Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinio „Renault Alpine“ istorija

„Alpine“ ženklą sukūrė automobilių sporto čempionas ir „Renault“ prekybos atstovas Jeanas Rédélé. Jis greitai įvertino automobilio prekės ženklo potencialą. J. Rédélé rėmėsi keliais esminiais principais: kurti novatoriško dizaino automobilį su paprasta, bet konkurencinga mechanine dalimi po lengvasvoriu, patraukliu kėbulu. Gamybai naudoti kaip įmanoma daugiau masinės gamybos dalių, siekiant užtikrinti žemas pardavimo kainas ir techninės priežiūros sąnaudas techninei būklei palaikyti.
„Alpine A110“
„Alpine A110“ / Gamintojo nuotr.

Antrasis principas, kuriuo rėmėsi lenktynininkas – didinti veiklos apimtis vietos rinkoje pasitelkiant tarptautines licencijas.

„Renault Spéciale“ ir „Rédélé Spéciale“ pagrindas buvo 4CV bazė su poliesterio kėbulu ir keliais sportiniais patobulinimais. Jeanas Rédélé nedelsdamas ėmėsi automobilio gamybos užsienyje, pirmiausia, Amerikoje. Pirmą kartą automobilis „Le Marquis“ pavadinimu buvo pristatytas 1954 metais Niujorko automobilių parodoje, tačiau tolesnių rezultatų Rédélé pastangos nedavė.

Tuo pat metu uošvio Charles‘o Escoffierio finansuojamas „Coach“ tapo pirmuoju Jeano Rédélé išleistu „Alpine“.

Gamintojo nuotr./Alpine A106
Gamintojo nuotr./„Alpine A106“

1955 metų birželio 25 dieną buvo įsteigta akcinė bendrovė „Société des Automobiles Alpine“, o liepos pradžioje pats Jeanas Rédélé pristatė tris A106 „Coach“ automobilius („A“ reiškė „Alpine“, o 106 priminė apie 4CV, kuris buvo panaudotas dalims, numerį – 1062). Pirmasis automobilis buvo mėlynos spalvos, antrasis – baltos, o trečiasis – raudonos. „Prancūziškas automobilis įžiebs trispalvės spalvas tiek keliuose, tiek varžybose“. „Renault“ vadovas Pierre‘as Dreyfus ir mokslinių tyrimų ir plėtros direktorius Fernandas Picardas buvo pakerėti. 1955 metų spalio 6 d. Paryžiaus automobilių parodoje Jeanas Rédélé oficialiai pristatė savo prekės ženklą ir automobilius. Šioje parodoje jo automobiliai eksponuoti šalia „Etoile Filante“ – „Renault“ ir „Turbomeca“ inžinierių kurto, dujų turbina varomo automobilio, pasiekusio 308 km/h pasaulio greičio rekordą Bonevilio druskų plokštumose Jutoje, JAV.

Jeano Rédélé įsteigta ir Djepe įsikūrusi „Société RDL“ užsakė kabrioletą iš Giovanni Michelotti. Kabrioletas buvo gautas 1957 metų pradžioje. Aptakios ir paprastos šio kabrioleto linijos tapo visų ateities „Alpine“ automobilių etalonu. Automobilio gamyba buvo laikoma paslaptyje, vėliau šis modelis įkvėpė Jeaną Rédélé sukurti legendinį „Berlinette“.

1958 metais A106 modelį pakeitė A108. Automobilio gamybos pradžioje naudota originali platforma, tačiau 1960 metais buvo pereita prie pažangios važiuoklės – tikrosios „Alpine“ manevringumo priežasties. Tuo pat metu Colinas Chapmanas, legendinis „Lotus“ dizaineris ir inžinierius pristatė „Lotus Elan“ su tokia pačia važiuokle. Prieš tai jis sukūrė „Seven“, kurį vėliau pakeitė „Caterham 7“.

„A108“ modelio gamyba vyko Djepe, Pasteur gatvėje įsikūrusiose dirbtuvėse, iš karto už „Renault“ atstovybės Thiers gatvėje, kuriai vadovavo Jeano Rédélé pusbrolis Jacquesas Prieuras. A108 modelio gamyba buvo patikėta kitam Jeano Rédélé pusbroliui Rogeriui Prieuriui. Visur tvyrojo šeimyniška dvasia, į verslą dažnai būdavo įtraukiami šeimos nariai.

Pagaminus 251 vienetą, iš pradžių „Coach“, o paskui ir kupė užleido kelią kabrioletui ir „Berlinette“.

Vilčių teikiančius rezultatus demonstravo pirmieji sportininkai (Feret, Greder, Vinatier it t.t.), „Alpine“ prekės ženklas pateko į kai kurių garsenybių, pavyzdžiui, Isabelle Aubret, El Cordobes ir Jeano-Pierre‘o Marielle, akiratį. Turintis tokį pat variklį kaip ir „Renault Dauphine“, A108 netrukus užleido vietą A110, kurio dalys buvo paimtos iš „Renault 8“. Automobilis buvo ženkliai patobulintas. pakeitus galinę dalį.

Su A110 aplankė komercinė sėkmė. Patalpos Pasteur prospekte labiau priminė dirbtuves nei gamyklą, kuri buvo tarsi dūzgiantis avilys. Čia su užsakovais dirbo vykdantysis direktorius Etienne‘as Desjardins. Jam padėjo Rogeris Prieuras, kuris buvo atsakingas už automobilių gamybą vis augančiam užsakovų skaičiui. Gilbertas Harivelas vadovavo naujajam sportinių automobilių padaliniui „Équipe Compétition“, gaminusiam ir rengusiam ralio automobilius, vėliau ištvermės lenktyninių automobilių prototipus ir galiausiai vienviečius automobilius. Nepaprastą įmonės sėkmę galima paaiškinti joje dirbusių žmonių entuziazmu. A110 gamyba nuolat plėtėsi, pergalės lenktynėse kaupėsi, prototipų sėkmė Le Mano lenktynėse išgarsino „Alpine“ („Greičiausias pasaulyje benzino litras“). Prancūzijos F3 čempionas Henris Grandsire, vairavęs „Alpine“, tapo televizinio animacinio filmuko herojumi Michel Vaillant, kuris vairavo „Alpine-Vaillants“.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

Jeanas Rédélé įsteigė naują padalinį Paryžiuje, atidarydamas „Renault“ atstovybę Epinay sur Seine Foch bulvaro name Nr. 3. Čia įsikūrė ir „Alpine“ biuras. A110 buvo nuolat tobulinamas – pirmiausia buvo 1108 cc variklis, paskui 1255 cc, 1565 cc, o galiausiai – 1605 cc. Estetiniai pakeitimai buvo nedideli, bet gausūs: priekinės grotelės su keturiais žibintais, platesni sparnai, priekyje montuojamas radiatorius, nuimamas galinis gaubtas. 1977 metai žymėjo modelio gamybos pabaigą (1600 SX su 1647 cc varikliu).

Buvo pagaminta apie 7500 vienetų „Berlinette“ automobilių, modelis sužibėjo visose lenktynėse, kuriose dalyvavo (ralio, žiedinių lenktynių, ralikroso, kalnų, ant ledo ir pan.).

Nuo „Alpine“ iki „Alpine Renault“

Neblėstantis „Alpine“ pasisekimas, kurį paskatino „Berlinette A110“, privertė Jeaną Rédélé įsteigti antrą gamyklą Thiron-Gardais.

Ši gamykla buvo įsteigta susitarus Jeanui Rédélé ir Philippe‘ui Lamiraultui – „Renault“ pardavimų Europoje vadovui ir nedidelės komunos pietų Normandijoje merui.

Pasteur prospekte įsikūrusios dirbtuvės jau nebesugebėjo įvykdyti nuolat augančio „Berlinette“ užsakymų skaičiaus, o Philippe‘as Lamiraultas siekė industrializuoti kaimišką miestelį, kuriam vadovavo. Gamykloje Thiron-Gardais imta surinkinėti važiuokles ir kėbulus, kurie buvo dažomi ir pažymimi A110, o paskui vilkikais gabenami į Djepą, kur buvo surenkama mechaninė automobilių dalis. Šiai gamyklai vadovavo kolega iš Djepo – Danielis Vue, tol, kol ją perėmė „Renault“, vėliau gamyklą pervadinusi „Bernard Moteurs“ ir pradėjusi gaminti žemės ūkio techniką.

Net padidėjus gamybos apimtims, Jeanas Rédélé svajojo apie visiškai naują automobilį. A310 buvo pristatytas 1971 metų Ženevos automobilių parodoje. Šiuo automobiliu, kurį suprojektavo pats Jeanas Rédélé, padedamas Yveso Legalo („Alpine“) ir Michelio Beligondo („Renault“), buvo siekiama įsitvirtinti sportinių automobilių ir GT klasės automobilių rinkoje. Automobilyje išsaugota tradicinė 2,27 m ratų bazė (kaip ir „Porsche 911“) bei sėkmingai išlaikyta estetinė pusiausvyra. Jeanas Rédélé specialiai šio automobilio gamybai įkūrė naują gamyklą Bréauté prospekte.

Gamintojo nuotr./Alpine A310
Gamintojo nuotr./„Alpine A310“

Šis modernus, racionalus ir funkcionalus automobilis buvo sukurtas bendradarbiaujant su „Renault Engineering“ tyrimų padaliniu, kuriam su SERI („Société d'Encouragement pour la Recherche et l'Invention“) pagalba patikėta naujų gamyklų statyba.

Visgi, A310 ir naujoji gamykla Djepe tapo 1973 metų degalų krizės aukomis – A310 pardavimai itin sumažėjo.

Nepaisant to, A310 buvo nuolat tobulinamas ir įgijo ištikimų klientų. 1971 metais automobilis turėjo keturių cilindrų, 140 AG, 1605 cc variklį. 1974 metais pridėtas kuro įpurškimas, o 1976 metų rugsėjį iš „Renault 30 TS“ paimtas V6, 150 AG, 2700 cc variklis. 1981 metais automobilis gavo naujojo „Renault 5 Turbo“ galinę dalį. Pagaminus daugiau kaip 11 600 šio modelio vienetų (2 340 su keturiais cilindrais ir 9 287 su V6), 1985 metais A310 garbingai užleido vietą naujajam GTA.

Tuo pat metu sėkmingai pristatytas „Renault 5 Alpine“. Nuo 1976 iki 1980 metų buvo pagaminta 56 000 vienetų su natūralaus įsiurbimo varikliu, o nuo 1981 iki 1984 metų – 23 000 turbo modelio vienetų.

Surinkimo požiūriu naujasis GTA („Grand Tourisme Alpine“) buvo labai naujoviškas. GTA turėjo pirmąjį Europoje kėbulą, gaminamą aukšto slėgio įpurškimo būdu. Šis metodas leido poliesterio kėbulą pritvirtinti prie važiuoklės, tokiu būdu suteikiant automobiliui išskirtinį tvirtumą. Be šios technologinės naujovės, automobilis pasižymėjo rekordiškai žemu pasipriešinimo koeficientu (CdA), nedidelėmis kuro sąnaudomis ir komfortu. Iš pradžių GTA naudotas 160 AG, 2849 cc variklis, leidęs pasiekti daugiau nei 230 km/h greitį. Po kelių mėnesių rinkoje pasirodė automobilio „turbo“ versija – joje naudotas „Garrett T3“ turbokompresorius ir tarpinis oro aušintuvas kartu su „Renix“ elektroniniu įpurškimu (bendrų „Renault“ ir „Bendix“ pastangų rezultatas). Jo pasididžiavimu tapo 200 AG variklis, dėl kurio žiniasklaida pavadino GTA – greičiausią tuo metu gaminamą prancūzišką automobilį – „koviniu lėktuvu ant kelio“.

GTA įkvėpė sukurti kitas dvi retas versijas. Pirmoji – „Europa Cup“ (neskirta važinėjimui keliais), nuo 1985 iki 1988 metų dalyvavusi parodomosiose Formulės 1 Didžiojo prizo lenktynėse (pagaminti 69 vienetai). Vėliau atsirado eksportui į JAV skirta versija su pakeliamais priekiniais žibintais. Tai buvo prekybinio ir gamybinio susitarimo su „American Motors“ – „Renault“ padalinio JAV – dalis (pagamintas 21 vienetas).

1989 metais pasirodė riboto kiekio (100 vienetų) „Mille Miles“ versija, skirta ankstyviesiems pergalingiems Jeano Rédélé „Alpine“ modeliams pažymėti. 1990 metais išleista „Le Mans“ versija – dar viena duoklė „Alpine“ pergalėms legendinėse Le Mano 24 valandų lenktynėse – kurioje panaudotas labiau aplinką tausojantis „V6 Turbo“ variklis ir patobulintas kėbulas.

1990 metais sportinių automobilių klientams Europoje pristatytas A610 su 2963 cc turbo varikliu. Ilgoms kelionėms skirtas automobilis pasižymėjo dinamiškumu. Vis dėlto šiam modeliui buvo nelengva rasti savo nišą. Nepaisant išskirtinės „Magny-Cours“ versijos, 1995 metų pabaigoje modelio gamyba buvo nutraukta. Iš viso buvo pagaminta 818 vienetų, kurie šiandien turi didžiulę paklausą tarp didelio galingumo GT gerbėjų.

Jeanas Rédélé visuomet tikėjo „Renault“. Nuo 1967 metų pabaigos Jeano Rédélé prekės ženklui patikėta oficialiai atstovauti „Renault“ automobilių sporte, o Djepe gaminami automobiliai pradėti vadinti „Alpine Renault“.

Gamintojo nuotr./Alpine A310
Gamintojo nuotr./„Alpine A310“

„Renault“ apdovanojo „Alpine“ rekomendacijos sutartimi, kuri buvo pasirašyta su „Elf“ ir leido lenktynėms skirti papildomą biudžetą. Philippe‘as Lamiraultas suteikė „Renault“ pardavimo atstovų tinklui leidimą pardavinėti A110, o vėliau ir A310.

Nuo tos akimirkos ant „Alpine“ automobilių variklių dangčio atsirado „Renault“ deimantas, o pačias bendroves susiejo dar glaudesni ekonominiai ryšiai. 1973 merais „Renault“ įsigijus kontrolinį 70 procentų „Alpine“ akcijų paketą, šie ryšiai tapo dar oficialesni. Naujoji „Société Alpine“ tapo akcine bendrove, turinčia valdybą ir stebėtojų tarybą. Svarbiausiais žmonėmis „Alpine“ valdyboje buvo Jacquesas Thoridnetas – Djepe gamyklos direktorius, Etienne‘as Desjardins ir Jacquesas Cheinisse‘as. Jeanas Rédélé buvo pakviestas į stebėtojų tarybą.

1976 metais „Alpine“ pasitraukė iš automobilių sporto, užleisdama kelią naujai bendrovei – „Renault Sport“, kuriai vadovavo Gérardas Larrousse, o po dviejų metų mokslinių tyrimų padalinys. „Alpine“ gamykla Djepe virto „Berex“ (Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros biuro) inžinerijos centru, kuriam vadovauti patikėta Georgesas Douinas.

Nutraukus A610 gamybą Djepo gamykloje, kur ant sienų kabėjo „Alpine“ logotipas, buvo gaminami sportiniai automobiliai „Renault Sport“ vardu. Po manevringojo „Renault 5 Alpine“ pasirodymo 1978 metų Monte Karlo ralyje, automobilį imta meiliai vadinti „riedlentės“ pravarde. Vėliau iš gamyklos išriedėjo nepakartojamas „Renault 5 Turbo“ (1980–1982 metais pagaminta 1 820 vienetai „Turbo“ versijos su specialia vidaus apdaila, o nuo 1983 iki 1986 metų – 3 292 „Turbo 2“ versijos vienetai).

Nuo 1996 iki 1999 metų Djepo gamykloje gamintas „Spider“ (1 685 vienetai).

Paskui prasidėjo „Clio RS“ istorija, nuo 2000 metų iki šiandien pagaminta daugiau nei 67 000 vienetų. 2003 metais pristatytas „Mégane RS“, žurnalo „Echappement“ įsteigto „Metų sportinio automobilio“ apdovanojimo laimėtojas 2007 ir 2008 metais. Iš viso pagaminta 22 455 tokių automobilių.

2002–2005 metais pagaminta 1 333 vienetai „Clio V6, bei įvairių lenktyninių automobilių, pavyzdžiui, „Clio Cup“ (700 vienetų), „Mégane Trophy“ (13 vienetų), 2,0 l „Formula Renault FR“ (112 vienetų) ir 3,5 l „Formula Renault“ (26 vienetai).

Šiandien „Alpine“ gamykla Djepe vėl vaidina pagrindinį vaidmenį – užmegzta nauja partnerystė su „Catheram“, kurios tikslas kurti ir gaminti sportinius automobilius, įamžinsiančius „Alpine“ DNR.

Novatoriškas požiūris į eksportą

Po dviejų bandymų JAV ir vėliau Belgijoje – kur Herstalyje buvo surinkti keli „Coach“ modeliai – Jeanas Rédélé nusprendė veikti atkakliau. Jis suprato, kad ateityje bus svarbiausia įsilieti į tarptautines rinkas. Matydamas, kad jo bendrovė, tuomet dar neremiama įtakingos „Renault“ vadovybės, neturi finansinių išteklių sukurti ir plėtoti eksporto tinklą su oficialiais importuotojais. Todėl atsisakęs minties apie eksportą, jis pasiūlė savo partneriams gamybos projektą. Jo argumentas buvo paprastas: „Alpine“ automobilius paprasta surinkti net nekvalifikuotiems darbininkams, o patys automobiliai yra patikimi, nes jų gamybai naudojamos masinės gamybos „Renault“ mechaninės dalys.

Pirmiausia Rédélé žvilgsnis nukrypo į Braziliją. Netrukus buvo pasirašyta sutartis su „Willys Overland do Brasil“ bendrove, pagal „Renault“ licenciją gaminusia „Dauphine“. Nuo 1960 metų „A108 Berlinette“ kupė ir kabrioletai, surinkti naudojant įrangą iš Djepo, išriedėdavo iš San Paulo dirbtuvių. Šie automobiliai buvo vadinami „Interlagos“, garsios Brazilijos lenktynių trasos vardu. Bendradarbiavimas tęsėsi šešerius metus, buvo pagaminta daugiau nei tūkstantis sportinių automobilių.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

Antrasis pasirinkimas buvo Ispanija. Jeanas Rédélé plėtros užsienyje politikai įgyvendinti pasamdė inžinierių. Buvo sudaryta sutartis su FASA („Fabricación de Automóviles Sociedad Anónima“) automobilių bendrove, kuri panašiai kaip brazilai, Ispanijoje pagal licenciją gamino „Dauphine“ automobilius. Dėl glaudžios dviejų bendrovių vadovų ir dviejų projektų vadovų – ispano ir prancūzo – draugystės, Valjadolide nuo 1964 iki 1978 metų buvo pagaminta beveik du tūkstančiai „Alpine FASA“.

Paskatintas šios sėkmės Jeanas Rédélé pradėjo bendradarbiauti su Meksikos bendrove „Dina“, kuri buvo ką tik pasirašiusi sutartį su „Renault“ dėl „Renault 8“ gamybos. Nuo 1963 metų, padedant pripažintam jaunam inžinieriui Jean-Pierre Limondin, Meksiko priemiesčiuose buvo gaminami „Dinalpin“. Iki bendradarbiavimo baigos 1971 metais buvo pagaminta 700 automobilių.

Paskutinis bandymas – šį kartą „Renault“ iniciatyva – vyko Bulgarijoje. Plovdivo gamykloje, kuri priklausė „Renault“ ir Bulgarijos valstybei, buvo gaminami „Renault 8“. Aukščiausi Bulgarijos vadovai troško turėti nacionalinį sportinį automobilį. Iš šio troškimo gimė „Bulgaralpine“. XX a. septintojo dešimtmečio pabaigoje buvo pagaminta apie 50 automobilio vienetų.

„Alpine“ automobiliai dalyvaudavo lenktynėse visose šalyse, kuriose buvo gaminami. Pergalės laimėtos tokio kalibro vairuotojų rankose, kaip Emersonas Fittipaldis (su „Interlagos“), kuris vėliau laimėjo F1 čempiono vardą ir „Indy 500“ lenktynes, būsimojo Pasaulio ralio čempiono Carloso Sainzo (su „Alpine FASA“), Rytų Europos čempiono Ilia Tchubrikovo (su „Bulgaralpine“) ir kt.

Be gamybos pagal licenciją, padedant „Renault“ antrinėms įmonėms buvo sukurta tradicinio eksporto politika. Tokiu būdu Vokietijos „Renault“ importavo nemažai A310 ir GTA modelių į šalį, kurioje ir taip buvo gausu sportinių automobilių. Kitos dvi didžiausios „Alpine“ automobilių importuotojos buvo Belgija ir Šveicarija, taip pat Didžioji Britanija, Italija ir Japonija.

Lenktynės ir ralis: „Alpine“

„Alpine“ yra sportinių automobilių prekės ženklas. Lenktynės yra jo kraujyje. Tai savo dizainu ir rezultatais liudija visi „Alpine“ automobiliai. Šis įvaizdis buvo sukurtas naudojant automobilių laimėjimais ralio lenktynėse, tačiau „Alpine“ prototipai skynė pergales ir rimčiausiose pasaulio ištvermės lenktynėse, įskaitant Le Mano 24 valandų lenktynes – vieną reikšmingiausių automobilių sporto renginių. Automobilis taip pat triumfavo ir vienviečių automobilių lenktynėse – didžiausių pastangų reikalaujančioje disciplinoje – ir ralikrose, kur reikalinga visapusiška jėga.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

Ralyje viskas prasidėjo nuo „A106 Coach“. Be Jeano Rédélé, keli kiti vairuotojai taip pat pelnė pergales pirmuoju „Alpine“ automobiliu. Lenktynininkas Jacques Feretas (1958 metų Monte Karlo ralio laimėtojas su „Dauphine“, vėliau sporto reklamos direktorius „Renault“), Henris Grederis ir Jeanas Vinatieris sudarė pirmąją profesionalių vairuotojų grupę. Jeanas Vinatieris buvo tikra automobilių sporto legenda. 1953 metais „Bol d'Or“ jis vairavo „2CV barquette“, o po dar kelių pasirodymų (su „Salmson“, „Aston Martin“ ir „Alfa Romeo“) įsigijo vieną pirmųjų „Alpine Coach“. Būdamas vos 23 metų su šiuo automobiliu dalyvavo „Tūkstančio mylių“ lenktynėse ir jau tada jam buvo žadama puiki karjera. Ta karjera sėkmingai tęsėsi su „DB Panhard“, vėliau „René Bonnet“ ir „Abarth“. 1964 metais Jeanas Rédélé jam patikėjo kelis „Alpine“ automobilius: prototipą Le Mano 24 valandų lenktynėms, „Alpine Gordini“ vienvietį automobilį Formulės 2 lenktynėms ir „Berlinette“, skirtą raliui. Tuo pat metu J. Vinatieris lenktyniavo ir kaip „Renault“ komandos vairuotojas. 1964 metais jis iškovojo pirmą reikšmingą pergalę su „Renault 8 1100 Gordini“ Korsikos ralyje. Kruopštus, organizuotas, protingas ir mechanikoje nusimanantis vairuotojas buvo patikimas, greitas ir iškovojo ne vieną laimėjimą. Vis dėlto didžiausias jo pasididžiavimas – Alpių ralyje laimėta Aukso taurė. Tik anglai Ianas Appleyardas ir Stirlingas Mossas galėjo pasigirti turį panašų trofėjų. Po Le Mano lenktynių su trijų litrų „Alpine A220“, 1969 metais J. Vinatier tapo Prancūzijos ralio čempionu su „Berlinette“. Vėliau pradėjo dirbti sporto direktoriumi iš pradžių „Ford“ kompanijoje, vėliau „Fiat Abarth“. Galiausiai ėmėsi svarbių pareigų Prancūzijos automobilių sporto federacijoje (pranc. „Fédération Française de Sport Automobile“).

Kartu su A110 pasirodymu ralio trasose prasidėjo ir kitų vairuotojų, tokių kaip Gérardas Larrousse, kuris buvo pasirengęs laimėti 1968 metų Monte Karlo ralį, kol nesutrukdė piktavališkų žiūrovų paleista sniego gniūžtė, karjera. Vėliau G. Larrousse vairavo „Alpine“ prototipus ir galiausiai buvo paskirtas „Renault“ F1 komandos direktoriumi.

Vis dėlto labiausiai žiūrovus pakerėjo bendrovės sporto direktoriaus Jacqueso Cheinisse suburta „muškietininkų“ komanda. Sudaryta iš Jeano-Luco Thérierio, perfekcionisto Bernardo Darniche, patikimo Jeano-Pierr‘o Nicolaso ir sumanaus Jeano-Claude‘o Andrueto, komanda tikrai išsiskyrė iš kitų. Kartkartėmis komandą sustiprindavo tokie pajėgūs vairuotojai, kaip Ove Anderssonas, kuris 1971 metais su „Alpine“ laimėjo Monte Karlo ralį.

Tarptautiniame gamintojų ralio čempionate, kurį galima laikyti Pasaulio ralio čempionato pirmtaku, metai buvo vieni sėkmingiausių „Alpine“. Sėkmė bendrovės neapleido nuo 1970 metų, kai Jeanas-Claude‘as Andruetas pelnė Europos ralio čempionato laimėtojo karūną. Šis vairuotojas jau buvo laimėjęs Prancūzijos čempiono titulą 1968 metais. Kitais metais ant nugalėtojų pakylos jį pakeitė Jeanas Vinatieris, tačiau Jeanas-Claude susigrąžino laurus 1970 metais. 1971 buvo Jean-Pierre Nicolas metai, o 1972 metais sėkmė aplankė Bernardas Darniche. Ketvirtasis muškietininkas Jeanas-Luc Thérieris pelnė Prancūzijos čempiono titulą 1973 metais. Pergalių estafetės lazdelę perėmė ir dvejus metus iš eilės, 1974 ir 1975 metais nugalėtojo laurus pelnė nepriklausomas dalyvis – Jacquesas Henry, kuris automobilius prižiūrėjo pats.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

Per aštuonerių metų laikotarpį „Berlinette“ vairuotojai nuolat lipo ant aukščiausiojo pakylos laiptelio. Įspūdingiausios sėkmės automobilis susilaukė 1973 metų sezone, kai, nepaisant riboto biudžeto lyginant su varžovais, „Alpine“ nepabūgo ir siekė Pasaulio ralio čempionato titulo.

Komanda pasiekė vienareikšmišką pergalę, užėmusi penkias iš šešių pirmųjų vietų sekinančiame Monte Karlo ralyje. Nugalėtojų pakylą monopolizavo „Berlinette“: pirmasis finišavo Andruet, aplenkdamas Anderssoną ir Nicolasą. Thérieris ir Piotas finišavo atitinkamai penktoje ir šeštoje vietoje.

Jeano-Claude‘o Andrueto šturmanė Biche prisipažino, kad „dar niekada nėra taip greitai važiavusi“.

Tais metais puikų rezultatą pademonstravo Jeanas-Luc Thérieris, finišavęs trečias Švedijos ralyje, kuriame tradiciškai dominavo skandinavų vairuotojai. Portugalijos ralyje pirmą ir antrą vietas laimėjo Thérieris ir Nicolas, paskui sekė Darniche pergalė Maroko ralyje, kuriame jis varžėsi pirmą kartą. Kalnuotoje Graikijoje Thérieris buvo nepralenkiamas Akropolio ralyje. Austrijoje dėl kilusio ginčo Darniche nepavyko pelnyti pergalės, tuo tarpu Thérieris laimėjo San Remo ralį Italijoje. Sezoną vainikuojanti šlovė pasiekta Korsikoje, kaip ir pirmajame Pasaulio ralio čempionato ture Monte Karle, „Alpine-Renault“ ekipažai užėmė tris aukščiausius pakylos laiptelius: pirmas buvo Nicolas, aplenkęs Piotą ir Thérierį.

Galutinėje klasifikacinėje lentelėje „Alpine-Renault“ su 155 taškais sutriuškino varžovus, aplenkdami „Fiat Abarth“ (81 taškas) ir „Ford“ (76 taškai).

Tais pačiais metais panašių rezultatų pasiekė ir nepriklausomi vairuotojai su „Alpine-Renault Berlinette“: Maurice‘as Nusbaumeris ir Josephas Bourdonas iš Normandijos, korsikiečiai Jeanas-Pierre‘as Manzagolis ir Pierre‘as Orsinis, Bruno Saby ir Bobas Neyretas iš Grenoblio, Jeanas-Marie Jacqueminas ir daugelis kitų žymių ir mažiau žinomų profesionalių vairuotojų ir mėgėjų.

A110 modelį pakeitė A310, kuris taip pat buvo pakrikštytas lenktynių trasoje. Jeanas-Pierre‘as Nicolas, Jeanas-Luc Thérieris ir Jeanas Ragnottis pelnė pergales su keturių cilindrų „Gordini“, o 1977 metais Guy Fréquelinas su „V6“ laimėjo Prancūzijos ralio čempionatą. A310 pergalės baigėsi pasirodžius „Renault 5 Turbo“, kuris taip pat buvo gaminamas Djepe.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

„Alpine“ prototipai debiutavo 1963 metų Le Mano 24 valandų lenktynėse vadovaujant José Rosinskiui. Šiose lenktynėse „Alpine“ pademonstravo originalumą, daugiau dėmesio buvo skirta automobilio rodikliams ir našumui, o ne vien pergalei. Mažus 1000 cc ir 1300 cc „Gordini“ variklius turintys automobiliai sugebėjo aplenkti savo varžovus dėl ypatingai gerų aerodinaminių sprendimų. 1964 metais Henry Morroghas ir Rogeris Delageneste laimėjo Le Mano lenktynes savo klasėje su 1100 cc M64.

1966 metais pasiekta antroji pergalė kuro sąnaudų kategorijoje su Cheinisse ir Delageneste ekipažo vairuojamu A210. Tai buvo visos grupės pergalė, nes keturi lenktynes baigę „Alpine“ prototipai iš viso nuvažiavo daugiau nei 4 000 km – jie pasiekė tai, kas iki šiol nei vienam prancūziškam automobiliui nebuvo įkandama nei Le Mane, nei kitur.

1968 metais „Alpine“ pristatė A220 su 3,0 litrų „Gordini V8“ varikliu. Tačiau dėl vibracijos problemų automobilis buvo nepatikimas ir po dar vieno nesėkmingo bandymo 1969 metais prototipo vystymas buvo nutrauktas. Projektas atgaivintas 1973 metais, ankstesnį variklį pakeitus dviejų litrų V6 A440. Prototipo projektą vainikavo istorinė Jeano-Pierre‘o Jaussaudo ir Didierio Pironio pergalė su „Alpine Renault A442-B“ 1978 metų Le Mano 24 valandų lenktynėse. Duetas triumfavo, o Ragnotti ir Fréquelin ekipažas su antru A442 liko ketvirti. Po šio pasirodymo ištvermės lenktynių programa buvo sustabdyta, nes norėta susikoncentruoti ties vienviečiu 1,5 l „Renault Turbo“ Formulės 1 automobiliu, kuriam pagrindą padėjo A500. Automobilį suprojektavo „Alpine“ tyrimų padalinio vadovas André de Cortanze.

„Alpine“ triumfavo ir vienviečių automobilių klasėje. Pirmaisiais bendrovės dalyvavimo lenktynėse metais, 1964-aisias Henris Grandsire laimėjo Prancūzijos Formulės 3 čempionatą. 1971 metais Patrickas Depailleris prie garsiojo „Alpine A364 Dinosaure“ vairo tapo Prancūzijos čempionu, 1972 metais sėkmę pakartojo Michelis Leclère. Tais pačiais metais „Alpine“ komandinėje įskaitoje laimėjo Europos Formulės 3 čempiono titulą, aplenkdama britus.

„Alpine“ pasižymėjo ir kitų tipų lenktynėse. Jeanas Ragnottis, Bruno Saby ir Jeanas-Pierre‘as Beltoise tris metus iš eilės laimėjo Prancūzijos ralikroso čempionų titulus (1977, 1978 ir 1979 metais). Austras Herbertas Grünsteidlis nuskynė Europos čempiono laurus 1977 metais. Kalnų lenktynėse pasižymėjo Jeanas Ortellis, Marcelis Tarresas ir šimtai kitų vairuotojų.

„Alpine“: žmonių istorija

„Alpine“ prekės ženklas atspindi žmones, kurie prisidėjo prie šių automobilių kūrimo. Žiūrovai dažnai nemato inžinierių, technikų, operatorių, darbuotojų ir vadovų, kurie visi atlieka svarbų vaidmenį. Kiekvieną dieną jie susiduria su iššūkiais – kaip priimti tinkamą sprendimą automobilio kūrimo etape, kaip išlaikyti automobilio patikimumą gamybos procese, kaip padaryti automobilį patrauklų  ir trokštamą pirkėjų.

Be Jeano Rédélé, Jacques‘o Cheinisse, Etienne Desjardins ir Rogerio Prieuro, reiktų paminėti lenktynių komandų mechanikus, vadovaujamus Gilberto Harivelio, mokslinių tyrimų padalinio darbuotojus Richardą Bouleau, Bernardą Dudot ir André de Cortanze, nereiktų pamiršti ir Marcelio Huberto – vėjo tunelių aerodinamikos karaliaus – indėlio, bandytojų Mauro Bianchio ir Alaino Serpaggio (1974 m. Europos čempionas su dviejų litrų prototipais), žinojusių, kaip „padaryti, kad automobilį būtų malonu vairuoti“, ir Bernardo Pierangelio, prižiūrėjusio verslo plėtrą.

Gamintojo nuotr./Alpine A110
Gamintojo nuotr./„Alpine A110“

Bendrovės remiamų vairuotojų sąrašas yra įspūdingas ir išvardyti juos visus būtų neįmanoma. Be jokios ypatingos tvarkos būtų galima paminėti Jeaną-Pierre‘ą Hanrioudą, Henri Grandsire, Mauro Bianchi, José Rosinski, Jeaną Vinatierį, Alainą Serpaggi, Bobą Wolleką, Jeaną-Claude‘ą Killy, Jeaną Guichet, Philippe Vidalį, Patricką Depaillerį, Jeaną-Pierre‘ą Jabouille, Jean‘ą-Pierre‘ą Jaussaudą, Didierį Pironi, Dereką Bellą, Jeaną-Pierre‘ą Jarierį, Guy Fréqueliną, Michelą Leclère, Marie-Claude‘ą Beaumontą, Patricką Tambayų ir dar daug kitų. Nevalia pamiršti Jeano-Claude‘o Andrueto, Bernardo Darniche, Jeano-Pierre‘o Nicolaso, Jeano-Luc Thérier ir Jeano Ragnotti.

Išskirtinį lenktynininko talentą turintis Jeanas-Claude‘as Andruetas, meiliai vadintas „ponu nervų kamuoliuku“, iki šiol aktyviai dirba. Jo dviguba sėkmė 1970 metais pelnius Prancūzijos ir Europos ralio čempiono titulus, pergalės 1973 metų Monte Karlo ralyje, triumfas Korsikoje yra nepamirštami.

Bernardas Darniche buvo itin įgudęs vairuotojas. Jam padėdavo vairavimo partneris Alainas Mahé. Ne kartą laimėjęs Korsikos ir Prancūzijos ralį, Darniche nuolat troško daugiau. Jis visuomet buvo pasiryžęs laimėti, net jei tai reiškė varžymąsi nepažįstamoje teritorijoje, pavyzdžiui, Maroke 1973 metais.

Jeanas-Pierre‘as Nicolas – šaltakraujiškas ir visuomet pasirengęs pasinaudoti auksine proga, ką jis ir padarė 1978 metų Monte Karlo ralyje. Jis įrodė, jog yra puikus vairuotojas – bandytojas, žinantis, kaip laimėti bet kokiomis aplinkybėmis.

Jeanas-Luc Thérieris turbūt buvo geriausią intuiciją iš visų vairuotojų turintis ralio lenktynininkas. Nei vienas kolega jam neprilygo tikslumu prie vairo, jo gebėjimas valdyti automobilį užgniauždavo kvapą, rodoma drąsa buvo neprilygstama, o humoro jausmas tiesiog nepakartojamas.

Nereiktų pamiršti ir tikro „Renault“ talismano Jeano Ragnotti. Jis buvo ne tik puikus vairuotojas, bet it kaskadininkas ir akrobatas prie vairo. Jis galėjo vairuoti bet ką, su „Alpine“ dalyvaudavo raliuose, ralikroso varžybose ir ištvermės lenktynėse (Le Mano 24 valandų lenktynėse). Su tokiu pačiu entuziazmu dalyvavo istoriniuose VHC renginiuose prie „Alpine A110 Group IV“ vairo ir „Le Mans Classic“ prie A442-B ir A443 vairo.

Gamintojo nuotr./Alpine surinkimo gamykla
Gamintojo nuotr./„Alpine“ surinkimo gamykla

Entuziazmo kupinų žmonių dėka „Alpine“ sėkmė nenutrūksta. Kai kurie visiškai pasišvenčia „Alpine“, jų tarpe yra vyriausieji dviejų kas du mėnesius leidžiamų „Alpine“ leidinių redaktoriai – Jeanas-Marcas Cotteretas, vadovaujantis „Mille Miles" žurnalui, ir Jeanas-Jacquesas Mancelis iš „Berlinette Magazine“. Taip pat beveik 100 „Alpine“ klubų, vienijančių tūkstančius narių, vadovai.

André Desaubry, buvo atsakingas už vienviečių, o vėliau prototipų mechaninę dalį, dabar jis vadovauja „Association des Anciens d'Alpine“. Ši asociacija vienija daugybę buvusių „Alpine“ darbuotojų. Draugija leidžia knygas, tvarko archyvą, investuoja į viešinimo strategiją, kas dvejus metus organizuoja paradą Djepe, o 2008-aisais, praėjus metams po „Alpine“ įkūrėjo mirties inicijavo Jeanas Rédélé skirto paminklo (skulptorius: Druet) statybą šalia Djepo gamyklos.

Šie žmonės tęsia „Alpine“ istoriją, populiarina Djepe įsikūrusių konstruktorių įvaizdį ir gyvena ta aistra, kuri įkvepia „Alpine“ gyvenimui tiek Prancūzijoje, tiek kitur. „Alpine“ klubai veikia Belgijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Japonijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje ir kitur.

„Alpine“ automobiliais laimėti titulai

Prototipų lenktynės

1963: Prancūzijos čempionas sportinių prototipų klasėje (J. Rosinski, M 63)
1964: Prancūzijos čempionas sportinių prototipų klasėje (R. Delageneste, M 64)
1974: Europos gamintojų čempionas (A. Serpaggi, A441)
1978: Pergalė Le mano  24 valandų lenktynėse (D. Pironi/ J-P. Jaussaud, A442 B)

Vienviečių automobilių lenktynės

1964: Prancūzijos f3 čempionas (H. Grandsire, P64)
1971: Prancūzijos f3 čempionas (P. Depailler, A360)
1971: Prancūzijos „Renault“ formulės čempionas (M. Leclère, A361)
1972: Prancūzijos f3 čempionas (M. Leclère, A364)
1972: Europos f3 čempionas (equipe Alpine, A364)
1972: Europos „Renault“ formulės čempionas (A. Cudini, A366)

Ralikroso lenktynės

1977: Prancūzijos čempionas (J. Ragnotti, A310 v6)
1977: Europos čempionas (H. Grünsteidl, A310 v6)
1978: Prancūzijos čempionas (B. Saby, A110)
1979: Prancūzijos čempionas (J-P. Beltoise, A310)

Ralis

1967: Ispanijos čempionas (B. Tramont, A110)
1968: Prancūzijos čempionas (J-C. Andruet, A110)
1968: Ispanijos čempionas (B. Tramont, A110)
1969: Prancūzijos čempionas (J. Vinatier, A110)
1970: Europos čempionas (J-C. Andruet, A110)
1970: Prancūzijos čempionas (J-C. Andruet, A110)
1970: Bulgarijos čempionas (I. Tchubrikov, A110)
1970: Rumunijos čempionas (G. Puiu, A110)
1971: Tarptautinio ralio čempionas (equipe Alpine, A110)
1971: Prancūzijos čempionas (J-P. Nicolas, A110)
1971: Bulgarijos čempionas (I. Tchubrikov, A110)
1972: Prancūzijos čempionas (B. Darniche, A110)
1972: Čekoslovakijos čempionas (V. Hubacek, A110)
1973: Pasaulio čempionas (equipe Alpine, A110)
1973: Prancūzijos čempionas (J-L. Thérier, A110)
1973: Čekoslovakijos čempionas (V. Hubacek, A110)
1974: Prancūzijos čempionas (J. Henry, A110)
1974: Čekoslovakijos čempionas (V. Hubacek, A110)
1974: Lenkijos čempionas (B. Krupa)
1975: Prancūzijos čempionas (J. Henry, A110)
1975: Čekoslovakijos čempionas (V. Hubacek, A110)
1975: Vengrijos čempionas (A. Ferjancz)
1976: Čekoslovakijos čempionas (V. Hubacek, A110)
1977: Prancūzijos čempionas (G. Fréquelin, A310)
1980: Prancūzijos čempionas (J. Ragnotti, R5 Alpine)
1995: Prancūzijos VHC čempionas (J-C. Rédélé, A110)

Be šios pergalių istorijos, mėgėjų vairuojami „Alpine Renault“ visame pasaulyje laimėjo daugiau nei tūkstantį pergalių įvairiuose nacionaliniuose ir regioniniuose ralio čempionatuose, kalnų lenktynėse ir automobilių bandymuose.

VIDEO: „Alpine“ istorija vaizdo siužete

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius