-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mįslingi, tarsi NSO, automobilių numeriai kelia klausimų: ar galima juos nusipiešti?

Net keli 15min skaitytojai šią vasarą atsiuntė Vilniuje pastebėtų automobilių registracijos numerius. Jie – be jokių atpažinimo ženklų ar valstybės, kurioje išduoti, žymėjimo. Kai kurie, regis, nupiešti ranka.
Mercedes numeriai
Mercedes numeriai

Temą siūlykite gazas@15min.lt.

„Mano manymu, tai turėtų būti automobilio valstybinis numeris. Man jis pasirodė keistas, todėl jį užfiksavau savo mobiliuoju telefonu ir siunčiu jums“, – redakcijai rašo skaitytojas.

Ar tokie numeriai legalūs? Ar galima juos nusipiešti ir užsidėti ant automobilio? Juk užfiksuoti numeriai nepanašūs nei į prekybinius, nei į laikinuosius tranzitinius, nurodytus oficialiajame „Regitros“ apraše.

Paaiškinimų kreipėmės į Kelių policijos tarnybą ir įmonę „Regitra“. Tačiau, regis, rasti vieną teisingą atsakymą į iškeltus klausimus yra sunku.

„Regitra“: su tokiais numeriais dalyvauti eisme negalima

Europos Sąjungos valstybėms dalį bendrų reikalavimų numerio ženklams nustato ES, o kitą dalį – šalys nustato individualiai.

„Kalbant konkrečiai apie nuotraukose užfiksuotus automobilius, mūsų žiniomis, jie yra paženklinti Nyderlanduose išduotais laikinaisiais numerio ženklais, kurie skirti naudojimui tik šalies viduje, todėl su jais dalyvauti Lietuvos viešajame eisme negalima. Plačiau šiuo klausimu rekomenduotume kreiptis į policiją, kuri yra atsakinga už eismo kontrolę. „Regitra“ kaupia duomenis tik apie Lietuvoje registruotas transporto priemones“, – komentavo įmonės atstovė Emilija Bardauskienė.

Policija – santūresnė: galimi įvairūs variantai

„Atsiųstose nuotraukose užfiksuoti valstybinio numerio ženklai gali būti išduoti vienoje ar kitoje užsienio šalyje. Dėl jų galiojimo Lietuvos Respublikoje teisėtumo policijos pareigūnai aiškintųsi ir vertintų visas aplinkybes“, – komentavo LKPT Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Taigi šimtaprocentinio atsakymo į šį klausimą gauti nepavyko. Aišku tik tiek, kad automobiliai registruoti ne Lietuvoje.

O, kaip anksčiau 15min panašias situacijas yra komentavę specialistai, policijos pareigūnai, tikėtina, apsiribotų įspėjimu dėl „pieštų“ numerių.

„Policijos patrulis, pastebėjęs automobilį su tokiais numeriais, be jokios abejonės, mašiną sustabdytų patikrinti. Juk įtarimas pareigūnams kiltų. Būtų patikrinti registracijos dokumentai. Jei jie būtų išduoti vairuojančiam asmeniui, jei tie dokumentai būtų tvarkingi, būtų automobilio pirkimo ir pardavimo sutartis, duomenys sutaptų, dokumentuose įrašyti numeriai atitiktų kabančius ant automobilio, policininkai tokio vairuotojo nenubaustų. Tačiau įspėtų, kad, eksploatuojant automobilį mūsų šalyje, jį būtina užregistruoti nustatyta tvarka ir gauti nustatyto pavyzdžio valstybinius numerius“, – situaciją gerokai anksčiau komentavo policijos pareigūnas, dabar jau nedirbantis šiose pareigose.

„Regitra“ – apie automobilių registracijos numerių taisykles, galiojančias Lietuvoje

Registracijos metu transporto priemonės „Regitroje“ yra pažymimos numerio ženklų plokštelėmis. Tokiu būdu joms yra suteikiami unikalūs skaičių ir raidžių deriniai, kad viešajame eisme būtų galima nustatyti transporto priemones ir už jas atsakingus asmenis. Taigi, visos transporto priemonės, dalyvaujančios viešajame eisme, turi būti paženklintos numerio ženklais, kurie privalo atitikti nustatytus reikalavimus. Jie turi būti lengvai ir aiškiai atpažįstami tiek kitiems eismo dalyviams, tiek teisėsaugos institucijoms.

„Regitros“ išduodami numerio ženklai atitinka tikslius nustatytus reikalavimus. Kitaip tariant, yra numatyta, koks turi būti jų formatas, simbolių šriftas ir dydžiai, spalvos bei kitos detalės.

Lietuvoje išduodami bendrojo naudojimo numerio ženklai yra pagaminti iš aliuminio, jų paviršius yra baltas ir atspindintis šviesą, kad jie būtų gerai matomi kelyje. Jų kairiajame krašte yra mėlyna juosta, o numerio ženklo apvadas, raidės ir skaitmenys yra juodos spalvos. Be to, numerio ženklo mėlynoje juostoje yra Europos Sąjungos simbolis, t. y. dvylika geltonų žvaigždučių, ir baltas skiriamasis ženklas LT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius