Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būrys vyrų klaipėdiečius gelbsti nuo trikojų greičio matuoklių: vieni palaiko, kiti vadina chuliganais

Policijos pradėti naudoti trikojai Klaipėdoje būrį vyrukų paskatino susiburti visuomeniniam tikslui. Vos pastačius trikojį, prie kurių policija nededa įspėjamųjų ženklų, kaipmat netoliese dažniausiai galima išvysti dviratį su leistino greičio tame ruože ženklu. Būrelį vyrų vieni vadina chuliganais, kurie palaiko greičio viršytojus, kiti gi remia juos ir paaukoja pinigų degalams. Patys vyrai sako, jog visa tai daro siekdami užtikrinti žmonių saugumą.
Klaipėdiečių grupelė įspėja vairuotojus apie netoliese stovinčius trikojus.
Klaipėdiečių grupelė įspėja vairuotojus apie netoliese stovinčius trikojus. / FB grupės Klaipėdis trikojis nuotr.

„Mus visus policija žino“, – neslepia klaipėdietis Nerijus V., vienas iš socialinės grupės „Klaipėdos trikojai“ įkūrėjų ir iniciatorių prie greičio matuoklių statyti įspėjamuosius ženklus ant dviračio.

Pastarųjų aštuonių vyrų grupė sako turinti pakankamai. Pirmąjį įsigijo patys, o kitus išgirdę apie jų sumanymą padovanojo miestiečiai.

„Dviratukų turime pakankamai. Trikojų, kiek žinau, yra keturi, pas mus dviratukų daugiau. Iš abiejų pusių greitis fiksuojamas, turime 8 dviračius ir daugiau. Žmonės, kurie prisidėjo, parėmė mus pinigėliais, buvo, kas rėmė dviratukais, pasiūlė susirinkti ir ne po vieną. Kai pastebėjo, kas vyksta, pradėjo dovanot. Atsirado, kas tentus užsakė, reikėjo tik pasiimti. Yra daug palaikančių mūsų mintį.

Yra kita dalis, kuri nesupranta pagrindinės minties– mes nepalaikome chuliganizmo, bet nenorime, kad policija iš to darytų „biznį“. Yra žmonių, kurie mus pačius chuliganais ir nelabai kokiais žmonėmis vadina komentaruose, kad mes saugojame, palaikome viršytojus greičio, bet ne ta mintis mūsų. Viskas gerai – matuokliai supirkti dėl saugumo, tegul jie matuoja greitį, bet tegul policija pasižymi ženklais“, – 15min sakė Nerijus.

Dirbantys jauni vyrukai vos išgirdę informaciją apie statomą trikojį, jei gali, patys čiumpa dviratį ir veža jį pastatyti. Žinia apie trikojus juos pasiekia per socialiniame tinkle sukurtą grupę, taip pat turimus šaltinius.

Štai penktadienį vienas vyrukų skubėjo pastatyti dviračio su įspėjamuoju ženklu Palangos kelyje. Neturėdami tento su skaičiumi „70“, vyrai užkabino „50“.

„Pareigūnai siekia užtikrinti tvarką avaringuose ruožuose, bet koks tai užtikrinimas, jei leki greit, net blykstės nepastebi, vietoj to, kad pamatęs įspėjamąjį ženklą sulėtintum. Jei mūsų dviratis nestovi, važiuoja vairuotojai, tai mirksi ir mirksi tos blykstės, kad ir nežymiai viršija, o kai yra ženklas, prilėtina. Policija vadina tai prevencija, bet čia pasipinigavimas išeina – už medžių, į krūmus stato trikojus. Savaitgalį vieną pastatė ties Girkaliais, Palangos kelyje. Buvo skiriamojoje juostoje. Žmogus, kuris vežė dviratuką, sakė, kad nėra trikojo, bet galiausiai jį pastebėjo. Juk, kaip ten sakoma, durną ir bažnyčioje muša, tai tų, kurie laksto dideliais greičiais, nesustabdysi nei radarais, nei ženklais“, – kalbėjo klaipėdietis.

Tiesa, pastatęs šį dviratį Palangos kelyje vyrukas buvo nubaustas. Pareigūnai jam skyrė 5 eurų baudą už tai, kad tamsėjančiu laiku (apie 17 val.) šis nedėvėjo šviesą atspindinčios liemenės.

Sulaukė finansinės paramos

Grupelė jaunuolių sulaukė ir klaipėdiečių finansinės paramos. Pastatyti dviratį su ženklu priešais trikojį vyrukai kartą ryžosi nuvažiuoti net iki Šilutės, nuo Klaipėdos nutolusios apie 50 km.

Sausį vyrai pasakoja sulaukę apie 600-700 eurų paramos, kad galėtų įsipilti degalų.

„Aukoja žmonės. Buvo ir po 50 eurų paaukojusių, ir ne vienas. Buvo kas po 20-30 eurų, kiti po eurą, du ar penkis“, – pasakoja Nerijus.

Paklaustas, ar nepraras kompanija ūpo dirbti visuomeniniais pagrindais, klaipėdietis sako, jog „noras neužges, kol yra palaikymo, o pas mus ūpo yra“.

Policijai dirbti netrukdo

„Mes esam ne prieš, kad statomi dviračiai, jei jie netrukdo eismui, nepažeidžia taisyklių. Manau, kad kartu priartėjam prie bendro tikslo – saugesnio eismo“, – sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Andromeda Grauslienė.

Anot jos, vaikinai pareigūnų darbo netrikdo, tačiau svarbu, kad ir patys nepažeidinėtų kelių eismo taisyklių – dėvėtų liemenes ir pan.

A.Grauslienė priminė, jog prie trikojų įspėjamieji ženklai nestatomi, nes tai yra mobiliosios darbo priemonės, tokios pat, kaip ir rankiniai greičio matuokliai, apie kuriuos taip pat neprivaloma įspėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius