Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Degalai pinga, bet ne degalinių švieslentėse

Spalį Vilniuje ir Kaune degalų kainos nežymiai kilo arba, palyginti su rugsėju, liko nepakitusios – stipriau didėjo tik suskystintų automobilinių dujų kaina.
Degalai spalį pigiausi buvo Kaune.
Degalinių tinklas „Stateta“ švenčia 2 metų gimtadienį / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tyrimo duomenimis, pigiausi degalai spalį išliko Kauno degalinėje „Jozita“. Čia buvo mažiausios ir degalų, ir suskystintų dujų kainos.

Brangiausi degalai, anot Kainų palyginimo portalo Pricer.lt, buvo „Orlen Lietuva“ ir „Circle K“ degalinėse.

Visgi didmeninė benzino ir dyzelino kaina per pastarąjį mėnesį Lietuvoje mažėjo. Litras benzino didmeninėje rinkoje atpigo nuo 1,004 euro iki 1 euro, o didmeninė dyzelino litro kaina vienkartiniams sandoriams sumenko 0,5 proc. – nuo 0,916 euro iki 0,911 euro už litrą.

Ne pigo, o brango

Analitikų nuomone, situacija dviprasmiška – degalų kainos didmeninėje rinkoje padidėjimas 4,2 proc. rugsėjį tuojau nugulė ant vartotojų pečių, mat iš karto ūgtelėjo ir kaina degalinėse – litras degalų brango 1–4 proc. Visgi pingant degalams analogiška situacija nesikartoja – degalinių švieslentėse mažmeninė litro degalų kaina nesitraukia.

Pavyzdžiui, tyrimo metu užfiksuota, kad daugelyje degalinių dyzelino kaina nesikeitė, o ten, kur dyzelinas kainavo pigiausiai, kaina augo: „Statetoje“ 2 proc., „Jozitoje“ 1,09 proc., „Skule“ – 1,05 proc.

Vyriausybės planuose – kitąmet 2 centais padidinti akcizą dyzelinui. Tai reiškia, kad didžioji dalis vairuotojų turės dar plačiau atverti savo pinigines. Lietuvoje iš trijų Baltijos valstybių dyzelinu varomų transporto priemonių registruota daugiausia – 67 proc.

Pigiausiai važiuoja kauniečiai

Mažiausia benzino kaina užfiksuota „Jozitoje“, kur litras A95 oktaninio skaičiaus benzino be multifunkcinių priedų kainavo 1,04 euro, didžiausia – degalinėse „Orlen Lietuva“ ir „Circle K“, kur 1 litras A95 benzino kainavo po 1,166 euro. Skirtumas tarp pigiausio ir brangiausio benzino – daugiau nei 12 proc.

Palyginus dyzelino kainas, skirtumas tarp pigiausiai parduodamo dyzelino ir brangiausio siekia -14,6 proc. Pigiausias dyzelinas buvo parduodamas Kaune, „Jozitoje“ (0,93 euro), brangiausias – Vilniuje, degalinėse „Orlen Lietuva“ ir „Circle K“ (1,066 euro).

Pigiausiai suskystintas automobilines dujas tyrimo metu nusipirkti galėjo taip pat kauniečiai. „Jozitoje“ jos kainavo 0,52 euro, kitose degalinėse kaina buvo vienoda ir siekė – 0,559 euro. Užfiksuota, kad nuo rugsėjo automobilinės dujos stipriausiai pabrango „Jozitoje“ – 6,2 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius