Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 02 /18:19

Smėlyje įklimpusį Vaidotą Žalą gelbėjo sirgaliai: ir stūmė, ir varžovus įspėjo

„Galėjo būti gera diena“, – pirmojo greičio ruožo finiše išlipęs iš automobilio ir trindamas skaudantį kaklą pasakė Vaidotas Žala. Lietuvio ir portugalo Paulo Fiuza ekipažas preliminariai sekmadienį buvo 16-as. Rezultatai galėjo būti ir geresni, jeigu ne nelemtas įklimpimas smėlyje, iš kurio išsikapstyti jiems padėjo ten buvę lietuviai sirgaliai.

Sirgalių padarytuose vaizdo įrašuose, kuriais jie pasidalijo ir su 15min, matyti, kaip „Teltonikos“ automobilis, važiuodamas greta kito Dakaro dalyvio, įstringa smėlyje.

VISOS DAKARO NAUJIENOS

Iš pradžių daugiau filmavę ir fotografavę lietuviai netrukus puola į pagalbą, vieni klauso V.Žalos ir P.Fiuza nurodymų ir stumia mašiną, kiti kiek toliau mojuoja atlekiantiems varžovams, kad suktų kairiau.

Stūmimas užtrunka kurį laiką, tačiau galų gale mašina pajuda pirmyn.

Kaip pranešė „Teltonika Racing“ komanda, Vaidotas Žala buvo įklimpęs smėlyje ir ten sugaišo kelias minutes. Tik per plauką išvengė susidūrimo su „Century“ bagiu, kurio vairuotojas iš pradžių nenorėjo praleisti ekipažo, o šiam visgi prisivijus ir pradedant lenkimą pradėjo staigiai stabdyti. Įveikdami griovį V.Žala ir P.Fiuza varžovų nekliudė tik per sprindį.

VIDEO: Vaidotas Žala po dienos neslepia emocijų: „Vargšė mašinytė – labai kentėjo šiandien“

Finiše išlipęs iš automobilio V.Žala trynė kaklą, sakė, kad abiem su Paulo skaudą šią kūno vietą.

„Jeigu visas toks Dakaras, tai pamiršk su šita mašina. Visas ralis ant pašokinėjimo. Turėjome incidentą pradžioje, kai vos neatsirėmėme. Galvojau – broliai Coroneliai, pasirodo, kažkokie ispanai. Mes sau birbiam, jau griovys, judam judam judam ir jie prieš pat nosį pristabdė. Aš užgesinau motorą ir viskas – šlapia ten, o tas nuvažiavo“, – apmaudo neslėpė Vaidotas.

Sportininkas neslėpė ir to, kad ramiai važiuoti negalima – tada tenka važiuoti paskui sunkvežimius.

„Geriau nereikia, vargšė mašinytė, labai kentėjo šiandien. Vieną ratą pramušėme, pabandžiau ant akmenų aštriau. Ir viskas, žodžiu, ilga dienelė. (...)

Galėjo būti labai gera diena, bet... Bet šiandien supratau, kad viskas, šita mašina out. Aš nežinau, kiek čia fūrų pravažiavo, bet atrodo, kad 50. Provėžos plačios, gilios, provėžomis negali važiuoti, nes viskas, daužai į apsaugas. Ir bagių tokios provėžos, negali apžioti“, – emocingai kalbėjo Vaidotas.

Komandos „Teltonika Racing“ pranešime spaudai rašoma, kad sekmadienį, sausio 2-ąją, Dakaro dalyviams teko įveikti pirmąjį rimtą šių metų ralio maratono išbandymą – Chailio miesto apylinkėse suformuotą 334 kilometrų ilgio žiedinę trasą.

Vaidotas Žala ir Paulo Fiuza, vengdami susidūrimo su bagiu, įklimpo smėlyje ir prarado daug brangaus laiko, tačiau antroje greičio ruožo dalyje padidinę tempą užėmė 16-ąją vietą.

Diena ekipažui prasidėjo ne itin sėkmingai – netoli po starto įklimpę sportininkai bandydami išsikapstyti net ir su žiūrovų pagalba užtruko mažiausiai penkias minutes. Visgi painioje antrojoje greičio ruožo dalyje, kurioje klaidžiojo netgi tokie Dakaro veteranai, kaip Carlosas Sainzas, P.Fiuza tiksliau rodė kelią V.Žalai, o tai leido pastebimai pagerinti bendrą rezultatą.

V. Žala pripažino, kad ir jiems su P. Fiuza orientuojantis trasoje buvo iššūkių. Vieną atžymą po ilgoko klaidžiojimo, apskritai, nusprendė praleisti. Prieš juos važiavusių automobilių dykumoje paliktos vėžės leido suprasti – toje vietoje pasimetė ne vienas ekipažas. Pasirinktas racionaliausias sprendimas – 15 minučių bauda vietoje nežinia kiek galėjusių trukti tolimesnių paieškų.

Lyderis neužleidžia pozicijos

Kvalifikacinio greičio ruožo laimėtojas Nasseras Al-Attiyah sekmadieniui pasirinko dešimtąją startinę poziciją. Ši strategija pasiteisino – sekdamas kitų dalyvių vėžėmis „Toyota Hilux“ vairuojantis lenktynininkas išvengė klaidų ir vėl buvo pats greičiausias. Kataro sportininkas 12 minučių aplenkė Sebastieną Loebą su BRX.

V.Žala sekmadienį nuo lyderio atsiliko beveik 54 minutėmis.

Efektingai startavęs Stephane‘as Peterhanselis aplaužė savąjį „Audi RS Q e-tron“ ir prireikus rimto remonto ilgam įstrigo trasoje. Paklydimas antroje greičio ruožo dalyje nubraukė ir C.Sainzo galimybes kovoti dėl aukščiausių pozicijų.

Ilgą antrosios dienos greičio ruožą daugiausiai sudarė smėlynai. Įprastai tokia danga leidžia sportininkams važiuoti maksimaliu tempu, tačiau situaciją šiek tiek pakoregavo šeštadienio naktį iškritęs ir nemažus griovius trasoje išplovęs lietus. Pavojingiausios vietos papildomai buvo žymimos jau varžybų eigoje.

Sekmadienis buvo itin sėkmingas Lietuvos keturratininkui Laisvydui Kanciui – jis nugalėjo greičio ruože. Sėkmingai finišavo ir motociklininkas Arūnas Gelažninkas, nugalėjęs „vienišių“ klasėje. Bagiu važiuojantis Rokas Baciuška buvo šeštas.

Tačiau automobilininkams diena pateikė staigmenų. Benediktas Vanagas skundėsi dėl sunkios navigacijos, o Antanas Juknevičius iki šiol yra įstrigęs dėl kažkokio gedimo. „Kreda“ komanda teigia neturinti daugiau žinių, kas nutiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius