-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikus gąsdina ministro pasiūlymas nebetikrinti vairuotojų sveikatos

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis siūlo atsisakyti prievolės tikrintis sveikatą asmenims, kurie keičia vairuotojo pažymėjimą pasibaigus jo galiojimo laikui ir nėra sulaukę 55 metų. Tačiau ne visi pasitiko šią idėją su džiaugsmu. Medikai ir „Regitros“ darbuotojai TV3 „Žinioms“ tvirtino, kad jaunimas šiais laikais gera sveikata nepasižymi ir sėda prie vairo, nepaisydamas blogos savijautos.
Emocionalus vairuotojas
Vairuotojas / 123RF.com iliustr.

Šią savaitę siūlymą mažinti biurokratiją atsisakant sveikatos pažymų S.Skvernelis įvertinti paprašė sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės.

Ši sutiko, kad vairuotojams nebūtina kas dešimt metų tikrintis sveikatos, jei jie patys sugeba kritiškai įvertinti savo būklę ir nuoširdžiai atsakys į klausimyne pateiktus klausimus.

Tačiau medikė Raimonda Kungytė pastebi, kad vis dažniau jauni žmonės skundžiasi širdies, kraujagyslių ligomis, būna ištinkami insultų ir infarktų, todėl vargu, ar galima jaunimą vienareikšmiai laikyti sveiku ir galinčiu vairuoti.

Nenorėjęs prisistatyti „Regitros“ darbuotojas TV3 „Žinioms“ dar pridūrė, kad ir dabar į sveikatos pažymas žiūrima formaliai ir jas gauna net tie, kuriems jis asmeniškai neleistų nė arklio vadelioti.

Tuo tarpu ministras gina savo pasiūlymą ir sako, kad atsisakius sveikatos patikrinimo būtų gerokai sumažinta administracinė našta, be to, sudarytos galimybės baigiančius galioti vairuotojo pažymėjimus keisti kur kas patogiau ir greičiau – elektroniniu būdu.

Ministras pažymi, kad reikalavimo periodiškai tikrintis sveikatą 1 grupės vairuotojams nenumato ir Europos Sąjungos teisės aktai.

Pagal dabartinę tvarką 1 grupės (AM, A1, A2, A, B1, B ir BE kategorijų transporto priemonių) vairuotojams iki 55 metų sveikatos patikrinimo periodiškumas yra dešimt metų. Prieš patikrą vairuotojai užpildo ir pasirašo sveikatos patikrinimo klausimyną (vairuotojo garbės deklaraciją).

2 grupės – C, CE, C1, C1E, D, DE, D ir D1E kategorijų transporto priemonių vairuotojams prievolė tinktintis sveikatą išliks. Pasak ministro, lengvatų nebus ir asmenims, iš kurių buvo atimta teisė vairuoti dėl sveikatos ar elgesio būklės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius