Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šturmanė Greta Germanavičiūtė: mano tėvai turbūt buvo bepročiai

Trapi, smulkutė, graži mergina, atrodytų tikrai neturi nieko bendro su jokiu vyrišku sportu ir štai ji viena geriausių šturmanių Lietuvoje. „Žinių radijo“ laidoje svečiavosi Greta Germanavičiūtė, kuri iki šiol stebisi, kaip jai tėvai, būnant 15 metų leido užsiimti tokia pavojinga veikla.
Greta Germanavičiutė
Greta Germanavičiutė / Mariaus Bendzelausko nuotr.

„Laurai šiuo atveju atitenka mano tėčiui. Pirmą kartą kaip šturmanė varžybose dalyvavau būdama 15 metų, kai šiandien pagalvoju, tai mano tėvai turėjo būti bepročiai švelniai tariant, kad išleistų savo mergaitę į tokias varžybas“, – juokėsi Greta.

Tiesa, nuo pat 15 metų merginos entuziazmas niekur neišblėso ir ji pripažinta viena geriausių šturmanių šalyje. „Žinių radijo“ laidoje „Prie pietų stalo“ Greta dalinosi ir šturmanės darbo specifika. Tai ne tik pasakyti, kur važiuoti ar kur laukia kliūtis, bet šturmanas turi būti tam tikra prasme ir vairuotojo smegenys. 

Pirmą kartą kaip šturmanė varžybose dalyvavau būdama 15 metų.

„Bolido pilotas važiuoja transo būsenoje, o šturmano reikalas siųsti jam signalus, ką reikia daryti. Tam, kad geriau įsisvaizduotumėte pasakysiu pavyzdį: jeigu, tarkim, leki 180 kilometrų per valandą greičiu, tau reikia priimti sprendimą net ne per sekundę, bet per tam tikras sekundės dalis. Tai vairuotojas būna nugrimzdęs į tam tikrą transo būseną, o šturmano tikslas yra suskaityti scenogramą taip, kad pasiektų vairuotojo smegenis ir galėtų atlikti jis tuos veiksmus.  Šturmano tokia dalia, jis eina paskui savo vairuotoją“, – pasakojo G.Germanavičiūtė.

Deja, merginos planuose Dakaro ralio kol kas nėra.

 

„Į Dakaro ralį aš labai norėčiau nuvykti, tačiau kaip žiūrovė ar Beno (Benedikto Vanago)fanė. Manau, kad man kaip dalyvei Dakaras būtų pernelyg sudėtingas, nes tai yra tiek fizinių, tiek psichologinių jėgų reikalaujantis maratonas. Tai vyksta dvi savaites, kai tu neturi nė sekundės pailsėti ir atsipūsti“, – kalbėjo Greta. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius