Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28

Kurie automobiliai taupesni žiemą, o kurie vasarą: tamsūs ar šviesūs?

Jei atsimenate mokyklos fizikos pamokas, tikrai žinote, kodėl juodi automobiliai saulėkaitoje įkaista labiau nei balti. Iš tikrųjų, kai kuriems žmonėms tai yra pakankama priežastis rinktis šviesios spalvos transporto priemonę. Tačiau ar tas skirtumas iš tikrųjų yra toks didelis?
„Volkswagen“ Ženevoje parodys sportiškiausius „Golf“ modelius: GTI, GTD, GTE
„Volkswagen Golf“ GTI, GTD, GTE / Volkswagen nuotr.

Trumpos viešnagės Graikijos Rodo saloje metu taksi vairuotojas papasakojo, kad dauguma jo kolegų savo juodų automobilių stogus aptraukia balta plėvele, kad oro kondicionieriui būtų mažiau darbo ir pavyktų sutaupyti degalų. Bet taip nutinka vasarą. O kaip žiemą: ar galima sutaupyti, rečiau naudojant šilumos siurblį?

Tai, kad juodi ar bent jau juodus stogus turintys automobiliai sugeria daugiau saulės šviesos ir šilumos, yra plačiai žinomas faktas. Klausti „ar tiesa, kad…“ jau būtų kvaila. Bet trumpai prisiminkime mokyklinę fiziką – gal kam nors pravers ruošiant namų darbus.

Mes pasaulį pažįstame per bangas, kurias jis skleidžia ir atspindi. Žmogus girdi nuo 20 Hz iki 20 kHz dažnių akustines bangas, o mato maždaug 400-790 THz diapazone esančias elektromagnetines bangas. Spalvos iš esmės yra tik mūsų regos ir centrinės nervų sistemos interpretacija, o ne objektyvus pasaulio atvaizdas. Jūsų Victorinox peiliuko rankenos raudonumas yra ne toje rankenoje, o jūsų galvoje – jūsų sistemos taip grafiškai pažymi elektromagnetinių bangų diapazoną, kurį atspindi tas ABS plastikas.

Tačiau juoda ir balta dažnai net nėra vadinamos spalvomis, nes tai – du kraštutiniai matomo (jei galima tai vadinti matomu) šviesos intensyvumo linijos galai. Balta mes vadiname šviesą, kuri, iš esmės, neturi jokios spalvos, juoda – absoliučią tamsą. Kalbant apie mus supantį pasaulį, tai balti paviršiai atspindi beveik visą matomos spalvos spektrą (daug geriau nei veidrodiniai), o juodi – jį sugeria. Iš absoliučiai juodo paviršiaus mūsų smegenys negauna informacijos, todėl pažymi tą vietą juoda spalva. Vėlgi – spalvos yra ne pasaulyje, o jūsų galvoje.

Žemiau skaitykite apie unikalų eksperimentą, atliktą su dviem „Honda Civic“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius