-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asfalto lopas tarp žvyrkelių – taip Vilniaus miesto ir rajono savivaldybės tvarko gatves

Vilniuje yra ne viena gatvė, kurios dalis yra miesto ribose, o dalis – rajono. Viena tokių – Platiniškių, kurios dalis priklauso miesto Pilaitės mikrorajonui, o dalis – Vilniaus rajono Zujūnų seniūnijai. Tokios gatvės neretai tampa nesutarimų tarp skirtingų savivaldybių objektais, o dėl jų nukenčia gyventojai. Apie vieną tokių absurdiškų situacijų 15min informavo Platiniškių gatvės gyventojai.
Platiniškių gatvė Vilniuje
Platiniškių gatvė Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

2016-aisiais Vilniaus miesto savivaldybė rimtai ėmėsi gatvių ir įvažiavimų į daugiabučių kiemus rekonstravimo: metų pradžioje buvo paskelbtas sąrašas vietų, kurios bus išasfaltuotos bei rekonstruotos. To rezultatų nepastebėti neįmanoma: miesto gyvenamuosiuose rajonuose gal ir ne kiekvienas apsilanko, tačiau šviežiu asfaltu kvepiančių Antakalnio, V.Kudirkos ir kitų centrinėse miesto dalyse esančių gatvių neįvertinti neįmanoma. Bet toliau nuo centro pasitaiko kuriozų.

Patogu asfaltuoti

Viena iš metų pradžioje paskelbtame sąraše esančių gatvių – Platiniškių. Į ją galima patekti iš asfaltuotos A.Mickevičiaus gatvės (kuri pratęsia Pilaitės prospektą ir kitas toliau einančias gatves) arba per žvyrkelius iš kitų gyvenviečių. Platiniškių g. yra daug pastaraisiais metais pastatytų gyvenamųjų vienbučių namų, ja vyksta tranzitinis eismas į kitus kaimus – tai argumentai, dėl kurių nuspręsta ją padengti asfaltu.

Ši technologija gali būti taikoma ten, kur nereikia įrengti lietaus kanalizacijos bei daug inžinerinių tinklų šulinių.

Be viso to, asfaltuotą kelią ir prižiūrėti paprasčiau, o Platiniškių gatvėje asfaltą išlieti nesudėtinga, nes nereikia įrengti lietaus kanalizacijos bei daugybės inžinerinių šulinių.

„Šie žvyrkeliai asfaltuojami naudojant specialią technologiją, pagal kurią prieš klojant asfalto dangą naudojami stabilizuojantys priedai pagrindams įrengti. Ši technologija gali būti taikoma ten, kur nereikia įrengti lietaus kanalizacijos bei daug inžinerinių tinklų šulinių“, – 15min komentavo Gintautas Niaura, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Eksploatacijos poskyrio vedėjas.

Viskas skamba labai gražiai: gyventojai važinės saugesniu keliu, mažiau gadins automobilius ir neturės kvėpuoti dulkėmis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Platiniškių gatvė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Platiniškių gatvė Vilniuje

Viena savivaldybė susitarė, kita apie tai nieko negirdėjo

Platiniškių gatvė šiemet buvo išasfaltuota. Tiksliau, jos dalis, priklausanti Vilniaus miesto savivaldybei – beveik 500 metrų. Tuo tarpu rajono savivaldybei priklausantis Platiniškių gatvės kilometras žvyrkeliu liks ir šiemet, ir kitąmet. Ir išvis neaišku, ar kada nors taps asfaltuotu keliu, nes rajono savivaldybė planų asfaltuoti šią gatvę neturi.

Dar ironiškiau yra tai, kad miesto savivaldybė išasfaltavo Platiniškių gatvės atkarpą, kuri dabar atrodo tinkama filmui „Tarmac in the middle of nowhere“ (liet. „Asfaltas viduryje niekur“). Iki artimiausio asfaltuoto kelio, A.Mickevičiaus gatvės – kilometras kelio žvyrkeliu. Į visas kitas puses – vien žvyras. Toks asfalto lopinėlis, apsuptas žvyrkelių.

Kad būtų galima suprasti aiškiau, pažiūrėkite žemiau esantį žemėlapį. Platiniškių gatvė šviežiai buvo išasfaltuota nuo sankirtos su Kriaučiūnų gatve iki punktyrinės linijos, žyminčios Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių ribas.

Peržiūrėti turinį naujame langeSHELL&form=BMEMJS

„Šia gatve vyksta tranzitinis eismas ne tik į miesto teritorijoje esančius gyvenamuosius namus, bet ir į Vilniaus rajono kaimus. Prižiūrėti tokią trumpą gatvės atkarpą sudėtinga, nes sunkiajai technikai (greideriams) nėra kur apsisukti, taip pat esant nemažiems nuolydžiams, po liūčių būna suardomi kelkraščiai“, – kodėl prireikė asfaltuoti tokią trumpą atkarpą, argumentavo G.Niaura.

Tačiau žiemą kelią juk irgi reikia prižiūrėti. Jeigu vasarą greideriui nėra kur apsisukti, tai kur žiemą apsisuks druskos barstytuvas? Be to, vairuotojams didelio skirtumo, ar važiuoti 1,5 kilometro žvyrkeliu, ar kilometrą žvyrkeliu ir 500 metrų asfaltu, nėra. Dulkių kiekio sumažėjimo gyventojai taip pat nepajus – didžioji dalis namų ribojasi su žvyrkeliu.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai netrukus po šių pastabų patikslino, jog yra sutarę su rajono savivaldybe, kad šiai priklausanti Platiniškių gatvės atkarpa bus išasfaltuota kitąmet.

Bet rajono savivaldybė apie tokį susitarimą negirdėjo.

„Artimiausiu metu nėra numatyta Platiniškių g. (Zujūnų sen.) asfaltavimo. Vilniaus miesto savivaldybė gatvių asfaltavimo darbų su kaimyninėmis savivaldybėmis nederina“, – teigė Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Gulbinovič.

Tad asfalto lopinėlis, tarsi savivaldybių nesusikalbėjimo simbolis, dar kurį laiką čia pasiliks. O saujelė gyventojų gali džiaugtis turėdami asfaltuotą įvažiavimą į nuosavo namo kiemą, nors iki asfalto vis tiek turės kilometrą kratytis žvyrkeliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius