Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulį motociklu yra apkeliavęs ir britų aktorius Ewanas McGregoras

Nuo laikų, kai pasaulis neturėjo interneto, mobiliųjų telefonų, GPS, tik elementarius žemėlapius (jeigu ir tuos pavykdavo gauti) iki nūdienos, kai apie herojus sužinome per žiniasklaidos priemones ar socialinius tinklus tą pačią minutę savo planšetėse. Tiesa, šiais laikais ir keliaujančiųjų apstu, belieka sugaudyti, kas ir kur jie yra. Pristatome tris išskirtines keliones aplink pasaulį, vienoje kurių dalyvavo ir žinomas aktorius Ewanas McGregoras.
„Long Way Round“ kėlionė
„Long Way Round“ kelionė

Didžiosios Britanijos aktorių duetas, draugai E.McGregoras ir Charley Boormanas, pasaulį apkeliavo 2004 m. Kad įgyvendintų šį tikslą, jie turėjo surasti, kas kelionę imtųsi filmuoti. Per 115 dienų BMW GS R1200s motociklais vyrai įveikė daugiau negu 32 000 km ir lankėsi 12 šalių. E.McGregoro įkvėpimo šaltiniu tapo kultinė Tedo Simono knyga „Jupiterio kelionės“. Su pačiu autoriumi, jie, beje, susitiko kelionės metu Mongolijoje.

„Keliaudamas pirmyn netikėtai supratau, kad visi mane kamavę rūpesčiai išgaravo. Lioviausi nerimavęs dėl kelionės tvarkaraščio ar kasdien įveikiamo atstumo. Ne tik nebesijaudinau, kur pietausime kitą kartą, bet ir įstengiau atsikratyti rimtesnių rūpesčių, pavyzdžiui, dėl savo ateities“, – sakė E.McGregoras.

Trečiu motociklu keliavo operatorius Claudio Von Planta, kurio gabumais vairuoti pačiomis blogiausiomis sąlygomis vyrai kaskart neatsistebėdavo: „Ne kartą mes atsargiai ieškodavome išvažiavimo per kliūtis, o Claudio filmuodavo, kaip griūdavome. Paskui susipakuodavo kamerą, sėsdavo ant motociklo ir lyg niekur nieko pervažiuodavo tą pačią kliūtį kur kas greičiau ir lengviau nei aš ar Ewanas“, – prisiminė Ch.Boormanas.

Po kelionės netruko pasirodyti dokumentinis kelių serijų filmas „Long Way Round“ (2004) ir knyga „Ilgas kelias aplink. Vaikantis šešėlius po pasaulį“ (lietuvių kalba – 2013 m.). 

Tiesa, būta ir aktorių kelionės „tęsinio“ – tai kelionė, dokumentinis filmas ir knyga „Long Way Down“ (2007). Šį kartą vyrukai keliavo žemyn – per Afriką. Charley yra išmaišęs ir dar daugiau pasaulio bei dalyvavęs Dakaro ralyje 2006 m.

„Supratau, kad norėdami kur nors nukakti, galiausiai ir nukaksime, todėl nėra prasmės nerimauti, kaip ir kada“, – filosofuoja Ch.Boormanas.

VIDEO: Upės kirtimas „Kaulų kelyje“ Rusijoje

Baltarusis Vladimiras Jarecas nuo pat vaikystės svajojo keliauti. 1967 m. jis skersai ir išilgai pervažiavo visą SSRS nuo Minsko iki Magadano, įveikdamas 36 000 km motociklu JAWA 50!

Kelionės metu vyras rinko laikraščių iškarpas, kuriose buvo rašoma apie jį, kad parvykęs įrodytų atitinkamai institucijai (kuri nenorėjo jam duoti vairavimo teisių), jog jis gali vairuoti. Vladimiras dar vaikystėje, Antrojo pasaulinio karo metu, tapo kurčnebyliu.

Kiek vėliau, 2000 m.,  būdamas 59 metų, jis iškeliavo dar sykį. Tik šį kartą – aplink pasaulį. Vladimiras su 1990 m. gamybos JAWA 350 lankėsi Europoje, Afrikoje, Maroke, Venesueloje, Pietų Amerikoje ir JAV – čia aplankė beveik kiekvieną valstiją. Ilinojuje patyrė rimtą avariją, 6 dienas praleido komoje ir kurį laiką ligoninėje. Vietinė „baikerių“ bendruomenė buvo sužavėta Vladimiro ryžtu ir padėjo jam kaip tik galėjo: V.Jarecas gavo dovanų naują motociklą BMW F650GS, tad galėjo tęsti savo įspūdingą kelionę. Po beveik dešimtmečio, susuktų 302 000 kilometrų ir 69 aplankytų šalių, vyras sugrįžo namo, į Minską.

V.Jarecas yra pirmasis kurčnebylys, kuris įgyvendino tokio masto kelionę motociklu. „Visi kažkiek pasikeičia po susitikimo su šiuo žmogumi“. – teigia „CaringBridge“ labdaros organizacija, padėjusi Vladimirui Amerikoje.

VIDEO: TV siužetas apie Vladimirą Yaretsą

Policijos pareigūnas Bruce‘as Smartas, savo epą pavadinęs „TeaPot One“, pasaulį apkeliavo ant sportinio tipo motociklo „Suzuki GSX-R1000“. Kelionę jis pradėjo 2012 m., tačiau po 7 savaičių, patyręs pavojų ir daug streso Mauritanijoje, sugrįžo namo.

Jam pasisekė iškeliauti dar kartą 2013 m. gegužę (šį kartą į maršrutą nebeįtraukė Afrikos ir Artimųjų Rytų). Vyras keliavo pusantrų metų, įveikė 120 000 km ir aplankė 54 šalis. Jis populiarino savo kelionę per „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“, asmeninį tinklalapį, taip pat rašė „Fast Bikes“ žurnalui. B.Smartas teigia, kad pusę kelionės išlaidų padengė žmonės per „PayPal“ sistemą pervesdami pinigų sumą, atitinkančią benzino bako kainą.

Bruce'as prisimena: „2008 m. mano mama, serganti vėžiu, žiūrėjo „Long Way Round“ (tai, ką ir aš norėjau padaryti) ir tarė: „Gyvenk savo gyvenimą. Rūpinkis tais, kuriuos myli, bet gyvenk savo gyvenimą“. Aš jai pažadėjau, kad įgyvendinsiu savo svajonę apkeliauti pasaulį. Po šešių dienų ji mirė.“

Prireikė trejų metų pasiruošimui bei dviejų galimybių, bet Bruce‘as ją įgyvendino. „Šia kelione norėjau pagaliau išmokti laikytis to, ką užsibrėžiu, nusiteikti tai įgyvendinti ir atlikti iki galo. Norėjau sau įrodyti, kad aš tai sugebu.“ Šiais, 2015-aisiais, B. Smarto planuose – išleisti knygą apie kelionę.

VIDEO: Mechanikas Japonijoje remontuoja Bruce'o Smarto motociklą

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius