2019 09 14 /18:28

Ryga prabilo lietuviškai: Rokas Baciuška apstumdė lyderius ir laimėjo šeštadienio lenktynes

Šeštadienio rytas Rygoje rudeniškai saulėtas. Orai kol kas atspindi ir Roko Baciuškos nuotaikas. O jos – puikios. Nes tauragiškis čia jaučia ypatingą tautiečių palaikymą ir labai mėgsta šią trasą. Rokas – vienintelis lietuvis, besivaržantis su greičiausiais pasaulio WRX pilotais. Tiesa, Rygoje startuoja ir Paulius Pleskovas, tačiau jis varžosi Europos RX čempionate.
Rokas Baciuška Rygoje
Rokas Baciuška Rygoje / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Sekite Roko Baciuškos startus 15min sekmadienį: laukia dar du kvalifikaciniai važiavimai 10 ir 11.50 val. bei, tikėkimės, finaliniai važiavimai nuo 15 val.

Antroje šeštadienio kvalifikacijoje Rokas startavo iš vidinės pozicijos. Bet, susistumdžius keliems lenktynininkams, gavo smūgį į galinį kairį sparną. Paaiškėjo, kad lūžo galinė traukė. Laimei, rato Rokas nepametė.

Paaiškėjo, kad lūžo galinė traukė. Laimei, rato Rokas nepametė.

O jo komandos draugas Antonas Marklundas puikiai išnaudojo išorinės trajektorijos privalumus.

Lietuvis greičiausiųjų grupėje finišavo antras. Tiesa, Roko rezultatas galėjo būti geresnis, tačiau jam šiek tiek sutrukdė kitas komandos draugas G.Chicherit, laiku nepasukęs į Joker ratą – įvyko nesusikalbėjimas.

VIDEO: Rokas Baciuška Pasaulio ralio kroso čempionate: apie lūžusią traukę ir džiaugsmą nugalėjus šeštadienio kvalifikacijoje

Bet Roko rezultatas bendroje Q2 rikiuotėje – ketvirtas, o tai – geras rezultatas. Juo labiau, kad bendroje kvalifikacijų įskaitoje Rokas lyderis!

Rokas Baciuška Rygoje laimėjo šeštadienio kvaliikacijų įskaitoje
Rokas Baciuška Rygoje laimėjo šeštadienio kvaliikacijų įskaitoje

Taip atrodė antrosios kvalifikacijos važiavimai Q2:

VIDEO: LIVE Qualifying 2 | 2019 Neste FIA World Rallycross of Latvia

Pirmoje kvalifikacijoje Q1 Rokas Baciuška – lyderis

Rokas Baciuška toks pat greitas, kaip buvo Prancūzijoje. Pirmoje kvalifikacijoje jis aplenkė čempionato lyderius Andresą Bakkerudą ir Timmy Hanseną. Pastarąjį Rokas posūkyje lengvai stumtelėjo, todėl dar neaišku, ar negaus baudų – Hansenai labai ambicingi, todėl gali apskųsti lietuvio veiksmus.

Vis dėlto kol kas teisėjai informuoja, kad baudų neskirs.

Turnyrinė Rygos RX lentelė po pirmos kvalifikacijos
Turnyrinė Rygos RX lentelė po pirmos kvalifikacijos

Akivaizdu, Rokas yra šaunuolis, Rygoje susirinkusi minia tautiečių jį audringai palaiko. Be to, Rygos trasa – jo viena mėgiamiausių. Čia jis yra pernai laimėjęs Euro RX 1600 klasėje, užpernai buvo antras.

Džiaugiasi ir GCK komanda: penketuke – net trys „Renault Megane“. Be Roko tarp lyderių važiuoja Guerlainas Chicherit ir Antonas Marklundas.

Netrukus – antroji kvalifikacija. Roko pirmos kvalifikacijos startas – įrašo 34 min.

VIDEO: LIVE Qualifying 1 | 2019 Neste FIA World Rallycross of Latvia

Rygoje, pasaulio čempionate, lenktyniauja ir lietuviška „ESmotorsport“ komanda (žalia „Škoda“), jai atstovauja rusas Matvejus Furažkinas, kol kas neblizgantis pasiekimais.

Kvalifikaciniai važiavimai – šeštadienį nuo 14 val.

Šeštadienį „WorldRX“ etapas Latvijoje prasidės pirmąja kvalifikacija, kurios starto laikas yra 14 val., po jos seks antroji kvalfikikacija – 16 val. Sekmadienį varžybos tęsis trečiosios kvalifikacijos važiavimais, kuri startuos 10 val. ryto, o ketvirtosios kvalifikacijos laikas numatytas – 11:50 val. Pusfinalių ir finalų kovos prasidės 15 val.

Apie tai, kaip penktadienį buvo traukiami burtai ir kodėl Rokas pasirinko ketvirtąjį važiavimą ir trečiąją poziciją jame (Race 4, P3), plačiau skaitykite čia ir žiūrėkite filmuotą interviu su Roku. Ir kodėl ant Roko dantį griežia dukart DTM čempionas Timo Scheideris.

Treniruotėse Rokas buvo antras

VIDEO: Pasaulio ralio kroso čempionatas Rygoje: Rokas Baciuška treniruotėse buvo antras pagal rato įveikimo laiką

Šeštadienio rytą surengtoje treniruočių sesijoje Rokas Baciuška, atstovaujantis prancūzų GCK komandai iš pradžių buvo ketvirtas – penktas, M.Furažkinas 23-as, skaičiuojant visų klasių dalyvius. Tačiau pirmose sesijose Rokui trasoje šiek tiek trukdė būtent šiek tiek lėtesnis M.Furažkinas, todėl lietuvis negalėjo pademonstruoti viso potencialo.

Paskutinėje treniruotėje Rokas šoktelėjo į antrąją poziciją (48.429 sek.) paskui A.Bakkerudą (48.232), už savęs palikdamas A.Marklundą, T.Hanseną, namų trasoje važiuojantį R.Nitišsą.

Euro RX važiuojantis P.Pleskovas pademonstravo 27-ą rezultatą, skaičiuojant visų klasių dalyvių rezultatus. Tiesa, lietuvis turėjo problemų su stabdžiais.

VIDEO: Rokas Baciuška prieš startą Pasaulio ralio kroso čempionato etape Rygoje

Paskutinės Roko Baciuškos lenktynės šiais metais

Nors Pasaulio ralio-kroso čempionato „Supercar“ klasės dalyviams Latvijos sostinėje Rygoje vyksiantis etapas bus priešpaskutinis, lietuviui Rokui Baciuškai tai bus paskutinės šių metų varžybos jo pirmajame „WorldRX“ sezone.

„Šio varžybos Latvijoje bus paskutinės mano lenktynės šiame sezone. Po jų, iš karto pradėsime ruoštis kitų metų startams su „GCK Academy“ komanda, – sakė R. Baciuška. – Nors Latvijos etapas man yra tarsi namų lenktynės ir atrodytų, kad viskas turėtų būti paprasta, visgi taip nėra. Priešingai, jaučiu labai didelę atsakomybę. Atvažiavo nemažai lietuvių. Norisi, pasirodyti kaip įmanoma geriausiai ir kad visi turėtumėme gerą lenktyninį savaitgalį“.

Puikus pasirodymas Prancūzijoje

Prancūzijoje lietuviui itin gerai sekėsi. „GCK Academy“ komandos jauniausias lenktynininkas R. Baciuška ne tik iškovojo kelialapį į finalą, bet jame liko vos per plauką be podiumo.

Itin svarbu sėkmingai startuoti

Pasak R. Baciuškos, Latvijos trasoje bus labai svarbus startas.

„Šioje trasoje daug ką nulems startas. Mat, startas yra vienoje tiesiojoje. Taip pat rezultatams bei kovai trasoje didelę įtaką turės ir permainingas, lietingas oras Latvijoje. Man labiau patinka bei geriau juočiuosi, kuomet važiuoju sausoje trasoje, tačiau čia visi turėsime vienodas sąlygas“, – pliusus ir minusus vardino lenktynininkas iš Tauragės.

Kad įnirtinga kova vyks visų „Supercar“ klasės dalyvių tarpe, nereikia net abejoti. Mat, galutinėje turnyrinėje lentelėje po Prancūzijos etapo, pirmas tris vietas skiria tik keli taškai. Į lyderio poziciją kol kas yra pakilęs norvegas Andreasas Bakkerudas, o antrą ir trečią vietą dalinasi, vienodą taškų skaičių turėdami, broliai Kevinas ir Timmis Hansenai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius