Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip koronavirusas keis policijos darbą, kokius alkoholio matuoklius naudos reidų metu?

Visoms Lietuvos įstaigoms imantis papildomų bei sugriežtintų priemonių, siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso plitimo, neatsilieka ir Lietuvos policija. Tiesa, daugeliui vairuotojų kyla klausimų, ar pareigūnai reidų metu tikrins blaivumą ir kokius alkoholio matuoklius naudos: įprastus su keičiamais antgaliais (kuomet atstumas tarp pareigūno ir vairuotojo minimalus) ar tik alkoholio detektorius, veikiančius per nuotolį?
Vilniaus kelių policijos reidas
Vilniaus kelių policijos reidas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė prasitarė, kad policija, vengdama koronaviruso plitimo, naudos bekontakčius alkotesterius vairuotojų blaivumui pamatuoti. Tačiau ministrė išsakė ir kitą nuomonę – kad ir įprasti alkoholio kiekio matuokliai yra saugi priemonė, nes jų antgaliai naudojami vieną kartą.

Tačiau Lenkijos policija laikosi kitos nuomonės. Kaimyninės šalies pareigūnai ketina nebetikrinti vairuotojų blaivumo naudodamasi bekontakčiais alkotesteriais, nes esą jiems nereikia vienkartinių antgalių, tad tokie alkotesteriai gali pasitarnauti platinant virusus.

VIDEO: Eksperimentas: kiek „pripūsiu“ išgėręs taurę vyno?

Dar kovo pradžioje Lietuvoje dėl vairuotojų blaivumo patikrinimo jokių pokyčių nebuvo planuojama. Apie Lenkijos planus naudoti bekontakčius alkotesterius bei riboti vairuotojų patikrą išgirdęs Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tuomet 15min sakė, kad Lietuvoje tokių planų kol kas nėra.

Tačiau dabar situacija keičiasi.

„Policija turi bekontakčius alkotesterius, prireikus jie yra naudojami. Daugiau naudosim įprastus, o esant būtinybei – ir bekontakčius“, – antradienį15min teigė L.Matonis.

Bekontaktis alkotesteris – kas tai per prietaisas?

Kaip jau 15min rašė anksčiau, šie prietaisai (nuotoliniu būdu naudojami detektoriai) skiriasi nuo įprastinių alkotesterių tuo, kad tikrinant blaivumą nenaudojami vienkartiniai antgaliai, į juos pučiama per atstumą, tai trunka tik dvi sekundes.

Promilės, tikrinant alkoholio detektoriumi, nerodomos, nes šie prietaisai yra skirti preliminariam blaivumo patikrinimui, kurių per minutę, priklausomai nuo modelio, galima atlikti net iki 12. Alkoholio detektoriai nustato faktą – yra alkoholio iškvėptame ore, ar nėra.

Kiek promilių buvo tiksliai? Tai galima sužinoti įtarimą sukėlusį asmenį patikrinus įprastiniu alkotesteriu.

Kokie nuotolinio detektoriaus privalumai

Bendrovės „Alkotesteris“ vadovo Mariaus Anusausko teigimu, pūtimas į alkoholio detektorių trunka vos porą sekundžių, negaištamas laikas vienkartinio antgalio išpakavimui, uždėjimui ant alkotesterio.

„Daugkartinio naudojimo kaušelis, į kurį tikrinamas asmuo pučia kelių centimetrų atstumu, užtikrina alkoholio detektoriaus naudojimo higieną, neleisdamas oro srautui grįžti atgal“, – sako M. Anusauskas.

VIDEO: Kaip vyksta alkoholio matuoklių patikra?

Aptikęs pučiamo oro srautą, alkoholio detektorius pats įtraukia mėginį. Neaptikus alkoholio, ekrane rodomas tai patvirtinantis ženklas, dega žalias LED. Aptikus alkoholio, ekrane rodomas ženklas „X“, dega raudonas LED. Be to, tikrinimo rezultatas įrašomas į alkoholio detektoriaus atmintį.

Keisis visos policijos darbo sąlygos

Taip pat informuojama, kad keisis ne tik Kelių policijos pareigūnų darbas. Gyventojams bus sudarytos sąlygos pateikti policijos įstaigai prašymus, skundus ir pranešimus išvengiant kontakto su policijos įstaigų darbuotojais.

VIDEO: Kaip veikia alkoblokas ir kas nutinka jį ignoruojant?

Pagal galimybes policijos komisariatuose bus įrengtos specialios vietos, kur asmuo, atvykęs į policijos įstaigą, galėtų palikti dokumentą, gauti policijos įstaigos, į kurią atvyko, darbuotojo konsultaciją telefonu, pateikiant aiškias instrukcijas bei konsultuojančių telefonu darbuotojų vidinius telefono numerius, jeigu tokių galimybių nėra – bus užtikrinamas saugaus atstumo laikymasis bendraujant. Šiuo laikotarpiu nebus organizuojami gyventojų priėmimai pas policijos įstaigos vadovus.

Ragina kreiptis nuotoliniu būdu

Gyventojai yra raginami pateikti pranešimus policijai per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija, kreiptis dėl konsultacijos el. paštu info@policija.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos policijos paskyroje.

„Policija yra pasiruošusi užtikrinti visuomenės rimtį ir saugumą. Policijos įstaigos yra aprūpintos būtinomis priemonėmis, pareigūnai priemones vykdys laikantis rekomenduojamų apsaugos ir asmeninės higienos reikalavimų. Policijoje sukurta sistema dėl nuolatinio situacijos stebėjimo, galimų grėsmių vertinimo ir reagavimo, galimų darbo organizavimo pakeitimų bei būtinų priemonių policijos pareigūnams poreikio vertinimo“, – rašoma Lietuvos policijos tinklalapyje.

Skelbiama, kad policijos vadovybė taip pat priėmė sprendimą nuo 2020 m. kovo 13 d. (iki atskiro pavedimo atšaukimo) skirti priemokas faktiškai reagavimą į pranešimus vykdantiems pareigūnams bei policijos pajėgas valdantiems pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius