-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Incidentas su pareigūnais kelia aistras: vyras bandė padėti sudrausminti pažeidėją, tačiau pats gavo įspėjimą

Vilnietis Lukas savaitgalį susidūrė su kiek neįprasta situacija. Pastebėjęs pažeidėją, pastačiusį automobilį „Alfa Romeo Stelvio“ ant šaligatvio, vyras ėmė stabdyti pro šalį važiavusį policijos ekipažą. Situacija dviprasmiška: automobilis mokamoje zonoje stovėjo ant šaligatvio. Po to per pėsčiųjų perėją „nulipo“ į važiuojamąją dalį, skirtą automobiliams. Akivaizdu, kad vairuotojas nesilaikė KET reikalavimų, nes stovėti ant šaligatvio draudžiama. Tačiau pareigūnai situaciją įvertino kitaip.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Vilnietis tikėjosi, kad pareigūnai atkreips dėmesį ir bent sudrausmins pažeidėją. Tačiau sulaukė ne tokios reakcijos, kokios tikėjosi. Policijos pareigūnai ignoravo pažeidimą darantį vairuotoją bei daugiau dėmesio skyrė įvykį filmavusiam piliečiui.

Vienas laimingas, kitas – nusivylęs

„Ir vėl susidūriau su policija ir eilinį kartą nusivyliau. Vytenio/Naugarduko gatvių sankryžoje ant šaligatvio pamačiau priparkuotą automobilį. Kadangi po praėjusio susidūrimo su policija buvau informuotas, kad siųsti į epoliciją nėra prasmės, pareigūnė nurodė kiekvieną kartą skambinti, tai paskambinau pagalbos numeriu. Buvau informuotas, kad tuoj atvyks policija.

Vairuotojas pasirodė ir pradėjo iš manęs juoktis. Pamačiau pro šalį važiuojantį ekipažą ir pamojavau nuo šaligatvio rankomis, norėdamas atkreipti dėmesį į ant šaligatvio stovintį automobilį.

Ekipažas privažiavo ir atsisakė ką nors daryti pažeidėjui. Sakė, kad žmogus kraunasi daiktus ir tuoj išvažiuos. Paprašius pasakyti savo vardą ir pavardę pareigūnas atsisakė ir pradėjo man grasinti surašyti protokolą už tai, kad padėjau koją ant važiuojamosios dalies, kai priėjau prie policijos automobilio. Man buvo liepta sėsti į automobilį ir nustoti filmuoti. Kai prašiau pasakyti už ką man surašys protokolą, pasakė, kad gaunu įspėjimą ir liepė išlipti“, – socialiniame tinkle rašo Lukas.

Pažeidimo nefiksavo

Kaip galima matyti užfiksuotame vaizdo įraše, vilnietis sulaukė daugiau dėmesio nei pažeidėjas.

„Ar čia normalu, kad jūs einate važiuojamąja kelio dalimi?“, – vilniečio klausė sustojęs policijos pareigūnas.

O karštos diskusijos įkarštyje, ant šaligatvio pastatyto automobilio savininkas baigė savo darbus ir, įsėdęs į automobilį, nuvažiavo liudininkams iš panosės.

Matydamas, kad pareigūnai nesiima jokių veiksmų, Lukas paprašė pareigūno pasakyti savo vardą ir pavardę.

„O kokia proga aš jums turi prisistatyti? Ar jus mane tikrinat, ar kas?“, – atrėžė pareigūnas ir atidaręs automobilio duris, panašu, ketino išlipti, tačiau netrukus persigalvojo.

Jis tikino, kad vilnietis pats išbėgo ant važiuojamosios kelio dalies, kai stabdė pareigūnus. Tačiau kol vilnietis aiškino, kad pareigūnus stabdė dėl to, jog norėjo, kad nubaustų ne vietoje automobilį palikusį vairuotoją, šie numojo ranka ir važiavo toliau.

VIDEO: Vilniečio konfliktas su policija: norėjo sudrausminti pažeidėją, bet gavo įspėjimą

Tačiau, panašu, kad persigalvojo dar kartą. Pareigūnas išlipo iš automobilio, ir Lukui teko sėsti ant galinės pareigūnų automobilio sėdynės.

Pareigūnas elgėsi pagal „vidinį įsitikinimą“

Lietuvos policijos komentare teigiama, kad vilnietis galėjo išvengti stovėjimo ant važiuojamosios kelio dalies, o pareigūnas elgėsi pagal savo vidinius įsitikinimus.

Pareigūnas elgėsi pagal savo vidinius įsitikinimus.

„Kelių eismo taisyklių 150.5. papunktyje nustatyta, kad sustoti ir stovėti draudžiama ant vejos, šaligatvio (išskyrus tuos atvejus, kai ten stovėti leidžia stovėjimo būdą nurodantys kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu), taip pat sporto, vaikų žaidimo aikštelėse ir kitose transporto priemonių eismui (stovėjimui) neskirtose teritorijose.

Iš pateiktos nuotraukos matyti, kad transporto priemonė stovi ant šaligatvio, todėl ją pastatęs vairuotojas galbūt pažeidė Kelių eismo taisyklių 150.5. papunkčio reikalavimus.

Asmuo, padarytas nuotraukas ar kitą vaizdo medžiagą, su užfiksuotais KET pažeidimais, gali siųsti policijai per integruotą policijos elektroninių paslaugų sistemą (ePolicija.lt). Todėl asmens įžengimas į važiuojamąją kelio dalį, norint policijos pareigūnus informuoti apie Kelių eismo taisyklių pažeidimą, yra nepriimtinas ir galėjo turėti sunkių pasekmių.

Administracinė nuobauda ir administracinio poveikio priemonė skiriamos vadovaujantis teisės viršenybės, teisingumo, operatyvumo, protingumo ir proporcingumo principais. Nors formaliai ir yra pažeidimo požymiai, tačiau neįžvelgta piktybiškumo, pareigūnas įvertino situaciją, visas aplinkybes, vairuotojo geranoriškumą ir sprendimą priėmė pagal savo vidinį įsitikinimą. Kaip aiškina pareigūnas, tai nebuvo piktybiškas pažeidimas, kadangi žmogus buvo sustojęs trumpą laiką susikrauti daiktus, automobilis netrukdė eismui ir nekėlė grėsmės nei pėstiesiems, nei eismo saugumui.

Neįžvelgta piktybiškumo, pareigūnas įvertino situaciją, visas aplinkybes, vairuotojo geranoriškumą.

Policijos pareigūnas, vykdydamas pareigas, privalo prisistatyti, todėl atkreiptas jo dėmesys į netinkamą bendravimą su piliečiu.

Savo veikloje vadovaujamės teisės aktais, o taip pat ir policijos šūkiu – Ginti. Saugoti. Padėti.“, – teigiama policijos atsakyme 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius