Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 20 /21:22

1000WOW: lietuvis pasiryžo įveikti 250 000 kilometrų ir pamatyti 1000 pasaulio stebuklų per 4 metus

4 metai, 50 keliautojų, 1 000 stebuklų ir 250 000 kilometrų. Tai – pagrindiniai panevėžiečių Audriaus ir Almos Sutkų projekto „1000 Wonders of the World“ (1000WOW) skaičiai. 2018 m. rugsėjo 20 dieną buvo surengta projekto dalyvių išlydėtuvių spaudos konferencija – po jos abu kelionei parengti visureigiai keliaus į Klaipėdą, iš kur keltu pajudės į Argentiną, rašoma pranešime.
Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Projekto „1000 WOW“ pristatymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aktyviai keliauti su žmona pradėjome prieš daugiau nei dešimtmetį, o 1000WOW projekto idėja kilo prieš 5 metus. Prieš trejus metus nusprendėme – reikia tą projektą įgyvendinti, tad pradėjome ruoštis. Datą pasirinkome neatsitiktinai – jauniausia dukra šiemet išvyko studijuoti į Didžiąją Britaniją, tad namuose liekame dviese. Vietoje galvojimo, ką veikti tuščiuose namuose, nusprendėme juos parduoti ir iškeliauti aplink pasaulį“, – pasakojo A.Sutkus.

4 metų planas

Panevėžiečiai keliaus ne vieni. Specialiai projektui „1000WOW“ jie parengė du „Nissan Navara“ pikapus. Abu turi dyzelinius variklius, „King Cab“ tipo kabinas (2 sėdimos vietos ir erdvė daiktams pasidėti už jų) bei ant bagažinės užmontuotus gyvenamuosius namelius. Juos A.Sutkus pirko JAV.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas

Vienu pikapu visąlaik keliaus Audrius su Alma, o kitu – juos lydintys asmenys. Artimiausi kelionės metai suskirstyti į 9 etapus po 40-60 dienų ir kiekviename jų panevėžiečiai siūlys prisijungti kitiems keliautojams. Pavyzdžiui, pats pirmasis kelionės etapas – nuo Ušuajos miesto Argentinos ugnies žemėje iki Peru sostinės Limos. Jo metu per 51-56 dienas bus įveikta 10 tūkst. km, aplankytas Dakaro ralis bei kiti įsimintini objektai Pietų Amerikoje.

VIDEO: Projektas 1000WOW: Audrius Sutkus su žmona Alma 4 metus keliaus aplink pasaulį

„Iš pirmųjų 9 etapų, kuriuos suplanavome iki 2020 m. birželio, laisvi yra tik du – abu jie Šiaurės Amerikoje. Lydintys keliautojai visur važiuoja kartu su mumis, nakvoja tose pačiose vietose ir lanko tuos pačius objektus. Mes parengiame aktyvią programą kiekvieną dieną – planuojame per savaitę nuvažiuoti apie 1 500 kilometrų ir aplankyti bent 10 į mūsų sąrašą įtrauktų stebuklų. Savaitgalius planuojame skirti poilsiui ir ramiam pasibuvimui gamtos apsuptyje“, – pasakojo A.Sutkus.

Pirmaisiais kelionės metais – 2019-aisiais – keliautojai planuoja aplankyti Pietų, Centrinę ir Šiaurės Ameriką, antraisiais – Australiją bei Aziją, trečiaisiais – Afriką, dalį Europos, o ketvirtaisiais – vėl grįžti į Aziją bei finišuoti Vilniuje. Visas maršrutas planuojamas taip, kad reikėtų keliauti kuo palankesnėmis oro sąlygomis, išvengiant didžiųjų karščių bei šalčių.

Svarbus pravažumas

Didžioji dalis kelionės vyks žemėlapiuose pažymėtais asfaltuotais keliais, dalis – žvyrkeliais, o dalis – visiška bekele. A. Sutkus yra vienas iš keliautojų visureigiais klubo „Bastūnas“ įkūrėjų ir šiomis transporto priemonėmis išnaršė daugybę Lietuvos kampelių. Jo CV yra ir kelionės visureigiais į Sibirą, Mongoliją, Afriką, dalyvavimas „Ladoga Trophy“ bekelės maratone bei daugybėje kitų varžybų. Tačiau planuodamas kelionę aplink pasaulį, vyras didelių bekelės išbandymų vengė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Projekto „1000 WOW“ pristatymas

„Nuolat peržiūriu maršrutą, atnaujinu jį, domiuosi smulkiomis jo detalėmis. Juk keliausime ne vieni, tad norisi turėti kuo mažiau nemalonumų, o važiavimas bekelėje šią riziką labai padidina. Visko nesuplanuosi, tuo kelionės ir smagios, tačiau daugybės nesklandumų galima išvengti paprasčiausiai iš anksto apgalvojant tam tikrus niuansus“, – teigė A.Sutkus.

Vienas tokių niuansų – visureigių pasirinkimas. „Nissan“ atstovybės yra praktiškai kiekvienoje pasaulio šalyje, tad nutikus kokiai nors problemai, galima greitai rasti kvalifikuotą pagalbą.

Nemažai laiko tenka sugaišti biurokratinėms procedūroms – vizoms, leidimams ir kitiems formalumams. Juk keliautojų planas – aplankyti apie 140 valstybių. Vienose reikia vizų, kitose – įvairių raštų, kad neketini parduoti automobilio, trečiose muitininkai tiesiog nori pasipelnyti.

Vis tik privažiavimas prie daugelio iš 1 300 numatytų stebuklų (pradiniame sąraše jų yra daugiau, tačiau ne visus gali būti įmanoma pasiekti) nėra paprastas. Tai gali būti žvyrkeliai, tankūs miškai ar sudėtingi kalnų keliai, kurie tampa sunkiai įveikiamais lyjant lietui ar esant kitoms sudėtingoms oro sąlygoms, todėl naudojamų transporto priemonių pravažumas turi būti didelis. Namelis ant ratų ar mikroautobusas to užtikrinti negalėtų, tad A. Sutkus priėmė sprendimą įsigyti pikapus ir būtent ant jų sumontuoti specialias gyvenamąsias patalpas.

Tikslas – knyga

Galutinis keliautojų tikslas 2022 metais – išleisti fotoalbumą, kuriame būtų įamžintas tūkstantis pasaulio stebuklų.

„Mes norime parodyti, kokia yra nuostabi mus supanti aplinka, gamtos kūriniai, žmonės. Kiek skirtingų spalvų egzistuoja aplink, kokią laisvę gali patirti keliautojas. Svajoti turime atsakingai – juk svajonės pildosi“, – juokavo keliautojas.

A.Sutkus informaciją apie įsimintinas vietas rinko ne vieną mėnesį, rėmėsi įvairiausiais internete rastais šaltiniais, kol galiausiai surinko apie 1 400 lankytinų vietų. Iš jų šimtą atmetė ir paliko 1 300, o kelionės metu, priklausomai nuo situacijos, spręs, kuriuos verta aplankyti, o kuriuos reikės aplenkti.

Viso keliautojai planuoja aplankyti apie 140 valstybių, tačiau numatyti politinę situaciją kai kuriose pasaulio dalyse yra neįmanoma. Pavyzdžiui, šiandien visiems keliautojams rekomenduojama aplenkti rytinę Ukrainos pusę, Siriją, Somalį, tačiau po 2-3 metų tokių valstybių ar teritorijų skaičius gali padidėti.

„Šiandien pasaulyje yra 23 valstybės, į kurias įvažiuoti nerekomenduojama – mes jas aplenksime. Pavyzdžiui, vienas iš mūsų sąrašo stebuklų – istorinis Timbuktu miestas Malyje, tačiau dabar jis yra subombarduotas džihadistų ir mes jį būsime priversti aplenkti. Todėl stebuklų yra gerokai per tūkstantį – artimiausiais metais kai kurie dar gali išnykti, o gal pamatysime ir naujų“, – pasakojo A.Sutkus, fiksuodamas pirmąjį iš tūkstančio knygoje „1000WOW“ nugulsiančių stebuklų – Vilniaus senamiestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius