurento atsiplėšė 1 val. 38 min. 52 sek.

Dakaras 2018: keturračių klasės lyderiai po 14 greičio ruožo
Vieta Abs. įskaita Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 1 Ignacio Casale Čilė Yamaha 01 val. 43 min. 25 sek.
2 7 Nelson Augusto Sanbria Galeano Paragvajus Yamaha +00 val. 01 min. 21 sek.
3 2 Nicolas Cavigliasso Argentina Yamaha +00 val. 01 min. 36 sek.
4 9 Axel Dutrie Prancūzija Yamaha +00 val. 01 min. 43 sek.
5 3 Jeremias Gonzalez Ferioli Argentina Yamaha +00 val. 03 min. 02 sek.

Motobagių klasė Dakaro ralyje visuomet labai nedidelė, tačiau šių metų finiše užbaigusių ralį ypač mažai – vos šeši ekipažai. Nepralenkiamas čia buvo sportininkas iš Brazilijos Reinaldo Varela, artimiausią konkurentą pralenkęs beveik valanda.

Greičiausias 14-ame greičio ruože Leo Larrauri – lenktynininkas, kurio likimas Dakaro ralyje dar pačioje ralio pradžioje buvo pakibęs ant plauko, mat jis sudaužė savo motobagį. Visgi atstatyti jį pavyko, nors absoliučioje įskaitoje sportininkas tik 6-oje vietoje.

Dakaras 2018: motobagių klasės lyderiai po 14 greičio ruožo
Vieta Abs. įskaita Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 6 Leo Larrauri Argentina Can-Am 01 val. 45 min. 55 sek.
2 1 Reinaldo Varela Brazilija Can-Am +00 val. 08 min. 04 sek.
3 2 Patrice Garrouste Prancūzija Polaris +00 val. 12 min. 13 sek.
4 3 Claude Fournier Prancūzija Polaris +00 val. 15 min. 17 sek.
5 4 Jose Luis Pena Campo Ispanija Polaris +00 val. 15 min. 23 sek.

Aršiausia kova sunkvežimių klasėje buvo 13-ame Dakaro ralio greičio ruože, mat pirmąją ir antrąją absoliučios įskaitos vietas skyrė vos 1 sek. Visgi Federico Villagra, Argentinos atstovas, buvęs antroje absoliučios įskaitos vietoje, sugedo ir buvo priverstas pasitraukti. Tad Eduardas Nikolaevas, „Kamaz“ komandos narys ir Rusijos atstovas, antroje vietoje esantį Baltarusijos lenktynininką Siarhei'jų Viazovich'ių lenkia net 3 val. 57 min. 17 sek.

Trečioje absoliučios įskaitos vietoje – dar vienas Rusijos atstovas Airatas Mardeevas, „Kamaz“ komandos narys, nuo komandos bičiulio atsiliko 5 val. 22 min. 34 sek.

Dakaras 2018: sunkvežimių klasės lyderiai po 14 greičio ruožo
Vieta Abs. įskaita Vardas, pavardė Šalis Markė Laikas
1 8 Ton Van Genugten Olandija Iveco 01 val. 39 min. 47 sek.
2 5 Martin Macik Čekija Liaz +00 val. 00 min. 11 sek.
3 10 Dmitry Sotnikov Rusija Kamaz +00 val. 03 min. 35 sek.
4 1 Eduard Nikolaev Rusija Kamaz +00 val. 04 min. 17 sek.
5 7 Gert Huzink Olandija Renault +00 val. 04 min. 55 sek.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius