-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baudos Europos keliuose: kur nusižengimai labiausiai paplonina pinigines

Vokietijos automobilistų klubas ADAC apibendrino baudas už kelių eismo taisyklių pažeidimus įvairiose šalyse, skelbia portalas fontanka.fi.
Už vairavimą išgėrus įvairiose Europos šalyse baudžiama labai skirtingai
Už vairavimą išgėrus įvairiose Europos šalyse baudžiama labai skirtingai. / „Scanpix“ nuotr.

Kaip rodo paskelbti duomenys, griežčiausiai taisykles pažeidžiantys automobilių vairuotojai baudžiami Skandinavijos šalyse.

Norvegijoje važiavimas dedant raudonai šviesai vairuotojui atsieina 670 eurų, Suomijoje – sumai, kuri prilygsta dešimties dienų automobilio savininko atlyginimui. Beje, šioje šalyje net ir pati didžiausia bauda negali viršyti 120 dienų nubaustojo vairuotojo uždarbio. Danijoje girtas vairuotojas baudžiamas mėnesio algos dydžio bauda, o Estijoje už tokį nusižengimą bauda gali siekti 1150 eurų.

Europos Sąjungoje didžiausios baudos skiriamos už vairavimą apsvaigus. Pavyzdžiui, Ispanijoje vairuotojas, kurio kraujyje randama daugiau nei 1,2 promilės alkoholio ir kuris viršija 60 km/h greitį, gali sėsti į kalėjimą trims mėnesiams. Daugelyje valstybių galioja praktika, kai iš girtų vairuotojų kuriam laikui atimamos teisės ar vairavimo priemonė. Tiesa, daugelyje valstybių dažnai galioja praktika, kai iš turistų automobiliai ar teisės neatimami, dažniausiai tai pasibaigia didele bauda.

Skiriasi ir tai, koks leistinas alkoholio promilių kiekis vairuotojo organizme. Estijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Vengrijoje galioja itin griežti įstatymai – 0 promilių. Didžiojoje dalyje Europos valstybių leidžiamas kiekis – 0,5 promilės. Daugiausia leidžiama Maltoje, Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje – čia leidžiama  vairuoti, jeigu kraujyje alkoholio randama iki 0,8 promilės. Tiesa, airiai artimu metu ketina šias taisykles griežtinti. Bent jau teoriškai lengviausiai išsisukti vairavus apsvaigus Serbijoje – mažiausia bauda čia siekia 45 eurus, tai yra mažiausia nuobauda už tokį nusižengimą visoje Europoje.

Brangokai vairuotojams kainuoja ir pokalbiai mobiliuoju telefonu už vairo – pavyzdžiui, Nyderlanduose už tai būtų skirta 180 eurų bauda, Italijoje – 150 eurų bauda. Beje, Italijoje eismo taisyklių pažeidimas naktį (pavyzdžiui, važiavimas degant raudonai šviesoforo spalvai) baudžiamas griežčiau nei tas pats pažeidimas dieną.

Daugelyje šalių galioja ir praktika, kai kelintą kartą už tą patį nusižengimą baudžiamam vairuotojui taikomos griežtesnės baudos – pavyzdžiui, Graikijoje už lenkimo taisyklių pažeidimą skiriama 350 eurų bauda, jeigu 10 dienų laikotarpyje vėl pažeidžiama ta pati taisyklė, bauda padvigubėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius