Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ilgųjų nuotolių vairuotojas: duoti kyšį pasienyje – normali praktika

„Didesnio „bardako“ nei Medininkuose nemačiau nė viename pasienio kontrolės poste“ – teigia septintus metus į Nepriklausomų valstybių sandraugos šalis važinėjantis panevėžietis, nepanoręs atskleisti savo pavardės. Anot jo, pasienio pareigūnams duoti kyšį – natūraliu būdu susiformavęs paprotys, rašoma Sekunde.lt
Eilė ties Medininkais Lietuvos pusėje.
Eilė ties Medininkais Lietuvos pusėje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Bijau, kad mano atvirumas gali baigtis kaip prieš Viktorą Uspaskichą stojusiai Daliai Budrevičienei“ – teigia dėl šios priežasties nei pavardės, nei savo darbdavio pavadinimo nenorintis atskleisti tolimųjų reisų vairuotojas Jonas. Anot jo, neįtikėtina, kad muitinės viršininkas nežinojęs apie jo pavaldinių kyšininkavimą. 

Medininkai jau kurį laiką yra lyg keiksmažodis į Baltarusiją ar Rusiją važiuojantiems vairuotojams. Praėjusią savaitę dėl kyšininkavimo sulaikius 29 (apie trečdalį visų darbuotojų) Medininkų pasienio kontrolės punkto pareigūnų, pasienyje su Baltarusija ties Medininkais pirmadienį eilėse laukė daugiau nei 1 tūkst. vilkikų, teigia nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovas. Pasak Muitinės departamento, pagrindinė eilių augimo priežastis – padidėjęs vilkikų srautas.

Tačiau Jonas linkęs dalį kaltės skirti ir „gudresniems“ vairuotojams. „Užsikabina oranžinį ADR ženklą, atseit, veža pavojingą, greitai gendantį krovinį, ir varo pro visus laukiančiuosius. Pasieniečiams duoda 20 litų ir toks „šaldytuvas“, vežantis vinis, pramauna.“ – teigė vairuotojas. 

Pasak Jono, vėliau telieka prasmukti pro muitinę, kuriai vėl duodama kažkokia pinigų suma, paprastai didesnė nei skiriama pasieniečiams. Jis įsitikinęs, kad būtent tai yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl kartais eilėje vilkikai prastovi po parą, tačiau pirmyn nepasistūmėja nė per žingsnį.

Jono nuomone, „fūristams“ duoti kyšį taip pat elementaru, kaip suvalgyti sumuštinį. Ne iš vieno vairuotojo yra girdėjęs, kad vežimo įmonės jiems kompensuoja „juodąsias“ išlaidas.

Vilkikų eilės kilo tik dėl padidėjusio jų srauto?

Muitinės departamento atstovė spaudai Gintarė Vitkauskaitė teigė, kad Medininkuose šiuo metu gali trūkti nebent 1-2 pareigūnų. 

„Medininkų pralaidumas nėra sumažėjęs. Jei žiūrėtume į per valandą praleidžiamų sunkvežimių skaičių, tai praleidžia ir 22, ir 26. Tiesiog šiuo laikotarpiu visada padidėja srautas“, – sakė G.Vitkauskaitė.

Medininkuose iš Baltarusijos pusės savaitės pradžioje laikė apie 700 vilkikų. Tai maždaug 25 kilometrų ilgio eilė, BNS teigė „Linavos“ atstovas spaudai Gytis Vincevičius.

Antradienį išplatintame Muitinės departamento pranešime rašoma, kad prieš šv. Kalėdas išaugęs vilkikų srautas ir pasienyje besiformuojančios eilės – būdingas šio laikotarpio reiškinys. Šiais metais jos net mažesnės nei pernai – 2011 metų gruodžio 11 dieną Medininkuose atvykimo į Lietuvą laukė 900 krovininių automobilių, išvažiavimo – 600.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius