Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno „brazilkos“ laiptai primena braziliškas favelas: sukrypę ir pavojingi

„Brazilka“ – taip kurį laiką vadintas ant šlaito įsikūręs vienas Žaliakalnio kvartalų. Manyta, kad jame kūrėsi iš XX a. pradžioje vykusios emigracijos Pietų Amerikon galiausiai grįžę kauniečiai. „Brazilkoje“ galima aptikti ir Limos tako laiptus, kuriais tarpukariu iš darbo „Limos“ tekstilės fabrike kopdavo darbininkai. Šiandien lipdamas šiais laiptais gali ir sprandą nusisukti.
Limos tako laiptai
Limos tako laiptai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Lima“ buvo fabrikas, veikęs apačioje – Jonavos gatvėje. Neseniai kapitalistai jį nugriovė, pastatė „Prizmą“. Limos takas ir laiptai susiję su šiuo fabriku – proletariatas iš „brazilkos“ viršuje leisdavosi jais į fabriką. Galima spėti, kad laiptus ir taką įrengė „Limos“ fabrikantai“, – 15min teigė Kauno architektas Audrys Karalius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audrys Karalius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Audrys Karalius

Limos laiptų remontas nuo pavasario yra įtraukti į artimiausių darbų sąrašą.

Išties, tarpukariu ten, kur dar neseniai veikė prekybos centras „Prizma“, buvo pastatytas audinius, medžiagas kostiumams ir verpalus gaminęs fabrikas „Lima“. Kodėl jis buvo pavadintas būtent taip, niekas, rodos, tiksliai ir nežino. Sovietmečiu fabrikas buvo prijungtas prie įmonės „Drobė“ ir imtas vadinti būtent taip. Ši gamykla bankrutavo 2010 m. Vietoj jos įsikūrė minėtoji „Prizma“, kuri šiemet taip pat užsidarė.

„Šiuo metu laiptai yra pavojingai pakrypę ir pasikeitus oro sąlygoms – palijus ar pasnigus – jais naudotis itin nesaugu. Atkreiptinas dėmesys ir į pakopas, kurios nuslydusios ir ištrupėjusios. Galėtų šioje vaizdingoje vietoje atsirasti keletas suoliukų po medžiais. O praėjimą reiktų iškloti plytelėmis, kad nebristume per molį. Padėkotume už šiuos darbus visų aplinkinių gatvių gyventojų vardu“, – toks kauniečio laiškas pasiekė 15min redakciją.

Aplankėme ir mes paslaptingąjį Limos taką. Paukščių čiulbėjimo perpildyta aplinka unikali: atsiveria puiki Kauno senamiesčio, Šilainių ir Vilijampolės panorama. Prie kai kurių šlaite įsikūrusių namų privažiuoti mašina neįmanoma. Tad galima tik spėti, kaip žmonės pasirūpina, pvz., malkomis.

Ši vieta labai tinka pasivaikščiojimams su augintiniais. Tačiau vietomis pakopos sukrypusios, sulūžusios, tad net ir lipant saulėtą dieną, verčia iš kojų. O tiksliau, verčia nuo šlaito.

Augmenija itin tanki, tokia, kad dažnai joje atsikratyti šiukšlėmis mėgsta neatsakingi kauniečiai. Tai piktina vietos gyventojus. Anot jų, skyrus finansavimą, šie šlaitu vingiuojantys laiptai galėtų tapti itin ramia bei unikalia poilsio vieta, tačiau netampa.

Kaip teigė 15min pakalbintas Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, miesto laiptų priežiūra ir remontas yra atliekamas kiekvienais metais. Ne išimtis ir vadinamieji Limos laiptai, kurie nuo pavasario, anot jo, yra įtraukti į artimiausių darbų sąrašą.

„Šių laiptų remontą atliks bendrovė „Kauno švara“. Artimiausiu metu bus sutvarkytos tos vietos, kurios kelia žmonėms pavojų.

Žinoma, šiems laiptams reikalingas ir kapitalinis remontas, kurio metu bus sutvirtintas šlaitas bei perdaryta pačių laiptų konstrukcija. Bet Limos laiptams su kapitaliniu remontu reikės šiek tiek luktelėti, nes pirmiau rekonstruojame tuos laiptus, kuriais kasdien naudojasi nepalyginamai didesnis skaičius kauniečių“, – teigė A.Pakalniškis.

Šiuo metu remontuojami Aukštųjų Šančių Džiugo gatvės laiptai, vedantys į Tunelio gatvėje esantį viaduką. Pavasarį bus suremontuoti Karaliaus Mindaugo prospekto požeminės perėjos laiptai, vedantys prie Vilniaus Dailės akademijos Kauno fakulteto. Šįmet taip pat planuojama sutvarkyti laiptus, vedančius iš Jonavos gatvės į Eivenių, Gričiupio parko laiptus bei suremontuoti Vytauto parko laiptų pakopas.

Vasaros pabaigoje ruošiamasi pradėti Kauko laiptų rekonstrukciją. Šiuo metu projektą vertina ekspertai, vėliau bus skelbiamas darbų rangos konkursas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius