Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl sparčiai krintant naftos žaliavos kainoms Lietuvoje degalai pinga tik simboliškai?

Trečiadienį naftos kainos nukrito iki žemiausio lygio per pastaruosius dvejus metus, tačiau Lietuvos degalinėse spartaus degalų pigimo nepastebima. Degalinių atstovai aiškina, kodėl pingant naftai tarptautinėse rinkose Lietuvoje degalų kaina gali ir nepasikeisti. Pasak jų, pingančios naftos efektą neutralizuoja brangstantis doleris. Būtent doleriais atsiskaitoma už naftą tarptautinėse biržose.
Degalų kainos artėja prie naujų aukštumų
Degalų kainos Lietuvoje nepaiso naftos kainų tendencijų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip pat nurodoma, kad kainas lemia naftos produktų gamintojos „Orlen Lietuva“ kainodara ir bendros degalų paklausos tendencijos.

Degalus pilasi svetur

Seniai susiformavo nuomonė, kad nukritus naftos kainoms iš karto turi pigti degalai. Taip nėra, – teigė V.Šukys.

Neseniai iš kelionės užsienyje grįžę 15min.lt skaitytojai pasidalijo degalinių, kuriose stojo pilti degalus, nuotraukomis. Pasak jų, kaimyninėse šalyse degalai pigesni, todėl praėjo laikai, kuomet prieš vykstant į užsienio kelionę reikėjo kuo pilnesnį baką degalų prisipilti Lietuvoje.

Antai nuotraukoje matyti, kad kaimyninėje Lenkijoje dyzelinas kainuoja 4,2 Lt, o A95 rūšies benzinas – 4,3 Lt. Lietuvoje trečiadienį dyzelinas kainavo apie 4,45 Lt, o A95 rūšies benzinas – apie 4,6 Lt.

Degalinė Lenkijoje
Degalinė Lenkijoje

Šiuo metu naftos kainos sparčiai krenta, tačiau Lietuvos degalinėse degalai pinga tik keliais centais. Kodėl kaimyninėse šalyse degalai kainuoja mažiau ir ar verta Lietuvoje tikėtis spartaus degalų pigimo?

„Seniai susiformavo nuomonė, kad nukritus naftos kainoms iš karto turi pigti degalai. Bet taip nėra. Aš jums duosiu naftos kibirą už dyką – ką jūs su ja darysite? Su nafta automobilis nevažiuos, iš jos pagaminti produktą reikia papildomų investicijų“, – 15min.lt teigė Lietuviškų degalinių sąjungos vykdomasis direktorius Vidas Šukys.

Degalus brangina JAV doleris

Dažniausiai naftos kainai krentant dolerio vertė kyla, todėl degalų kainos kritimo litais gali ir neįvykti, – nurodė A.Miežys.

Pasak jo, žalios naftos kaina ne visada atspindi, kokia yra naftos ar benzino paklausa rinkoje. Pavyzdžiui, pastaruoju metu Lietuvoje dyzelino kaina stovi vietoje, o benzino kaina kinta.

„Lietuvoje dabar yra fenomenali situacija, kuria jau domisi ir Valstybinė mokesčių inspekcija, nes mažėja benzino pardavimas. Tai nesunku paaiškinti tuo, kad atsirado daugiau dyzelinio transporto, atsigavo transporto bendrovės. Visi šie veiksniai irgi gali keisti benzino kainą rinkoje“, – kalbėjo V.Šukys.

Be to, nors naftos kaina mažėja, tačiau brangsta doleris. „Tai svarbu, nes nafta iki šiol pasaulyje perkama tik už dolerius“, – sakė pašnekovas.

Redo Vilimo/BFL nuotr./Ekonomikos krizė gąsdina.
Redo Vilimo/BFL nuotr./Ekonomikos krizė gąsdina.

Panašios nuomonės laikosi ir UAB „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos vadovas Audrius Miežys. Jis 15min.lt teigė, kad dažniausiai naftos kainai krentant dolerio vertė kyla, todėl degalų kainos kritimo litais gali ir neįvykti.

Pigo simboliškai

Praėjusį penktadienį benzino kainą sumažinome 4, o dyzelino 3 centais. Jeigu didmeninė kaina kris toliau, mažmenoje kainos irgi kris, – sakė „Neste Lietuva“ atstovas.

Pasak jo, degalinės žiūri ne į naftos kainą biržoje, o į didmeninę gamintojo degalų kainą.

„Ji mažėja. Praėjusį penktadienį benzino kainą sumažinome 4, o dyzelino 3 centais. Jeigu didmeninė kaina kris toliau, mažmenoje degalų kainos irgi kris“, – teigė A.Miežys.

Pašnekovas patikslino, kad pastaruoju metu dyzelino Lietuvoje perkama daugiau, o benzino pardavimas mažėja. „Bendrai rinka auga. Taip atsitiko, nes keičiasi automobilių parkas ir atsigauna verslas. Pervežimams reikalingas dyzelinas“, – teigė pašnekovas.

„Neste Lietuva“ trečiadienį rinkai pristatė Suomijos naftos koncerno „Neste Oil Oyj“ gaminamus naujos kartos dyzelinius degalus „Neste Pro Diesel“.

Stebi kaimynų kainas

Praėjusį mėnesį du kartus važinėjau po Austriją, Vokietiją, Lenkiją. Nemačiau aš tų smarkiai mažesnių kainų. Tai sukurtas mitas, prie kurio prisidėjo vežėjai, – kalbėjo V.Šukys.

Paklaustos, ar stebimos degalų kainos kaimyninėse šalyse ir kaip jos veikia Lietuvos rinką, A.Miežys tvirtino, kad tai nėra lemiamas veiksnys: „Taip, tai yra veiksnys, tačiau jis nėra lemiamas. Jeigu Lenkijoje dyzelinas stipriai pigtų ir verslas imtų degalus pirkti ten, į tai turėtume reaguoti. Tokią situaciją jau turėjome 2008 m., kai į Europą važiuojantis sunkusis transportas degalus ėmė piltis Lenkijoje.“

V.Šukys mažesnes degalų kainas užsienio šalyse vadino mitu.

„Paėjusį mėnesį du kartus važinėjau po Austriją, Vokietiją ir Lenkiją. Nemačiau aš tų smarkiai mažesnių kainų. Tai mitas, prie kurio sukūrimo prisidėjo vežėjai.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Vilkikai
Alvydo Januševičiaus nuotr./Vilkikai

Spalio pabaigoje važiavau į „Oktoberfest“ festivalį per Lenkiją. Dyzelinas kainavo daugiau nei 5 zlotai. Kaina labai panaši į mūsų. Tai taip pat rodo faktas, kad vežėjai degalus dabar pilasi ne Lenkijoje, o Lietuvoje“, – sakė Lietuviškų degalinių sąjungos vadovas.

Kainų karai

Kai kažkas ima prekiauti žemiau savikainos, laimi klientas, tačiau, mano požiūriu, tai yra blogai, nes taip iškreipiama rinka, – dėstė Lietuviškų degalinių sąjungos vadovas.

Norint pamatyti kainų skirtumus į Lenkiją važiuoti nereikia. Pakanka pasižvalgyti po skirtinguose Lietuvos miestuose esančias degalines ar žvilgtelėti į internete pateikiamas degalų kainas.

Antai trečiadienį dyzelinas Šilutės degalinėse „Jozita“ nekainavo ir 4 litų, tuo tarpu Vilniuje „Statoil“ degalinėse dyzelino kaina siekė 4,45 Lt, o Skuode degalinėje „Saurida“ – 4,48 Lt.

„Kainodarą lemia kiekvienos įmonės rinkodariniai dalykai. 90 proc. degalų yra nuperkama iš vieno tiekėjo – „Orlen Lietuva“. Ši kaina visiems yra vienoda. Kai kažkas ima prekiauti žemiau savikainos, laimi klientas, tačiau, mano požiūriu, tai yra blogai, nes taip iškreipiama rinka“, – paaiškino V.Šukys.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Degalinė
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Degalinė

Jis išsklaidė mitą ir apie degalinių kaupiamas atsargas, kurios neleidžia degalų atpiginti greitai: „Jeigu rinkoje pasikeičia kaina, visi pardavėjai priversti į ją reaguoti. Tai visiškai nepriklauso nuo to, už kiek degalai buvo pirkti. Jei aš laikysiu didesnę kainą, kol parduosiu visus brangiau pirktus degalus, tai juokingai atrodys ir aš patirsiu nuostolių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius