Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai į automobilį pilami skysčiai yra saugūs?

Didesnėse parduotuvėse automobilių prekių skyriuose galima rasti įvairiausių priemonių automobiliams. Stebuklingos priemonės galimai pravalo, pagerina ar kitaip atnaujina kažkokį tai automobilio komponentą. Ar šios priemonės tikrai veiksmingos galima tik spėlioti. Pirkti ir testuoti įvairias priemones tikriausiai būtų pernelyg rizikinga, tačiau galbūt kažkas kitas patvirtino, kad tai, kas parduodama legaliai, yra saugu?
Aušinimo skystis
Aušinimo skystis / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Antifrizas

Juk tam ir gyvename civilizuotoje valstybėje, kurioje yra veikiančios valstybinės institucijos, turinčios atlikti įvairių prekių testavimą, kad rinkoje nebūtų nesaugių produktų. Deja, tai tik teorija – realybė yra kur kas skaudesnė.

Atėjus žiemos šalčiams dauguma vairuotojų rimtai susirūpino savo automobiliais. Pradedama nuo žiemai tinkamų padangų montavimo ir baigiama šluotelės sniegui valyti pirkimu. Tačiau tik retas, kuris prisimena, jog esant šaltiems orams mums labai prireikia vieno įrenginio esančio automobilyje. Tai salono radiatorius, kuris paslėptas ir nematomas, tačiau jo skleidžiama šiluma jaučiasi ir žiemos metu ta šiluma yra itin svarbi tiek pačiam vairuotojui, tiek ir langams sušildyti. Neveikiantis salono radiatorius sukeltų daugybę problemų ir nepatogumų, o taip paprastai suremontuoti jo nepavyktų. Tai ne pigus, ne paprastas remonto darbas.

Internete vairuotojai dalinasi savo negeromis patirtimis, jog staiga jiems sugenda salono radiatorius. Tačiau staiga sugenda ne atsitiktinai, o būtent panaudojus legaliai parduodamas specialias priemones parduotuvėse.

Jeigu netyčia prakiuro automobilio radiatorius, tai nebūtina jo imti ir taisyti iš karto, nes parduotuvėse siūlomas vaistas - specialus hermetikas, kurio supylus į aušinimo sistemą, jis sustabdo nutekėjimą ir radiatorius tampa sandarus. Tačiau lygiai taip pat gali tapti "sandarus" ir salono radiatorius. O tai reiškia, jog daugiau jokios šilumos šis įrenginys nebeskleis, tad šilumos funkciją galima bus pamiršti iki tol, kol įrenginys nebus pakeistas veikiančiu. Kaip jau buvo minėta, tai ne pigus ir ne paprastas darbas, tad rizika kažką pilti į savo automobilį tiesiog pernelyg didelė.

Blogiausia, kad vairuotojai sužino, kad tokios priemonės nesaugios tik dėka savo asmeninės patirties. Automobilių mechanikai apie tokių priemonių žalą žino, netgi atvirai dėsto savo neigiamas nuomones. Jie nepataria tokių priemonių naudoti, bet pataria rimtai spręsti problemas.

Jeigu kažkas automobilyje neveikia, pavyzdžiui, radiatorius, tai jį reikia taisyti ar keisti nauju. Mėginant hermetiko pagalba išspręsti problemą, galima prisidaryti naujų problemų, o pats radiatorius vis tiek nebus sutaisytas ir kažkada vėl gali pradėti pratekėti. Įdomiausia tai, kad ant tokių priemonių nėra nurodyta jokios informacijos apie tai, kad yra rizika, jog automobilio aušinimo sistema bus sutrikdyta, kad iškyla pavojus salono radiatoriui, kad tai tik laikinas problemos sprendimas.

Keisčiausia yra tai, kad daug vairuotojų bei mechanikų žino, jog įvairūs aušinimo sistemos hermetikai nesaugūs, tačiau tokie hermetikai vis tiek yra pardavinėjami ir be jokių perspėjimų apie pavojus. Kodėl pardavinėjama tuomet, jei žinoma, kad tai kenkia? Galbūt žmonės nesiskundžia? Arba kažkas nereaguoja į skundus? Juk kažkas turi prižiūrėti, jog įvairios nesaugios priemonės nebūtų pardavinėjamos legaliai, o juolab be perspėjimų apie galimas rizikas. Net jei yra maža tikimybė, jog hermetikas užkimš aušinimo sistemą, jeigu kažkuris komponentas nustos veikti, apie tai turi būti pateikta informacija ant buteliukų ir kuo ryškesniu tekstu.

Čia veikia keletas tarpininkų: parduotuvė, tiekėjas ir aišku pats gamintojas. Todėl būtų įdomu sužinoti, kas atsakingas už tai, kad tokios priemonės yra parduodamos ir kodėl jos vis dar parduodamos be jokių apribojimų, be jokių perspėjimų?

Taigi nereikėtų stebėtis, jog parduotuvėje, esančioje šalia kiekvieno miestiečio ar kaimiečio namų, galima įsigyti tokių prekių, kurios žalingos ne tik mūsų, bet ir mūsų automobilių sveikatai. Tokios priemonės neišgelbėja, o kartais padaro žalą, kai kuriais atvejais net neatitaisomą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius