Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motociklininko Luciano Benavides tikslas – greičiausiųjų penketukas šių metų Dakare

Luciano Benavides yra vos 25-erių, o jau gali pasakyti, ką reiškia būti vienu greičiausių motociklininkų Dakare. Pernai jis tik per plauką nepateko į greičiausiųjų penketuką ir liko šetoje vietoje. Tad šiemet argentiniečio tikslas vienas – tapti vienu iš penkių greičiausiųjų sunkiausiose pasaulio lenktynėse.
Luciano Benavides
Luciano Benavides / „Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing“ nuotr.

Nebenori būti šeštas

Luciano Benavides, praėjusiais metais,Dakaro bendrojoje įskaitoje užėmė šeštąją vietą. Nuo penktąją vieto užėmsio komandos draugo iš „Red Bull KTM Factory Team“, argentinietis atsiliko vos dvi su puse minutės. Tokiose lenktynėse kaip Dakaras tai visai nedaug.

Šiame Dakare Luciano važiuoja KTM giminių komandoje „Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing“ komandoje. Kartu su juo komandoje ir antrosios vietos praėjusiame Dakare laimėtojas Pablo Quintanilla.

Įpusėjus Dakarui L.Benavides bendrojoje įskaitoje užima 11 vietą ir savo komandos draugui Pablo pralaimi 1 min 10 sekundžių, o nuo lyderio atsilieka 16 min 22 sek. Beveik tiek pat laiko jį skiria ir nuo dešimtuko ribos.

Vis gi netrukus 26-erių sulauksiantis argentinietis Gazas.lt prisipažino, kad svajoja apie geresnį rezultatą nei dešimtukas. „Pirmiausia mano tikslas, kaip ir ne vieno sportininko startuojančio Dakare – finišuoti, tačiau aš tikiuosi, kad man pavyks pasiekti ir penketuko ribas. Pernai man pritrūko labai nedaug, tad šiame Dakare noriu būti tame greičiausiųjų penketuke“, – tvirtina argentinietis.

Duetas ne tik šeimoje, bet ir Dakare

Įpusėjus Dakarui visi dalyviai jau paragavo skirtingų trasų paviršių, o argentinietis prisipažįsta, kad geriausiai jautėsi važiuodamas akmenuotu keliu ir, žinoma, jį, kaip ir neretą kitą Dakaro dalyvį, papirko kopos.

Šeštajame greičio ruože sportininkas aplenkė vyresnįjį savo brolį Keviną, kuris važiuoja „Monster Energy Honda Team 2021“. Kevinas Benavides bendrojoje įskaitoje rikiuojasi antras po Toby Price'o iš KTM.

„Su broliu mes beveik visada treniruojamės drauge, nors ir atstovaujame skirtingoms komandoms. Iš jo aš išmokstu labai daug, nes jis šiame sporte turi sukaupęs daugiau patirties (Kevinas yra beveik šešiais metais vyresnis už brolį Luciano – red.past.).

Matyt, svarbiausias jo patarimas man – bandyti išlikti ramiam ir neprarasti koncentracijos, nes jis žino kokios sunkios yra šios lenktynės ir kokia yra brangi vienos klaidos kaina. Taip pat jis mane moko būti susikaupusiu ir visas jėgas investuoti į tikslo siekimą, nes Dakarą gali laimėti ne tuomet, kai labai greit įveiki vienos dienos greičio ruožą, tačiau teisingai pasirinkdamas strategiją visam Dakarui“, – pasakoja L.Benavides.

 „Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing“ nuotr./Luciano Benavides
„Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing“ nuotr./Luciano Benavides

Gyvenimo mokykla

Dakare Luciano pirmą kartą atsidūrė kaip žiūrovas, būdamas dar paauglys, kai Dakaras persikėlė į Pietų Ameriką. Tuomet aktyviai motokrosą sportuojantis jaunuolis dar nežinojo, kad mažiau nei po dešimties metų jis pats startuos Dakare. 2021-ųjų metų Dakaras jam jau ketvirtas.

„Dakaras per paskutinius metus pasikeitė labai daug kuo. Pradėkime nuo to, kad buvęs Pietų Amerikoje dabar jis vyksta čia, Saudo Arabijoje. Pasikeitė ir daug taisyklių – šiemet mes važiuojame su oro saugos pagalvėmis motociklininkams, įvesta šešių padangų per visą Dakarą taisyklė, keičiasi kelio knygos išdavimo tvarka.

Dakaras yra sunkiausios lenktynės pasaulyje ir turi diena iš dienos galvoti ir koncentruotis į rezultatą. Aš išmokau būti gudresnis važiuodamas.

Aš suprantu, kad šie pakeitimai skirti tam, kad atsirastų kuo daugiau konkurencijos ir Dakaras taptų vienodai sudėtingas visiems ir dėl to džiaugiuosi“, – mintimis dalinasi L.Benavides.

VIDEO: A.Gelažninkui šeštasis greičio ruožas buvo vienas sunkiausių: „Kopomis visada stovėdamas važiuoji, nebuvo kada užpakalio padėt“

Jis pats įsitikinęs, kad Dakaras jį išmokė nuosekliai siekti tikslo bet kokiomis aplinkybėmis. „Dakaras yra sunkiausios lenktynės pasaulyje ir turi diena iš dienos galvoti ir koncentruotis į rezultatą. Aš išmokau būti gudresnis važiuodamas, tiek kalbant apie navigaciją ir motociklo valdymą, tiek kalbant apie jėgų paskirstymą visam Dakarui“, – Gazas.lt pasakojo argentinietis.

Luciano daug laiko praleidžia savo gimtajame Saltos mieste Argentinoje, kuris yra ir ideali vieta treniruotėms, nes netoliese plyti dykuma, kurioje jis kartu su broliu kasdien važiuoja treniruotis.

Konkurencija stumia į priekį

„Dėl pandemijos 2020 – aisiais buvo atšaukta daug lenktynių, tačiau mes su broliu namuose treniravomės labai daug. Šalia gimtojo miesto esančioje dykumoje mes turime labai panašias važiavimo motociklu sąlygas, kokios yra ir čia, be to lapkričio mėnesį su komanda surengėme rimtą treniruočių sesiją Dubajuje, kur važiavimo sąlygos yra itin panašios į tas, kurios mums tenka ir Dakare. Aš pats labai daug laiko skiriu fiziniam pasirengimui be kurio Dakare, matyt, nesulauktume net lenktynių vidurio“, – sako lenktynininkas.

Sekundžių skirtumas tarp lenktynininkų tik padidina motyvaciją ir neleidžia nė akimirkai atsipalaiduoti.

Ne vieno greičio ruožo finiše, žvilgtelėjusieji į rezultatų suvestines, galėjo matyti, kad L.Benavides važiuoja labai panašaus pajėgumo sportininkų grupėje, kur vos ne dešimt sportininkų telpa į dviejų su puse minutės ribas. Tai, pasak Luciano, veikia kaip gera matyvacija.

„Dėl to aš jaučiuosi labai gerai ir nė kiek nesinervinu. Sekundžių skirtumas tarp lenktynininkų tik padidina motyvaciją ir neleidžia nė akimirkai atsipalaiduoti. Aš visuomet noriu būti šios grupės priešakyje. Dakaras dar tik įpusėjo, tad aš ir toliau sieksiu savo užsibrėžto tikslo, o tas konkurentų spaudimas man gali tik pasitarnauti“, – prisipažino L.Benavides.

VIDEO: Benedikto Vanago pažanga ir keisti Laisvydo Kanciaus keturračio garsai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius