-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medžius Vilniaus pakrašty kertantys darbininkai subjaurojo gyventojų susitvarkytą kelią

Vilniaus Antakalnio ir Dvarčionių apylinkėse vasarį ir kovą dūzgia pjūklai – čia tvarkomas miškas. Sostinės savivaldybė tvirtina, kad po šių darbų miške neliks sausų, džiūstančių, ligų ar kenkėjų pažeistų medžių, bet vietos gyventojai nerimauja. Ir ne tiek dėl juos supančio miško, o labiau dėl pačių jėgomis sutvarkyto kelio, kuris dabar virto purvynu.
Purvynu virtęs keliukas po miško tvarkymo darbų
Purvynu virtęs keliukas po miško tvarkymo darbų

Sunerimo dėl keliuko

Šioje Vilniaus dalyje gyvenantis Linas Giniūnas teigia, kad miško tvarkymas Antakalnio ir Dvarčionių apylinkėse džiugina. „Atrodytų geras darbas, nes viskas pas mus čia beviltiškai buvo užžėlę. Ačiū, kad kažkam rūpi, kažkas tvarko. Mums savomis jėgomis čia sudėtinga kovoti su gamta“, – kalbėjo vilnietis.

Tačiau jo prisegtose nuotraukose nesunku įžvelgti problemą, kuri neramina tiek L.Giniūną, tiek jo kaimynus. „Taip atrodo Mileišiškių ir Viršupio sodų gatvės kampas. Čia buvo asfaltuotas, visai neblogas keliukas. Savaitę kitą galėtume ir pakentėti, bet jeigu miško kirtėjai mums paliks tokią gatvę, nors imk ir verk. Tuo labiau, kad šią gatvę, tada miško keliuką, tvarkėme savo lėšom, nes S.Kairio gatvė buvo neasfaltuota ir mums čia buvo patogiausias privažiavimas“, – kalbėjo L.Giniūnas.

Gatvės vaizdas tikrai nėra malonus akiai, tačiau pravažiuoti kol kas čia dar yra įmanoma. O štai kaip praeiti senjorams ar mamai su vežimėliu?

Kirtimai 19,4 ha plote

Ant vieno iš čia augančių medžių kabo skelbimas, informuojantis gyventojus ir miško lankytojus, kad sausio-kovo mėnesiais miško sklypuose Valakampiuose, prie Moliakalnio, F.Rimgailos, S.Kairio, Mileišiškių, Viršupio sodų gatvių Vilniaus miesto savivaldybė pagal aplinkos ministro patvirtintą miškotvarkos projektą ir su Valstybine miškų tarnyba suderintą pranešimą apie planuojamus kirtimus 19,4 ha plote vykdys ugdomuosius miško kirtimus.

„Kirtimų metu vadovaujantis miško kirtimo taisyklėmis bus šalinamo užstelbti, per tankiai augantys arba išdžiuvę medžiai, taip sudarant geresnes vystymosi galimybes likusiems. Kirtimo atliekos, didinant miško bioįvairovę, bus paliekamos pūti valksmose, prie kelių surenkamos ir išvežamos“, – rašoma skelbime.

Jame taip pat informuojama, kad darbus pagal paslaugų sutartį organizuoja bendrovė „Stebulė“. „Maloniai prašome, dirbant technikai, nevaikščioti kirtimų zonoje, kuri pažymėta įspėjamaisiais ženklais arba stop juosta. Tikimės jūsų supratingumo, atsiprašome už laikinus lankymosi miške apribojimus“, – įspėjo Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyrius.

Žada sutvarkyti

Šią informaciją 15min perdavė ir savivaldybės Želdynų poskyrio vedėja Giedrė Čeponytė. Jos teigimu, miškotvarkos projektas suderintas, leidimas gautas. „Jau šią savaitę planuojame užbaigti darbus, tad gyventojai galės džiaugtis estetišku, tvarkingu kraštovaizdžiu“, – sakė G.Čeponytė.

Tačiau tokio išvažinėto kelio, virtusio purvynu, darbininkai palikti negalės. Bent jau taip tikina G.Čeponytė: „Vos tik pasibaigs miško tvarkymo darbai ir bus tinkamos oro sąlygos, įpareigosime miško prižiūrėtojus pasirūpinti esamo kelio būkle, kad jis būtų nuvalytas, o atsiradusios provėžos užlygintos.“

Savo ruožtu L.Giniūnas paragino atsakingus specialistus atkreipti dėmesį ir į miško tvarkymo darbus. Jo teigimu, eglynas, kurį miškininkai tvarkė prieš porą metų, baigia išdžiūti. Todėl esą nesinori galvoti, kad ir su dabar tvarkomu mišku kils tokių problemų po kelių mėnesių.

Kaip atrodo prieš kelerius metus tvarkytas eglynas.
Kaip atrodo prieš kelerius metus tvarkytas eglynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius