-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Pradedančio vairuotojo dienoraštis V. Mokantis verta klausytis tik instruktoriaus ir komplimentų

Trečias kartas kelyje – kaip ir trečias kilometras bėgant. Lyg jau ir žinai, kaip veikia automobilis, tačiau mažai ką pasiseka padaryti laiku ir vietoje. Ir, kaip ir nubėgus tris kilometrus, dar nejauti bėgimo (vairavimo) džiaugsmo ir norisi viską mesti. Tačiau, iškentėjus silpnumo akimirką, sugebi judėti toliau, ir būtent tuomet prasideda tikrasis išmokimo džiaugsmas.
Vairuotojas
​Pradedančio vairuotojo dienoraštis V. Mokantis verta klausytis tik instruktoriaus ir komplimentų / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mokymasis vairuoti turi daug privalumų, daug ir trūkumų. Vienas jų yra nevykę šeštos klasės lygio „kada vairuosi, kada man į gatvę geriau nevažiuoti“ tipo pokštai.

Kitas minusas – „asų“ patarimai. Aplinkiniai, ypač vyrai, turi daug peno šnekoms, sužinoję, kad mokaisi vairuoti. Vieni iškart puola pasakoti, kokį automobilį pirkti ir kokio nepirkti (ir tokius patarimus aš vertinu), kiti patarinėja, kaip važiuoti slidžiame kelyje, stabdyti, įveikti posūkį ar pan.

Vertinu aš ir tokius patarimus, ir netgi jų pati paprašau, tačiau jie neretai ir trukdo mokytis. 

Mat klausyti instruktoriaus patarimų, važiuojant intensyviame automobilių sraute, yra pakankamai sunku, kad ir kiek kartų jis kartotų, ką tau reikia daryti. O ir kam klausyti, kai žinai, kad, pavyzdžiui, stabdyti reikia įsijungus antrą pavarą.

O dabar „Regitra“ vertina ir ekonomišką automobilio vairavimą. Tai reiškia, kad nereikia stabdyti ar greitėti be reikalo; būtina įsibėgėti ir lėtėti tolygiai; kai matai, kad tikrai sustosi, važiuojant ne nuokalne, jungti neutralią pavarą ir t.t.

Daugiau apie tokį vairavimą aš jums pati nepasakosiu, siūlau pasižiūrėti šį „Regitros“ reportažą:

VIDEO: Ekologiškas ir ekonomiškas vairavimas

Ekologiško vairavimo reikalavimus „Regitra“ įvedė tik nuo praėjusių metų sausio, o tai reiškia, kad visi, laikę egzaminą iki 2014 metų pradžios, galbūt ir vairuoja ekonomiškai, tačiau kiekvienas pagal savo ekonomiško ir ekologiško vairavimo supratimą.

Todėl bent jau egzaminui verčiau ruoštis vadovaujantis instruktoriaus nurodymais, o ne geranorių, bet kartais savamokslių ekologinio (ekonominio) vairavimo asų.

Dar bent iš kelių žmonių mokydamiesi vairuoti sulauksite patarimų pirkti automobilį su automatine pavarų dėže, o ypač tuo atveju, jei esate moteris. Ir gal kas trečias pasakys „sugebu aš, sugebi ir tu“.  Tai iš tiesų ir yra vieninteliai žmonės, į kurių žodžius verta įsiklausyti, ir, kaip jau rašiau anksčiau, išsirinkti taip pat padrąsinantį ir ramų instruktorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius