-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvilgsnis į pagrindinį Arūno Gelažninko varžovą „vienišių“ klasėje: ar vyksta sąžininga kova?

2022 m. Dakare geležinis žmogus iš Lietuvos ir vėl varžosi pačioje sunkiausioje vienišių klasėje. Jei bendroje motociklų įskaitoje vienus sportininkus nuo kitų skiria sekundės, A.Gelažninkas savo konkurentus lenkia daugiau nei valanda. Išskyrus vienintelį jam ant kulnų lipantį Milaną Engelą. Jis nuo Arūno atsilieka vos 16 min. skirtumu. Šįkart atidžiau pažvelgsime į šį didžiausią lietuvio varžovą.

VISOS DAKARO NAUJIENOS IR REZULTATAI

„Original by Motul“, vadinamoje "vienišių" klasėje varžosi patys kiečiausi motociklininkai pasaulyje. Jie čia neturi didėlės gamyklinės komandos su daugybe mechanikų užnugario, kurie pasibaigus lenktynėms faktiškai nuo nulio gali perrinkti motociklą.

Vienišių klasės atstovai kasdien važiuoja greičio ruožuose ir dar grįžę į bivaką nepaisant nuovargio, turi paruošti savo plieninį žirgą kitos dienoms lenktynėms. Čia niekam neįdomu ar tau gelia, traukia raumenis, o galbūt tave kankina galvos skausmas ar temperatūra – tu nepaisant visko vis tiek be jokios pagalbos turi paruošti savo motociklą rytojaus startui ir dar rasti laiko poilsiui.

Lietuvis A.Gelažninkas pernai laimėjo šioje pačių stipriausiųjų klasėje, o šiemet gina titulą. Nors nuo daugelio konkurentų Arūnas jau atsiplėšęs daugiau nei valanda, tačiau yra vienas ambicingas čekas, kuris nė nesiruošia sudėjęs ginklus paleisti lietuvį iš akiračio. Tai Milanas Engelas. Matydami vis aštrėjančią lenktynininkų kovą nutarėme iš arčiau pažvelgti į aršiausią lietuvio varžovą.

Trisdešimtmetis čekas yra kietas riešutėlis. Kaip ir dauguma dalyvių tai daugkartinis savo šalies „Enduro“ ir „Cross Country“ tipo varžybų čempionas. Pirmajame Dakare 2015 metais jis tarp motociklininkų debiutantų buvo net ketvirtas. Vėliau sparčiai tobulėjo ir šiuo metu yra savo karjeros viršūnėje.

2019 metais jis finišavo 15-oje vietoje bendroje įskaitoje. Labiau už Arūną sunkiausiame planetos ralyje-maratone patyręs sportininkas išdrįso į vienišių klasę įžengti tik aštuntą kartą dalyvaudamas Dakare. Pernai jis bendroje įskaitoje užėmė 18-tą vietą ir nors neseniai vienose varžybose patyrė sunkią traumą (ištvėrė daugybinius kaulų lūžius) atrodo, kad nepaisant to bebaimis Milanas labai pasitiki savimi.

„Aš visada norėjau išbandyti save vienišių klasėje ir pasitaręs su komanda nusprendžiau, kad būtent dabar yra tam tinkamiausias laikas. Jau sukaupiau pakankamai patirties ir nors tai bus didžiulis iššūkis, aš esu pasirengęs šiai naujai patirčiai. Aš kiek pakeisiu savo strategiją, labiau tausosiu motociklą ir save. Praeityje esu daug kartų pasiklydęs dykumoje, dėl to dažnai turėdavau pats vienas tvarkytis su motociklo gedimais tiesiog trasoje. Todėl manau, kad aš galiu susitvarkyti su bet kokiomis man iškilusiomis problemomis“, - atviravo M.Engelas.

Manau, kad aš galiu susitvarkyti su bet kokiomis man iškilusiomis problemomis

„Aš iki šiol jau esu dalyvavęs varžybose, kuriose pats turi remontuoti savo techniką. Svarbiausia nepradėti diena iš dienos remontuoti motociklo dėl to beveik neišsimiegant. Tai dažniausiai liūdnai baigiasi. Važiuodamas neišsimiegojęs tu prarandi koncentraciją ir dėl to padidini visiškai nereikalingų klaidų riziką. Dėl savo traumų turėjau mažai laiko pasiruošimui, bet nesijaudinkite, aš kausiuosi, darysiu viską, kad tik būčiau pasiruošęs“, - prieš ralio pradžią organizatoriams taip pat pasakojo Milanas Engelas.

Ar konkurencija yra sąžininga?

Tačiau Arūnas 15min prasitarė, kad jo konkurentui netiesiogiai padeda technikas. Jis neremontuoja čeko motociklo, tačiau pataria ką ir kur prisukti ar pakeisti. Arūnas dėl tokio konkurento elgesio kiek nustebo - negi trūksta patirties ar techninių žinių?

Tačiau, regis, šią neoficialią pagalbą jau pastebėjo ir teisėjai, tad "patarėjo" šį vakarą nebuvo.

Prieš Dakaro ralį Milanas savo asmeniniame tinklapyje net išdidžiai rašė, kad jo tikslas yra tik pergalė bendroje įskaitoje. Ir esą jis gali tai padaryti net dalyvaudamas vienišių klasėje.

Čeko pasisakymai drąsūs, net labai, tačiau juk ne visada laimi tie, kurie garsiausiai kalba. Pagrindinis Arūno varžovas itin pajėgus, gal net daugiausiai pasiekęs iš vienišių klasės dalyvių, bet nuo to juk pergalė gali būti tik dar saldesnė?

Kiekvieną dieną dykumoje bus tik Arūnas ir jo motociklas. Tačiau kažkur toli, už penkių tūkstančių kilometrų, nedidelė tauta jį palaikys kaip viskas bepasibaigtų. Ne kiekvienas ryžtasi nors dalyvauti tokios tvirtybės reikalaujančios klasės varžybose, ką dar kalbėti apie pergales.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius