Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Supainiojo kortas: prieš pat Kataro GP startą M.Verstappenui ir V.Bottui paskirtos baudos

Iki „Formulės 1“ 2021 sezono pabaigos lieka vos trejos lenktynės. Artimiausios vyks jau sekmadienį 16 val. Lietuvos laiku. Pirmą kartą istorijoje bolidai važiuos Kataro „Losail international circuit“ trasoje. Čia šeštadienio kvalifikacijoje L.Hamiltonas dominavo ir visų trijų sesijų metu buvo greičiausias. Jis lenktynėse startuos iš pirmos pozicijos, o kiti čempionato lyderiai sulaukė teisėjų baudų.
Sprinto kvalifikacija Formulės 1 varžybose Brazilijoje, M.Verstappenas
M.Verstappenas / „Scanpix“ nuotr.

Lewisas Hamiltonas bendroje įskaitoje atsilieka nuo Maxo Verstappeno 14 taškų skirtumu. Ir aiškiai rodo, kad nesiruošia sudėti ginklų.

0,455 s. skirtumu kvalifikacijoje aplenkęs M.Verstappeną britas užfiksavo rekordą. 2021 m. sezone dar niekas ant sausos trasos dangos tokiu dideliu pranašumu nebuvo aplenkęs antroje vietoje likusio sportininko. Ir tai pasiekta net ne naujai pakeisto variklio dėka.

Brazilijoje Lewisas keitė variklį ir su visiškai nauju agregatu buvo nepavejamas. Tačiau nors ir kaip fantastiškai važiavo Losail trasoje kvalifikacijos metu, aiškiai matėme, kad jis buvo kiek lėtesnis tiesiosiose nei visada. Paaiškinimas netikėtas – jis kvalifikacijoje Katare naudojo ne Brazilijoje naujai įmontuotą, o kitą, senesnį variklį.

Kaltinimai dėl DAS sistemos

Taip pat netyla kalbos apie tai, kad „Mercedes“ vėl ėmė naudoti DAS sistemą. Ją pernai „Mercedes“ naudojo, tačiau šiais metais ji uždrausta. DAS (arba Dual Axis Steering – anglų k.) sistema keisdavo ratų padėtį ir tiesiosiose suteikdavo apčiuopiamą maksimalaus greičio pranašumą. Kai Lewisas Brazilijoje tiesiosiose rodė fantastišką greitį, Maxo tėvas Josas Verstappenas ėmė garsiai kalbėti apie galimybę, kad „Mercedes“ paslapčia naudoja atnaujintą DAS sistemos versiją. Ir skambiai pavadino ją DAS 2.0 vardu.

Vaizdo įraše fragmentas iš Brazilijos lenktynių. Jame matome kaip britas traukia bolido vairą į savo pusę. „Mercedes“ atmetė bet kokią vairo judėjimo galimybę. Tačiau paprašytas tai paaiškinti Lewisas pripažino, kad vairas galėjo judėti. Esą nėra jokios uždraustos sistemos, tačiau vairas galimai judėjo dėl vairo sistemos laisvos eigos, kuri pasireiškia dėl detalių dėvėjimosi.

Brito atsakymas papiktino Josą Verstappeną.

„Nemanau, kad vairas galėtų taip stipriai klibėti. Per savo kaip lenktynininko karjerą aš niekada nemačiau, kad vienos komandos bolido greitis taip skirtųsi skirtingų etapų metu“, – kalbėjo FIA patikrinimo prašęs garsaus lenktynininko tėvas.

M.Verstappenui paskirta 5 startinių pozicijų bauda

Sekmadienį teisėjai prieš pat lenktynių startą paskelbė, kad skiria M.Verstappenui penkių startinių pozicijų baudą Ji paskirta, nes kvalifikacijos sesijos pabaigoje olandas nesumažino greičio, kai (po P.Gasly incidento) trasoje buvo rodomos geltonos vėliavos.

Olandas startuos tik iš septintos pozicijos.

VIDEO: Qualifying Highlights | 2021 Qatar Grand Prix

Blogai ir tai, kad jam vargu galės padėti kitas „Red Bull“ pilotas S.Perezas. Jis net nepateko į paskutinę kvalifikacijos Q3 dalį ir startuos tik iš 11-tos pozicijos. Kodėl taip nutiko?

„Atlikdamas apšilimo ratą prieš lemiamą važiavimą nepakankamai sušildžiau padangas. Dėl to pirmame trasos sektoriuje neturėjau pakankamai sukibimo ir praradau nemažai laiko, kurio vėliau ir pritrūkau norėdamas patekti į finalinę sesijos dalį“, – po nesėkmingos kvalifikacijos pasakojo S.Perezas.

Vallteri Bottas startuos tik iš penktos pozicijos

Dėl geltonų vėliavų fazės nepaisymo kvalifikacijos metu teisėjai nubaudė ir V.Bottą. Jis startuos iš penktos pozicijos.

Maloniai nustebino Pierre Gasly

Kai beveik nė vienas iš pilotų nėra važiavęs trasoje. Kai ji visiems nauja, dažnai pamatome pilotų tikrąjį meistriškumą arba tai, kaip greitai jie geba adaptuotis prie nežinomų dalykų. Kas šiuo atveju iš likusių rikiuotės pilotų mums labiausiai įsiminė? Aišku, kad visą savaitgalį puikų tempą rodęs P.Gasly. Prancūzas šeštadienio kvalifikacijoje liko ketvirtas. Tačiau po M.Verstappenui ir V.Bottui skirtų baudų startuos net iš antros pozicijos.

Tai F.Alonso geriausias pasirodymas kvalifikacijoje nuo grįžimo į F-1

Kitas maloniai nustebinęs pilotas yra senas vilkas Fernando Alonso. Ispanas kvalifikacijoje užfiksavo penktą geriausią laiką. Tačiau po greitesniems varžovams paskirtų baudų startuos net iš trečios startinės vietos!!!

„Mano bolidas mane džiugina visą savaitgalį. Aš puikiai jaučiausi pirmos treniruočių sesijos (FP1) metu. „Alpine“ bolidą buvo taip malonu vairuoti, jaučiausi fantastiškai. Komandai net sakiau, kad galėčiau čia „Formulės 1“ bolidą vairuoti nors ir visą naktį, jiems tik reiktų papildyti man degalų baką. Tai mano laimingosios dienos“, – pasakojo dukart „Formulės 1“ čempionas F.Alonso.

Pakoreguotos pilotų startinės pozicijos:

Bendra pilotų įskaita pagal surinktus taškus:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius