Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palanga po „dviračių draudimo revoliucijos“: ženklai iškilo, bet jų paiso ne visi ir sulaukia baudų

„Žiūrėk, vienodai jiems rodo“, – pasigirsta Palangos J.Basanavičiaus gatvėje, kur nuo birželio 1 dienos draudžiama važinėtis dviračiais bei elektrinėmis judėjimo priemonėmis. Čia jau nebeliko dviračių tako, o apie draudimą važiuoti gatve dviratininkus įspėja pakabinti ženklai. Tiesa, juos pastebi ne visi, vaikštinėjant pagrindine kurorto gatve gerą valandą pro šoną lėkė ir dviratininkai, ir elektrinių paspirtukų mėgėjai, o viena moteris elektrinės transporto priemonės buvo užgauta. Palangos pareigūnai nedrausmingus poilsiautojus jau pradėjo bausti.
Draudimų važiuoti dviračiu paiso ne visi.
Draudimų važiuoti dviračiu paiso ne visi. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

J.Basanavičiaus gatvės pradžioje bei pabaigoje, ties Jūratės ir Kastyčio skveru, abiejose pusėse poilsiautojus jau pasitinka draudžiamieji ženklai, įspėjantys, jog šia kurorto gatve dviratininkams važiuoti nevalia. Tokį draudimą, atsižvelgdama į gausų pėsčiųjų skaičių ir keliamą dviračių pavojų, įvedė kurorto valdžia. Važinėti dviračiais draudžiama ir Birutės parke bei ant Palangos tilto, kur draudimas įvestas jau seniau.

Dar pavasarį J.Basanavičiaus gatve, kurios abiejuose pakraščiuose driekėsi juostos dviratininkams, judėjo poilsiautojai. Dviračių takų J.Basanavičiaus gatvėje nebeliko, ant grindinio nebematyti baltais dažais išpiešto dviračio ženklo, likęs tik vos matomas jo šešėlis.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Draudimų važiuoti dviračiu paiso ne visi.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Draudimų važiuoti dviračiu paiso ne visi.

„Keliais čia ėjo darbininkai, su įranga zulino, kol nutrynė“, – sakė vienas palangiškis. Jis apgailestavo, jog dviračių eismas šia gatve uždraustas. Sako, dabar reikia varytis arba daryti lanką, norint kur nors nuvažiuoti. Be to, būdavę itin patogu dviračiu keliauti į žvejybą. Tiesa, nors ant Palangos tilto dviračiais važinėti jau seniai draudžiama, palangiškis sako važiuodamas į žvejybą judėjęs juo ne kartą ir niekad nesulaukęs jokių pastabų.

„Aišku, problemų būdavo, ypač kai atvažiuodavo svečiai iš Rusijos, jie, atrodo, važiuodami dviračiais nieko nemato, lekia ir tiek“, – sakė palangiškis.

Aišku, problemų būdavo, ypač kai atvažiuodavo svečiai iš Rusijos, jie, atrodė, kad važiuodami dviračiais nieko nemato, lekia ir tiek, – sakė palangiškis.

Užgavo moterį

Kad pavojai tyko, įsitikino ir 15min. J.Basanavičiaus gatvėje, netoli Palangos tilto, galima išsinuomoti elektrinius paspirtukus. Didelio paspirtuko, kurio ratai primena motociklo, kaina siekia 15 eurų, įprastu paspirtuku – 12 eurų.

„Čia priekinis stabdis, čia galinis, o čia greitis“, – ką tik išsinuomojusiems dviviečius paspirtukus dideliais ratais sakė nuomotojas. Ant šių transporto priemonių įsitaisė dvi porelės. Vienos jų vairuotojas spustelėjo greitį ir išlėkė į J.Basanavičiaus gatvę ir sunkiai manevruodamas užgavo moterį. Paspirtuko rankena nubraižė jai ranką, o ratas – koją. Vairuotojas pats atrodė ne juokais išsigandęs, atsiprašė ir nudūmė J.Basanavičiaus gatve tolyn, o bičiuliai nuomotojo netrukus buvo įspėti sukti iš centrinės gatvės.

„Kai kuriems vienodai rodo, kol nepasimokys. Būna policija patruliuoja. Nuomojau kažkada, stovėjo, sakė, kad net tų kelių metrų iki posūkio negalima važiuoti, turi stumtis“, – sakė paspirtukų nuomotojas.

Vaikštinėjant J.Basanavičiaus gatve šeštadienį per gerą valandą buvo galima išvysti gerą dešimtį žmonių, riedančių dviračiais ir judančių elektriniais paspirtukais. Tiesa, ir besivarančių dviračius apstu.

Sprendimas dėl saugumo

Palangos meras Šarūnas Vaitkus 15min sakė, jog šis sprendimas drausti paspirtukus J.Basanavičiaus gatvėje nebuvo lengvas.

„Mes skelbiamės, kad esame dviratininkų miestas, bet turbūt dviratininkai nesupyks, gerbs vieni kitus, kol nėra pakeisti teisės aktai valstybės mastu, ką yra padariusi ne viena Europos valstybė, neseniai padarė Ispanija, Vokietija, Prancūzija. Iš tiesų, keičiantis laikams, reikia suprasti, kad visi žmonės turi jaustis saugūs. Tas sprendimas dėl J.Basanavičiaus gatvės, parko, tilto, manau, nieko neįžeis, žmonės bus tolerantiški vieni kitiems, dviratininkai keletą šimtų metrų galės pasivaryti dviratį ta gatve, ant tilto taip pat galima pasivaryti. Parke taip pat yra oazė poilsiui, žmonėms, vaikams, senjorams, dviračiu galima atvažiuoti, nulipti, atsisėsti ir pasigrožėti tuo grožiu, kurį mums prieš šimtą metų sukūrė grafai Tiškevičiai“, – sakė meras.

Iš tiesų, keičiantis laikams reikia suprasti, kad visi žmonės turi jaustis saugūs, – sakė Palangos meras.

Anot Š.Vaitkaus, nuomonių pasigirsta įvairių, tačiau iš tiesų, ar tai verta ginčų, juk reikia paeiti vos 300 metrų.

„Tikiuosi, visi bus vieni kitiems tolerantiški, ras supratimą, kol bus priimti teisės aktai. Girdėjau, kad ministerijos kažką žada keisti, drausti galingesniems paspirtukams važinėti šaligatviu. Jei ši problema bus išspręsta, mes galėsime sprendimą atšaukti, dviratininkai galės važinėti J.Basanavičiaus gatve, išskyrus parke. Parke nuo senų laikų galioja tokia taisyklė, jis skirtas pėstiesiems“, – kalbėjo Palangos meras.

Tvarką Palangoje prižiūri Palangos policija, jiems talkina ir iš kitų miestų vasaros sezonui atvykstantys kolegos.

Policija jau pradėjo bausti

Laikinai Palangos policijos komisariato viršininko pareigas einantis Kęstutis Bončkus sako, kad poilsiautojai gana sąmoningai laikosi draudimo važiuoti dviračiais, tačiau, žinoma, pasitaiko ir pažeidėjų. Juos jau pradėta bausti.

„Informacijos pakako, iš anksto buvo sklaida, kad bus uždraustas eismas, dviratis yra vedamas. Aišku, yra dalis, nemato, nežino, nesupranta, bet situacija valdoma, – sakė K.Bončkus. – Jau savaitę galioja draudimas, registruojamas nusižengimas, rašomas protokolas. Pirmąsias dienas tolerantiškai įspėjom, kurie nesuprato – baudėme, o šiuo metu jau visi registruojami. Bauda yra nuo 20 iki 40 eurų, pažeidėjams, kurie nusižengia pirmą kartą, skiriamas nurodymas ir dešimt eurų bauda.“

Pirmąsias dienas tolerantiškai įspėjom, kurie nesuprato – baudėme, o šiuo metu jau visi registruojami, – sakė Palangos policijos viršininkas.

Anot viršininko, pareigūnai nuolat J.Basanavičiaus gatvėje nebudi, tačiau periodiškai stebi situaciją, budi po keletą valandų ryte, popietę ir vakare. Situaciją kontroliuoja 2–4 pareigūnai.

„Mes vasarą turime papildomų pajėgų iš kitų policijos komisariatų, yra Viešojo saugumo tarnyba, mūsų apskrities aplinkinių komisariatų pareigūnai“, – pasakojo K.Bončkus.

Pernai pareigūnai užfiksavo ne vieną įvykį, kurių dalyviais tapo dviratininkai ir pėstieji.

„Būna du dviratininkai susiduria, pėsčiąjį partrenkia. Važiuoja dviratis, kur pėsčiųjų daug, įsitikinęs, kad dviračiams skirtoje zonoje gali važiuoti dideliu greičiu“, – apie nelaimės priežastis užsiminė viršininkas.

Policija neketina išimčių daryti ir kurorto svečiams iš užsienio – ženklai pakabinti, tvarka yra, tad ir jie bus baudžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius