Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žvilgsnis į „Formulės 1“ 2021 m. sezoną: kas laukia S.Vettelio, F.Alonso, L.Hamiltono?

Baigiantis vasarai „Formulę 1“ sudrebino daugybė naujienų. Svarbiausios iš jų – Fernando Alonso sugrįžimąs į „Renault“, Sebastiano Vettelio perėjimas į „Aston Martin“, bei Williams šeimos „Formulėjė-1“ eros pabaiga.
Lewisas Hamiltonas
Lewisas Hamiltonas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Kas dar?

Pagaliau buvo pasirašytas naujas „Concorde“ susitarimas, sutarta dėl naujo techninio reglamento pavėlinimo iki 2022 metų, kuomet debiutuos visiškai naujos išvaizdos bei aerodinaminių savybių automobiliai, apauti dailiais 18-os colių ratlankiais.

Bet kol kas pakalbėkime apie artimesnę ateitį – 2021-ųjų metų sezono pilotus. Peržvelkime situaciją kiekvienoje komandoje, skirstant jas į 3 skirtingas grupes, pradedant pilnai sukomplektuotomis ekipomis ir baigiant visiškoje nežinioje esančiomis.

Patvirtintos komandų sudėtys

„Ferrari“

  • Charles Leclercas (patvirtinta).
  • Carlosas Sainzas (patvirtinta).

Viskas elementaru italų komandoje – Charlesas Leclercas turi ilgalaikę sutartį, Carlosas Sainzas irgi ateina mažiausiai 2 sezonams. Belieka tikėtis, kad „Ferrari“ vadyba susitvarkys su užduotimi nr.1 – paruoš automobilį, kuriuo būtų galima kovoti dėl pergalių.

Kadangi kitąmet reglamentas beveik nekinta, tikėtis stebuklų jau 2021-ais būtų sudėtinga, tačiau italai turi visas galimybes (tiek laiko, tiek finansines) paruošti pergalingą techniką 2022-iems.

Priminsiu, „Ferrari“ komandos pilotas nėra iškovojęs pasaulio čempiono titulo nuo pat 2007 m,. t.y. jau 13 metų be titulo. Belieka palinkėti kantrybės lenktynininkams ir jų gerbėjams. Jos tikrai prireiks.

„Aston Martin“

  • Sebastianas Vettelis (patvirtinta).
  • Lance‘as Strollas (patvirtinta).

Gandai sklandė, sklandė ir prisisklandė – Sebastianas Vettelis sukirto rankomis (alkūnėmis?) su Lawrencu Strollu ir kitąmet užsivilks žalios spalvos „Aston Martin“ kombinezoną.

„Scanpix“ nuotr./Lance'as Strollas, „Formulės 1“ kvalifikacija Belgijos Spa trasoje
„Scanpix“ nuotr./Lance'as Strollas, „Formulės 1“ kvalifikacija Belgijos Spa trasoje

Daug kas klaidingai svarstė, jog vokietis užims Lance‘o Strollo vietą, bet tokios hipotezės buvo visiškai nelogiškos – tėvas, tiesiogine to žodžio prasmę nusipirkęs sūnui komandą, turėjo ji atleisti? You must be kidding me!

Taip, gyvenimas yra neteisingas. Taip pradeda pirmą metų paskaitą teisės profesorius universitete, iškart paaiškindamas naujiems studentams gyvenimo taisykles. Todėl Sergio Perezas, koks šaunus (išgelbėjo „Force India“ nuo bankroto) ir greitas (atvežė komandai 5 podiumus) bebūtų, jam reiktų mažiau švaistytis emocijomis ir komentarais apie tai, koks jis išganytojas ir kaip komanda su juo pradėjo elgtis neteisingai. Kodėl? Todėl, kad atsisveikinimas su juo gali būti paankstintas – jokia vadovybė nemėgsta atviros kritikos, ypač pagrįstos emocijomis.

„Alpine“ („Renault“)

  • Fernando Alonso (patvirtinta).
  • Estebanas Oconas (patvirtinta).

Susidomėjimas Estebanu Oconu kiek atslūgo per keletą pastarųjų metų. Jo aspiracijos į vietą „Mercedes“ ekipoje irgi nuėjo perniek. Kiek pozityviai Toto Wolffas bekalbėtų apie Estebaną, veiksmai byloja daug daugiau, nei žodžiai. Todėl „Mercedes“ jaunųjų pilotų programos narys nepilotuoja „Mercedes“ šalia Lewiso Hamiltono, o yra tarsi paskolintas „Renault“.

Kaip mat komandai iš Prancūzijos sportininko tautybė yra papildomas pliusas marketingo veiksmų prasme.

Bet štai Fernando Alonso sugrįžimas buvo artimas šokui. Niekas nesitikėjo jo pamatyti peletone jau kitąmet.

Ispanas išties turi neužbaigtų reikalų F1. Jis tikrai yra tarp visų laikų geriausių sporto lenktynininkų. Ar to pakaks, keliant „Alpine“ į pergalių kelią? Fernando tikisi, kad 2022-ieji bus nauja pradžia visiems. Jo žodžiuose yra racijos, belieka tikėtis „Renault“ koncerno parama ir tinkamu vadovavimu komandai.

„McLaren“

  • Danielis Ricciardo (patvirtinta).
  • Lando Norrisas (patvirtinta).

Zakui Brownui, pagaliau, pavyko perviliot Danielį Ricciardo. Be abejo, jei ne C. Sainzo ir S. Vettelio judėjimas, nebūtų nei D. Ricciardo „McLaren“, nei F. Alonso „Renault“.

Bet juk dėl tokių netikėtumų, ne tik dėl kovų trasoje, mes ir mylim „Formulę-1“, argi ne taip?

Lando Norrisas šįmet ūgtelėjo, važiuoja solidžiai, brito ateitis atrodo labai šviesi. Bendrai, abiejų pilotų rezultatai priklausys nuo „Mercedes“ jėgainių, kurias „McLaren“ naudos kitąmet.

„Williams“

  • George‘as Russelas (patvirtinta).
  • Nicolas Latifi (patvirtinta).

Pasikeitus savininkams kol kas nėra aišku kokios strategijos imsis nauja valdžia. Pilotai šiam momentui yra saugūs, bet kas bus toliau, kaip atrodys bei vadinsis ekipa – turėtų paaiškėt prieš naująjį sezoną.

Patvirtintas tik vienas lenktynininkas

„Mercedes“

  • Lewisas Hamiltonas (tikėtina).
  • Valtteri Bottas (patvirtinta).

Kodėl Lewisas Hamiltonas vis dar nepasirašė kontrakto pratęsimo? Manau, priežastis yra elementari – britas nori garantijų, o „Mercedes“, panašu, nebeplanuoja užsibūti F1 per ilgai. Yra gandų apie dalies ar daugumos ekipos akcijų pardavimą, o tai reikštų visiškai kitokią ekipos struktūrą, sąlyčius su „Mercedes“ gamykla, valdymą ir t.t.

Bet labiausiai rizikingas momentas yra Toto Wolffo kontraktas, kuris irgi baigiasi šįmet ir visiškai neatrodo, kad jis būtų pratęstas. Būtent todėl Hamiltonas delsia.

O dar Lewisas nori rekordinio (~50 mln. EUR vertės per metus) honoraro – dabartinėje realybėje (kai dauguma pilotų sutiko su honorarų sumažinimu) tai yra sudėtinga derybų strategija. Sudėtinga, tačiau įmanoma. Ypač pilotui su 7-ais (beveik) titulais.

Kalbant apie Valtterį Bottą, nepasikeitė niekas. Suomiui vėl pasiūlė 1 metų kontraktą ir jis sutiko. Rimto pasipriešinimo Lewisui jis nesudarys, kokio ilgio barzdos beišaugintų ar kiek košės bevalgytų pusryčiams. Suomio 8 pergalės per 4 (beveik 4) kartu praleistus sezonus prieš Hamiltono 37 – puikus to įrodymas.

„Red Bull“

  • Maxas Verstappenas (patvirtinta).
  • Alexanderis Albonas (tikėtina).

Galbūt Maxas Verstappenas nėra visiškai patenkintas „Red Bull“ bolidu, bet geriau vairuoti antrą pagal pajėgumą automobilį, jei nepavyko vairuoti greičiausio. Olando kontraktas turi „pabėgimo“ išlygų, susijusių su rezultatais, tačiau nelabai yra kur „bėgti“, todėl pokyčių komandoje nenusimato.

Antra vieta ekipoje, tikėtina, liks Alexui Albonui. Vaikinui itin nepasisekė net kelis kartus, kai jis pretendavo į vietą ant podiumo, greičio jis turi, tik gal savo kalibru kiek nusileidžia Verstappenui. Nepaisant to, nepamirškime jo ir „Red Bull“ akcininkų kilmės, todėl Albonas turėtų likti komandoje ir kitąmet.

Komandų sudėtis nepatvirtinta

„Alpha Tauri“

  • Pierre‘as Gasly (tikėtina).
  • Yuki Tsunoda (galimas variantas).

Pierre‘as Gasly šįmet atrodo solidžiai, neretai lenktynėse kovoja su antru „Red Bull“ bolidu (Alexu Albonu), tačiau vis dar daro jaunatviškų klaidų (pvz. avarija po Mugello starto). Bet kuriuo atveju, jo demonstruojama forma leis jam išlaikyti vietą komandoje ir kitame sezone.

O štai Daniilo Kvjato popieriai prasti – ne tik rezultatų, bet ir politine prasme. Ne, kalbu ne apie Putiną, o apie „Honda“. Japonų sutartis su „Red Bull“ baigiasi kitų metų gale. Jos pratęsimo įtvirtinimui būtų puiku turėti lenktynininką iš Japonijos. O toks, kaip tik yra „Honda“ proteguojamas „Red Bull Junior“ programos narys Yuki Tsunoda.

Japonas puikiai užsirekomendavo F3 ir F4 serijose, o šįmet, persikėlęs į „Formulę-2“, savo sąskaitoje turi jau 2 pergales. Tinkamas ir naudingas kandidatas. Balsuočiau būtent už jį.

„Alfa Romeo“

  • Kimi Raikkonenas (galimas variantas).
  • Mickas Schumacheris (galimas variantas).

Dėl Micko Schumacherio – dabartinio F2 čempionato lyderio beveik neabejoju – vokietis kitąmet lenktyniaus F1 ir tai greičiausiai bus tampriai su „Ferrari“ susijusi „Sauber“ („Alfa Romeo“).

Mickas yra pakankamai greitas, protingas, gal dar kartais padaro klaidų, bet sezono antroje pusėje pradėjo demonstruoti tolygesnį ir brandesnį vairavimą, todėl šiuo metu ir pirmauja čempionate.

O štai kas bus jo komandos kolega – dar nėra visiškai aišku. Mano nuomonė – Frederickas Vasseuras sukirs rankomis su Kimi Raikkonenu dar vienam sezonui, vardan balanso ir žinių kaupimo bei perdavimo ekipoje. Kitaip Mickui tektų važiuoti su Antonio Giovvinazzi, kuris vis dar daro nemažai klaidų ir, panašu, nėra F1 kategorijos pilotas.

„Haas“

  • Sergio Perezas (galimas variantas).
  • Robertas Schwartzmanas (galimas variantas).

Labiausiai tikėtina, jog, pagaliau, ekipa atsibučiuos su Romanu Grosjeanu, o, galbūt, ir su Kevinu Magnussenu.

Neseniai atsirado pranešimų, kad iš „Racing Point“ komandos „paleistas“ Sergio Perezas jau turi preliminarią sutartį su „Haas“. Jei tai tiesa – žinios tikrai smagios abiem pusėms. „Haas“ gauna patyrusį pilotą, rimtą finansinį užnugarį, Meksikos gerbėjus ir rinką; tuo tarpu Sergio tęsia karjerą sporte, kur jis dar tikrai turi ką parodyt.

Dėl antrosios vietos aiškumo mažiau. Galbūt Kevinas Magnussenas liks ekipoje? O gal Robertas Schwartzmanas („Ferrari“ jaunųjų pilotų žvaigždė) bus įsodintas į antrą „Haas“, kartu su „Maserati“ prekės ženklu ir papildomom įplaukom į ekipos biudžetą? Vaikinas labai solidžiai lenktyniauja, trasoje apmąsto galimas pasekmes (turi „Alaino Prosto savybių), yra F3 čempionas, o šių metų F2 čempionate yra iškovojęs jau 3 pergales.

„Scanpix“ nuotr./Nico Hulkenbergas
„Scanpix“ nuotr./Nico Hulkenbergas

Dar yra labai patyręs Nico Hulkenbergas, bet jo esminis minusas Guentherio Steinerio ekipai – rimto rėmėjo stoka bei jaunų ir turtingų konkurentų gausa.

Smagių lenktynių Sočyje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius