Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dviejų vilniečių, taksisto ir policijos konfliktas: kam savaitgalį skirtas Gedimino prospektas?

Gedimino prospekto atkarpa nuo Vilniaus g. iki Katedros a. savaitgaliais turėtų būti skirta pėstiesiems. Tai akcentuojama jau ne vienerius metus, vasarą prospekte kviečiama sportuoti. Tačiau praėjusį savaitgalį prospektu vaikščioję du vilniečiai tvirtina susidūrę su taksisto savivale ir buvę išvežti į policijos nuovadą. Policija apie situacija kalba kiek kitaip.
Eduardo Kriščiūno užfiksuotas konfliktas su taksistu ir policija.
Eduardo Kriščiūno užfiksuotas konfliktas su taksistu ir policija. / „Facebook“/Eduardo Kriščiūno nuotr.

Lietuvos pėsčiųjų asociacijos steigėjas Eduardas Kriščiūnas kartu su draugu sekmadienį susikivirčijo su taksistu Vilniaus Gedimino prospekto dalyje, kuri savaitgaliais skirta tik pėstiesiems. Anot ne vienerius metus Gedimino prospekte poilsio dienomis klestinčia netvarka besipiktinančio vilniečio, taksistas iškvietė policiją ir vyrai atsidūrė 3-jame policijos komisariate.

Rodė į ženklą

„2017-02-19, 13:37, prie Gedimino prospekte, gyvenamojoje zonoje, vaikštančių asmenų priėjo taksistu prisistatęs asmuo, išvadino necenzūriniais žodžiais ir pareikalavo pasitraukti nuo gatvės. Jam buvo paaiškinta ženklo „552. Gyvenamoji zona“ reikšmė ir pasiūlyta patraukti pravažiavime stovintį ir eismui trukdantį automobilį T12714. Paaiškinta, kad taip palikęs automobilį jis pažeidžia 150.7 ir 150.10 KET punktus. Taksistas atsakė, kad policiją jis mums jau iškvietė.

Netrukus privažiavo policijos ekipažas V9022 ir pareikalavo, kad mes pasitrauktume nuo gatvės. Paprašiau, kad policininkai pagrįstų tokį savo reikalavimą, parodėme ženklus ir paaiškinome, kodėl mes turime teisę būti važiuojamoje dalyje.

Taip pat paprašiau imtis priemonių, kad eismui iš tiesų trukdantys automobiliai būtų patraukti. Policininkas į prašymus ir paaiškinimus nereagavo, tik kartojo, kad mes turime pasitraukti nuo gatvės“, – socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos pėsčiųjų asociacijos grupėje paskelbė E.Kriščiūnas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Akcija „Gedimino pr. priklauso žmonėms“ vilniečių nesudomino
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kelio ženklai Gedimino pr.

Nuvežė į komisariatą

E.Kriščiūno teigimu, policijos pareigūnai pirmiausia jo draugui liepė lipti į jų automobilį. „Aš tuo tarpu nuėjau iki dviračio pasikeisti fotoaparato baterijos, nes kaip tik tuo momentu ji išsikrovė. Grįžau į gatvės važiuojamąją dalį ir toliau fotografavau per „plytą“ važiuojančius pažeidėjus. Stovėjau gatvės viduryje, kai policiją iškvietęs taksistas išsuko iš prie „Novotel“ esančio pravažiavimo, kur neteisėtai stovėjo ir, didindamas greitį, važiavo į mane. Iš nuotraukų matosi, kad aš stovėjau gatvės viduryje šalia policijos automobilio ir jam pravažiuoti netrukdžiau. Buvo akivaizdu, kad taksistas savo automobilį naudojo kaip ginklą ir bandė mane įbauginti. Taksistas privažiavo prie pat kojų, staigiai sustojo, atsidarė dureles ir ėmė šaukti, kad aš pasitraukčiau.

Šalia automobilyje atviru langu sėdėjęs policininkas visa tai matė, tačiau, vietoje to, kad sutramdytų chuliganiškai besielgiantį vairuotoją, pareikalavo, kad aš pasitraukčiau nuo gatvės. Tai matoma vaizdo medžiagoje. Man atsisakius vykdyti jo neteisėtus reikalavimus, policininkas griebė mane už rankos ir tempė į savo automobilį“, – toliau apie konfliktą pasakojo E.Kriščiūnas.

VIDEO: Eduardo Kriščiūno konfliktas Gedimino pr. su taksistu ir policija

Jo padarytame vaizdo įraše girdisi, kad pareigūnas savo sprendimą pasodinti E.Kriščiūną į savo automobilį aiškina taip: „Už pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą jūs būsite pristatytas į policijos komisariatą.“

Policija aiškina kitaip

Policijos komisariate surašę pasiaiškinimus vyrai taip įteikė prašymą pradėti administracinę procedūrą „dėl policininkų įgaliojimų viršijimo, neteisėto asmenų laisvės suvaržymo ir išvardytų KET pažeidimų“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Anot E.Kriščiūno, Vilniuje dviračių takus projektuoja ir projektus įgyvendina žmonės, kurie patys nevažinėja dviračiais.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eduardas Kriščiūnas

„Dar apmaudu, kad dėl policininkų neteisėtų veiksmų mes buvome viešai sukišti į jų automobilį, nors keliomis minutėmis anksčiau keliems rusakalbiams užsieniečiams paaiškinome, kodėl stovime prospekte, ko siekiame ir kad mūsų veiksmai yra teisėti. Jie pasidžiaugė, kad Lietuva yra demokratinė šalis, nes „pas juos toks elgesys iš karto būtų įvertintas policijos“. Vat jums ir prašom“, – piktinosi E.Kriščiūnas.

Vilniaus apskr. vyriausiasis policijos komisariatas sekmadienį, vasario 19 d., 13.31 val., gavo pranešimą, kad Vilniuje, Gedimino pr., priešais viešbutį „Novotel“, 2 vaikinai šoka po automobilių ratais.

Vilniaus apskr. vyriausiasis policijos komisariatas 15min informavo, kad „Vilniaus apskr. VPK gavo pil. E.Kriščiūno skundą. Atlikti informacijos patikrinimą pavesta Vidaus tyrimų skyriui. Kai bus patikslintos visos su šiuo įvykiu susijusios aplinkybės, bus sprendžiamas klausimas, ar bus atliekamas tarnybinis patikrinimas.“

O apie pačią situaciją policija kalba visiškai kitaip nei E.Kriščiūnas: „Galime patvirtinti, kad Vilniaus apskr. vyriausiasis policijos komisariatas sekmadienį, vasario 19 d., 13.31 val., gavo pranešimą, kad „Vilniuje, Gedimino pr., priešais viešbutį „Novotel“, 2 vaikinai šoka po automobilių ratais. Požymiai: vienas šviesiai apsirengęs, kitas – liekno kūno sudėjimo. Vaikinai rankose turi STOP ženklą. Praneša pravažiuojantis (pirminė informacija).“ Į Vilniaus miesto trečiąjį policijos komisariatą pristatyti du vyrai (gimę 1982 m. ir 1972 m.).“

Pernai gruodžio 11 dieną buvo surengta akcija „Gedimino pr. priklauso žmonėms!“, kuria siekta automobilių vairuotojams ir Vilniaus miesto administracijai priminti, kad savaitgaliais ir švenčių dienomis Gedimino prospekte automobilių eismas yra draudžiamas.

Organizatoriai taip pat priminė, kad automobilių eismas draudžiamas ir kiekvieną darbo dieną nuo 19 val. Šis draudimas atsirado nuo Gedimino prospekto rekonstrukcijos laikų 2003 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius