-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakitimai Vilniaus žiedinėse sankryžose – ilgai laukta naujovė ar nesusipratimas?

Savaitgalį vilniečius ir miesto svečius pasitiko dvi naujovės Vilniaus miesto eisme – perbraižytos žiedinės sankryžos. Vieni spėjo prakeikti naujomis kryptimis liepiančias važiuoti linijas, antri teigia, kad tai puiki naujovė, leisianti sklandžiau judėti eismui.

Dėmesys į žiedines sankryžas, o ypač vadinamąjį „Olandų žiedą“ buvo atkreiptas gerokai anksčiau, negu pasirodė naujosios linijos. Dar vasaros pradžioje savivaldybės eismo organizavimo atstovai įvertino eismo srautus prie žiedinių sankryžų ir konstatavo – reikalingos pertvarkos.

Pačios pirmosios pertvarkos įvyko tuose žieduose, kur didžiausi automobilių srautai, o tuo pačiu ir daugiausia avarijų – tai Antakalnio, Olandų ir T Kosčiuškos g. žiedas, bei Žirmūnų, Šeimyniškių ir Tuskulėnų g. žiedinė sankryža. Šiuos žiedus per parą vidutiniškai įveikia per 33 500 automobilių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujai paženklinta žiedinė sankryža
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujai paženklinta žiedinė sankryža

Pakitimai – senų įpročių naudai

Organizuodami eismo pakitimus, savivaldybės eismo specialistai atkreipė dėmesį ir į vyraujančius eismo dalyvių įpročius. Pavyzdžiui, atvažiuojant nuo Žirmūnų žiedo, link Olandų žiedo, norint važiuoti tiesiai, į Olandų gatvę, buvo galima važiuoti tik antra eismo juosta.

Važinėjantys sostinės gatvėse pritars, kad tai tik teorija. Norintys pasiekti Olandų gatvės prieigas, važiavo abejomis juostomis, tiek pirma, tiek dešine, tokiu būdu kliudydami kitiems eismo dalyviams. Visgi naujieji pakitimai – vairuotojų įpročių naudai.

Važiuojant minėta kryptimi nuo šiol leidžiama manevrą pradėti ir pirma eismo juosta, kuri nuo dabar leidžia važiuoti žiedu pirmyn, arba pasirinkti išvažiavimą dešinėje, į T.Kosčiuškos gatvę. Tai tik vienas iš įrodymų, kad eismo pakitimai skirti didinti automobilių srautą per žiedines sankryžas:

„Artėdami prie žiedinių sankryžų Vilniuje vairuotojai nuo šiol matys išankstinę informaciją apie eismo tvarką žiedu, kad galėtų iš anksto pasirinkti ir užsiimti reikiamą eismo juostą. Šią informaciją vairuotojai matys prieš sankryžas įrengtuose informaciniuose skyduose, taip pat bus įrengti nurodomieji kelio ženklai ir paženklinta važiuojamoji dalis. Tereiks stebėti kelio ženklus ir laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujai paženklinta žiedinė sankryža
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujai paženklinta žiedinė sankryža

Mažiau yra geriau

„Olandų“ žiedinėje sankryžoje taip pat sumažėjo ir važiuojamosios dalies plotis. Paliktos tik dvi reikalingos eismo juostos – tiek pat, kiek jų yra ir įvažiuojant į žiedinę sankryžą, visomis kryptimis.

Nereikalingi plotai užbrūkšniuoti linijomis. Tai turėtų gerokai palengvinti specialiojo transporto judėjimą žiedu, kadangi atsiradęs užbrūkšniuotas plotas bus puiki vieta automobiliams praleisti specialiojo transporto automobilius.

Nereikalingasis plotas taip pat pasiteisins ir kaip pagalbinė zona, kurioje netrukdomi eismui galės stoviniuoti techninius nesklandumus patyrę automobilių vairuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius