-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką karantino metu viešojo transporto stotelėse veikia žmonės ryškiomis liemenėmis?

Pirmąją karantino dieną, pirmadienį, sostinės viešojo transporto pajėgos derino veiksmus: vairuotojus ir kontrolierius aprūpino apsaugos priemonėmis nuo koronaviruso ir dezinfekciniu skysčiu. Pertvarkė kabinas, atskyrė jas nuo keleivių salono specialiomis juostomis.

Daugelis keleivių spėjo pastebėti ir mobilias dezinfekuotojų brigadas, dirbančias galinėse maršruto stotelėse – Vilniaus oro uoste ar Antakalnio transporto žiede.

Kaip pasakojo SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Viešojo transporto departamento vadovė Loreta Levulytė, kiekvienas autobusas ar troleibusas jau nuo vasario pabaigos būdavo dezinfekuojamas mažiausiai du kartus. Vieną kartą pamainos metu (nuvalomos rankenos ir turėklai) ir labai nuodugniai jau grįžus po pamainos į parką. Tokios generalinės dezinfekcijos metu dezinfekcinėmis medžiagomis valomos net grindys.

Tačiau nuo kovo 16 d., įsigaliojus karantinui, tvarka pasikeitė. Dabar kiekvienas autobusas/troleibusas mobilių dezinfekcijos grupių yra valomas kiekvieno reiso metu grįžęs į transporto mazgą. Tarkime, jei padarė 15 reisų, reiškia tiek kartų buvo dezinfekuotos rankenos ir turėklai. Ir dar kartą, jau grįžęs į garažą – nuo grindų iki lubų.

VIDEO: Kaip dirba mobilios Vilniaus viešojo transporto dezinfekuotojų brigados

20 stotelių, kuriose jums „nuplaus“ rankas

Kitos ryškialiemenės grupės, kurių nepastebėti neįmanoma, rytinio ir vakarinio piko metu (po dvi valandas), darbuojasi 20-tyje Vilniaus stotelių, kuriose keleivių srautas didžiausias (iš viso sostinėje yra daugiau nei 1000 stotelių).

Vilniečiai jau juokauja, kad kai kuriose stotelėse savanoriai gali „nuplauti rankas“. Šiame posakyje yra dalis tiesos. Dvi rytinio piko valandas ir dvi vakarinio 20-tyje pagrindinių (vertinant keleivių srautus) stotelių darbuojasi 3-6 žmonių grupės. Jas sudaro savanoriai, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro darbuotojai ir viešojo transporto kontrolieriai.

Beje, kontrolierių darbo prioritetas – keleivių saugumas ir tvarkos palaikymas. Bilietai taip pat bus tikrinami, tačiau kontrolieriai į šį klausimą žiūrės lanksčiau.

Šios grupės iš tiesų kiekvienam norinčiam pasiūlo dezinfekuoti rankas ar, jei spėja, atsako į klausimus apie higieną, koronavirusą ar transporto grafikus. Pašlakstyti rankų ateina ir maži vaikai, ir senoliai. O kartais prieina „keleiviai“, jau atlikę vidinę dezinfekciją, kuriai nepritartų ministras A.Veryga.

Sauliaus Žiūros nuotr./Modesta Gusarovienė.
Sauliaus Žiūros nuotr./Modesta Gusarovienė.

Kodėl autobusuose rekomenduojama tik sėdėti

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė sutinka, kad sėdėti nebūtinai yra saugiau (kalbant apie rekomenduojamą bent 1 metro atstumą tarp keleivių). Tačiau tokiu būdu kontrolieriai gali greičiau įvertinti situaciją, kiek keleivių važiuoja – ar ne per daug. O ką daryti, jei į autobusą/troleibusą veržiasi sloguojantis ir kosintis keleivis be medicininės kaukės? Atsakymą rasite filmuotame siužete:

VIDEO: 20-tyje svarbiausių Vilniaus stotelių piko metu dezinfekuojamos keleivių rankos

Modesta Gusarovienė sutinka, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Pirmadienį Vilniuje nebuvo fiksuota nė viena spūstis. Taigi viešasis transportas važiavo be trikdžių.

Žemiau pateikiame svarbiausių Vilniaus transporto stotelių, kuriose rytinio ir vakarinio pikų metu budi mobilios grupės, sąrašą.

Rytinis pikas (6.30 – 8.30 val.): Skalvių st., Žaliasis tiltas, Teodoro Narbuto st., Klinikų st., Giedraičių st., Jeruzalė, Savanorių prospektas, Pramogų arena, Spaudos rūmai, Rūdninkų st., Taikos st., Gelvonų st., Pramogų arena, Gerosios Vilties st., Žirmūnų seniūnija, Takas, Stotis, Jovaro st., Europos aikštė, Baltupiai, Žalgirio st.

Vakarinis pikas (16 – 18 val.): Žaliasis tiltas, Europos aikštė, Vinco Kudirkos aikštė, Teodoro Narbuto st., Trakų st., Klinikų st., Savanorių prospektas, Taraso Ševčenkos st., Sietyno st., Broniaus Laurinavičiaus skveras, Pramogų arena, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio st., „Sparta“, Lietuvos sąjūdžio kelias, Rūdninkų st., Sietyno st., Juozo Tumo-Vaižganto st.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius