-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tris valandas policijos ir pabėgusio avarijos kaltininko laukusi moteris paraginta „nesugadinti žmogui gyvenimo“

Trys valandos gatvėje su verkiančiais ir alkanais mažamečiais vaikais laukiant policijos pareigūnų po to, kai du automobilius kliudęs vairuotojas pasišalino iš įvykio vietos, o galiausiai, suradus kaltininką ir jo sulaukus – nurodymas užpildyti eismo įvykio deklaraciją.
Policijos pareigūnai. Asociatyvi nuotrauka.
Policijos pareigūnai. Asociatyvi nuotrauka. / Viktorijos Savickos nuotr.

Vilnietė Tatjana, susidūrusi su minėta situacija, sako nesuprantanti, kada Lietuvoje pasikeitė įstatymai, nurodantys, jog iš eismo įvykio pasišalinti savavališkai negalima, ir kodėl pareigūnai, užuot užfiksavę jos parodymus ir užregistravę pranešimą, liepė laukti avarijos kaltininko, kad būtų užpildyta eismo įvykio deklaracija.

Policijos laukė kelias valandas

Tatjana 15min pasakojo, kad apie eismo įvykį, kurio metu prasilenkiant taksi automobilio vairuotojas apgadino jos ir dar vieną automobilį, bendruoju pagalbos telefonu pranešė apie 18 valandą.

Moteris sakė, kad į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) kreiptis ir prašyti atvykti policijos pareigūnų teko todėl, kad taksi vairuotojas po to, kai nubraukė jos automobilį, tik akimirkai stabtelėjo, o tuomet nuvažiavo toliau.

„Kaltininkas iš įvykio vietos pasišalino, tad ir eismo deklaracijos užpildyti negalėjome“, – nurodė moteris.

Moteris vakare važiavo į namus drauge su dviem vaikais – 3,5 metų mergaite ir 2 metų berniuku. Tačiau kelionės tęsti toliau negalėjo, mat BPC darbuotojai moterį patikino, kad iš įvykio vietos ji pasitraukti negali.

„Policijos ekipažas atvyko apie 21 val. 30 min. Vaikai per visą tą laiką, kol laukėme, pervargo, išalko, o aš netgi neturėjau galimybės jų nuvesti pamaitinti, nes BPC dispečeriai, kuriems skambinau keturis kartus klausdama, kada atvyks pareigūnai, aiškiai pasakė – iš įvykio vietos pasišalinti negaliu“, – piktinosi pašnekovė.

Papiktino tonas

Po ketvirto skambučio į BPC moteriai dispečeris padiktavo komisariato, kurio pareigūnai turėjo atvykti į eismo įvykio vietą, telefono numerį.

„Ten ragelį pakėlusi pareigūnė informavo, kad prieš mus – dar du eismo įvykiai, kuriuose laukiama pareigūnų, tad mums teks dar palaukti. Kai paaiškinau situaciją, kad jau vėlu ir vaikai nebegali daugiau kentėti, pareigūnė sutiko atsiųsti mums ekipažą, mat kiti laukiantys buvo be vaikų“, – prisiminė Tatjana ir neslėpė, kad kalbėdama telefonu su komisariato atstove nebesulaikė ašarų.

Moters teigimu, policijos ekipažas atvyko dar po gero pusvalandžio nuo pokalbio su komisariato atstove. 15min skaitytoja pasakojo pasipiktinusi užgauliu atvykusių pareigūnų tonu.

„Prasidėjo vos ne šaipymasis iš manęs. Paklausiau, kokie tolesni veiksmai, ar dabar ieškoma kaltininko, jie atsakė, kad „ne, kompiuteriu žaidžiame“. Vėliau pareiškė, kad turėčiau nurimti, mat mane vos užkliudė. Visgi man po trijų valandų laukimo su klykiančiais vaikais toli gražu iki ramybės buvo“, – kalbėjo moteris.

Užuot paleidę, liepė laukti kaltininko

Tatjana pasakojo, kad kaltininko paieška atvykusiems pareigūnams truko dar apie 15–20 minučių. Policininkai moteriai pasakė, kad dabar ji turės sulaukti ir dėl avarijos kalto vairuotojo, ir kito, tuo pat metu apgadinto automobilio savininko.

Visgi atvykus eismo įvykyje dalyvavusiam taksi automobiliui paaiškėjo, kad jį vairuoja jau kitas asmuo.

Liepė paskubinti ankstesnį vairuotoją atvykti, nes kitaip šis susigadins gyvenimą.

„Policininkai šiam pasakė, kad paskubintų ankstesnį vairuotoją atvykti į eismo įvykio vietą, nes kitaip šis susigadins gyvenimą“, – nuostabos dėl tokio pareigūnų elgesio neslėpė moteris.

Jos žodžiais, atvykęs eismo įvykio kaltininkas dar bandė ieškoti teisybės, siūlė sulyginti įbrėžimus ir niekaip nesuprato, ko iš jo norima po to, kai po eismo įvykio prabėgo keturios valandos. Visgi pareigūnams padedant buvo užpildyta eismo įvykio deklaracija.

Tiesa, pabrėžė pašnekovė, antro, taip pat avarijoje apgadinto automobilio savininko pareigūnai taip ir nesulaukė. Neprireikė jiems pasikalbėti ir su eismo įvykio liudininku, mačiusiu visą situaciją, kurio telefono numerį moteris pareigūnams siūlėsi padiktuoti.

„Negana to, pareigūnai net nepatikrino eismo įvykio kaltininko blaivumo“, – stebėjosi moteris.

Viskas padėta ant lėkštutės?

Didžiausią nuostabą, pasak Tatjanos, jai sukėlė tai, kad policijos pareigūnai elgėsi neįprastai: surado iš eismo įvykio vietos pasišalinusį vairuotoją bei liepė abiem šalims užpildyti eismo įvykio deklaraciją, nors įstatymuose aiškiai nurodoma, jog savavališkai pasišalinti iš eismo įvykio vietos – draudžiama.

„Niekaip nesuprantu, kodėl aš su mažais vaikais turėjau iškęsti visą tą kankynę, o kaltininkas galėjo sau ramiai gulėti ant sofos ir laukti policijos skambučio, o atvykęs į eismo įvykio vietą – išvažiuoti be jokių didesnių pasekmių. Keista, kad paprastam piliečiui pasišalinus iš eismo įvykio vietos gresia teisės vairuoti atėmimas, o šiam žmogui – viskas padėta ant lėkštutės“, – mintimis dalijosi moteris.

Tatjana neslėpė, jog tikėjosi operatyvios reakcijos, taip pat ir to, kad atvykus pareigūnams bus užrašyti jos parodymai ir drauge su vaikais ji galės keliauti į namus.

„Visgi vietoj to teko laukti tris valandas, o vėliau – dar ir kaltininko, kad užpildytume eismo įvykio deklaraciją ir nesugadintume žmogui gyvenimo“, – širdo vilnietė.

Nuo 12 min. iki valandos

Į daugelį tiek moteriai kilusių, tiek į 15min užduotų klausimų Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai atsakyti negalėjo. Visgi Paulius Radvilavičius, VPK Komunikacijos poskyrio specialistas, paaiškino, kad pareigūnų reakcijos greitį į iškvietimus ir pranešimus apie įvykius lemia įvykių svarba.

Pavyzdžiui, A kategorijai priskiriami pranešimai apie rengiamą, daromą ar padarytą nusikaltimą, kai nukentėjusiojo gyvybei, sveikatai ar didelės vertės turtui gresia pavojus. Pareigūnai į šiuos įvykius turi reaguoti per 12 minučių.

Pareigūnų reakciją į iškvietimus ir pranešimus lemia įvykių svarba.

B kategorijos įvykiams priskiriami pranešimai apie rengiamą, daromą ar padarytą nusikaltimą, arba kai nukentėjusiojo gyvybei ar sveikatai gali kilti pavojus, nėra informacijos apie nukentėjusiojo būklę, yra neteisėto turto pasisavinimo ar jo sunaikinimo pavojus bei kiti teisės pažeidimai, kai gali kilti pavojus žmonių gyvybei ar sveikatai. Leistinas reagavimo laikas į tokios kategorijos įvykius – 20 minučių.

C kategorijai priskiriami pranešimai apie rengiamą, daromą ar padarytą apysunkį ar nesunkų nusikaltimą, baudžiamąjį nusižengimą ar įvykį. Taip pat kai asmens, kuriam reikalinga policijos pagalba, gyvybei, sveikatai arba jo didelės vertės turtui negresia pavojus. Leistinas reagavimo laikas į tokios kategorijos įvykius – 1 val.

Gali pradėti tarnybinį patikrinimą

Anot P.Radvilavičiaus, vidutinis reagavimo laikas Vilniuje nėra skaičiuojamas, išskiriami tik atvejai, kai nespėjama reaguoti laiku, pagal įvykio kategoriją.

Minėtas atvejis, su kuriuo susidūrė vilnietė, teigė P.Radvilavičius, reikalauja išsamesnio tyrimo, tad visa informacija perduota VPK Vidaus tyrimo skyriui.

„Įvertinus pirmines išvadas, jei tam bus pagrindo, bus atliktas tarnybinis patikrinimas“, – 15min sakė VPK Komunikacijos poskyrio specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius