Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mototurizmo ralyje antrą kartą dalyvaus Bendrasis pagalbos centras

Iki rugpjūčio 19 d. startuosiančio „Ryterna modul Mototurizmo ralio“ lieka suskaičiuojamos valandos. Septintus metus vykstantis komandinis nuotykinis ralis po Lietuvą kasmet suvienija motociklų vairuotojus ir vairuotojas. Šimtai motociklininkų iš įvairių Lietuvos vietų keliaudami ir atlikdami organizatorių pateiktas užduotis pažįsta Lietuvą, jos kultūros, paveldo ir istorijos objektus.
„Mototurizmo ralis“
„Mototurizmo ralis“ / MTR organizatorių nuotr.

Antrus metus Mototurizmo ralyje dalyvaus ir dvi Bendrojo pagalbos centro (BPC) komandos. Nors praėjusiais metais jungtinė BPC darbuotojų komanda „Skubi Pagalba 112“ ir nelaimėjo jokių prizinių vietų, tačiau sužavėjo ralio organizatorius savo entuziazmu bei pasitelktais šou elementais, už ką ir buvo 2016-ųjų pabaigoje nominuota „Metų komanda“ Lietuvos motociklų sporto federacijos apdovanojimuose.

Šiemet BPC komandos ir vėl nekantrauja leistis Lietuvos keliais, aplankyti bei pažinti kuo daugiau objektų, skirtų šimtmečio, piliakalnių, reformacijos ir kitoms temoms. O ralio metu aplankyti krašto gynimo ir partizaninio karo atminimui skirti kelionės punktai turėtų deramai įprasminti ir rugpjūčio 23-iąją, kai Lietuvoje bus minima Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio diena.

Jelena Montvilienė
Jelena Montvilienė

Artėjant raliui kalbamės su BPC Vilniaus skyriaus viršininke Jelena Montviliene – viena iš komandos „Skubi Pagalba 112“ įkvėpėjų ir organizatorių.

– Kas jus paskatino dalyvauti ralyje praėjusiais metais?

– Pirmiausia pasirodė patraukli pati idėja pažinti Lietuvą ir kartu su bendradarbiais aplankyti gražias bei įdomias jos vietas. Ta idėja ir subūrė, ir užbūrė.

Iš pradžių ne visi parodė didelį susidomėjimą, buvo net skeptiškų komentarų, jog labiau patinka gyvi, o ne metaliniai žirgai. Tačiau kuo toliau, tuo labiau susidomėjimas augo. Ėmėm planuoti, dėlioti maršrutus, sugalvojome, kad bus dvi komandos, viena važiuos vienu maršrutu, kita – kitu. Kilo mintis apie bendrą aprangą ir mus reprezentuojančią atributiką.

Kuo daugiau kalbėjome apie būsimą renginį, tuo jis darėsi įdomesnis ir patrauklesnis. O tie, kurie nevairuoja motociklų ir iš pradžių lyg ir abejojo idėja, netrukus patys pasisiūlė lydėti komandas automobiliais, strateguoti geriausius maršrutus. Toks palaikymas buvo labai svarbus komandoms. Gerą mėnesį ar net pusantro visas kolektyvas gyveno būsimu renginiu: tiek važiuojantys motociklais, tiek jiems prijaučiantys bei lydintys automobiliais – visi jautėsi svarbūs ir reikalingi.

Jau iš karto po renginio žinojome, kad dalyvausime ir kitais metais

– Ir kaip jums sekėsi?

– Pirma patirtis buvo labai gera. Blogų atsiliepimų nebuvo, visų nuotaika buvo pakili. Patiko ir lankytos vietos, ir bendravimas su mus pasitikusiais vietos žmonėmis bei bendruomenėmis, ir pats finišas su prisistatymu Birštone – viskas labai patiko. Jau iš karto po renginio žinojome, kad dalyvausime ir kitais metais. Nebuvo jokių abejonių ir net nereikėjo klausti, ar kitais metais norėsit, ar kitais metais dalyvausit.

Be to, šiais metais komanda „Skubi Pagalba 112“, kaip jau patyrusi, sėkmingai dalyvavo ir dvejuose sprinto etapuose, o viename jų, Kaune, net laimėjo Kultūros paveldo departamento trečios vietos nominaciją.

– Praėjusiais metais žiniasklaidoje buvo publikuotas vaizdo reportažas iš jūsų palydėtuvių. Ugniagesiai gelbėtojai palydėjo jus į ralį gaisrinių mašinų švyturėliais ir įspūdinga vandens arka. Ar planuojate kuo nors nustebinti ir šiais metais?

– Už praėjusių metų palydėtuves iš tiesų esame labai dėkingi savo kolegoms iš Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-osios komandos. Be jų geranoriškumo ir palaikymo nebūtų buvę tokio įspūdingo reginio.

Šiemet gimė graži idėja startuoti iš Vidaus reikalų ministerijos kiemo. Ja pasidalijo kolegos iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos

Šiemet gimė graži idėja startuoti iš Vidaus reikalų ministerijos kiemo. Ja pasidalijo kolegos iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos. Mat šių metų ralyje dalyvaus nemažai komandų iš įvairių Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių tarnybų. Pirmą kartą dalyvaus ir du ekipažai iš pačios ministerijos. Todėl policininkai, pasieniečiai ir BPC darbuotojai startuos visi kartu. Juos išlydės motociklams neabejingas Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas.

Finišo vietoje Vidaus reikalų ministerijai pavaldžių tarnybų komandos susiburs į bendrą palapinę. Renginio dalyviams, miestiečiams ir Birštono svečiams šių tarnybų atstovai pasakos apie savo darbą, rengs viktorinas ir konkursus, dalins prizus ir atminimo dovanas.

– Ar sieksite užimti prizines vietas?

– Taip. Nors pernai buvom nepatyrę, nelabai įsivaizdavom, kaip viskas bus, bet azartas vis tiek užvaldo. Aišku, komandų buvo daug ir rimtų, kur kas labiau už mus patyrusių, bet aš vis tiek iki paskutinės minutės tikėjausi, kad bus paminėtos ir mūsų komandos.

Sieksim pergalės ir tikėsimės jei ne prizinės vietos, tai nors, kad būsim pastebėti už palydą, palaikymą ar finišą

Kadangi praėjusiais metais motociklininkai pavargo, išeikvojo daug jėgų, šiais metais planavom važiuoti atsipalaidavę, savo malonumui. Tačiau, kuo arčiau startas, tuo labiau kyla azartas ir noras siekti pergalės. Todėl sieksim pergalės ir tikėsimės jei ne prizinės vietos, tai nors, kad būsim pastebėti už palydą, palaikymą ar finišą.

– Pasirengimas raliui turbūt kainuoja?

– Kainuoja. Dalyviai privalo turėti ne tik motociklus, bet ir tinkamą aprangą, apsaugas. Nemažai kainuoja ir kuras. Todėl mums labai malonu, kad šiemet atsirado rėmėjų. Tai išmanias apsaugos sistemas motociklams, keturračiams ir automobiliams kurianti bendrovė „Monimoto“. Esame labai jai dėkingi ir tikimės, kad šiemet užsimezgusi pažintis peraugs į gražią ir ilgalaikę draugystę.

Esame dėkingi ir įmonei „AKA Baltic“, pritaikiusiai dideles nuolaidas gaminant atributiką.

Juk rengiantis renginiui svarbios visos detalės: ir vėliavėlės, ir marškiniai, ir kepurėlės. Turim būti ryškūs ir matomi.

Taip pat svarbios smulkios atminimo dovanėlės, suvenyrai, dalinami žmonėms. Nors ne mažiau svarbus ir gyvas bendravimas. Tuo įsitikinom praėjusiais metais Birštone, kur mūsų palapinė buvo nemenkas traukos centras. Net kai pasibaigė visi viktorinos prizai, žmonės vėl stojo į eilę sakydami, kad prizų jiems nereikia, kad jie nori tiesiog dalyvauti viktorinoje, atsakyti į mūsų parengtus klausimus. Tas užsimezgęs ryšys, atsiradusi bendrystė tarp skirtingų žmonių ir yra tikroji tokių renginių vertybė.

– Ko palinkėtumėt ne tik savo komandoms, bet ir visiems, dalyvaujantiems šių metų ralyje?

– Norėčiau palinkėti sėkmės, geros kloties, palankių oro sąlygų ir smagių nuotykių. Taip pat tikėti savo jėgomis ir siekti pergalės. Bet turbūt visų svarbiausia – saugaus kelio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius