-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 12 /17:34

Byrantis tiltas per Dubysą žmones gąsdina, bet Kelių direkcija ramina – važiuoti saugu

Savaitgalį tiltu per Dubysą Ariogaloje važiavę žmonės krūpčiojo, suprasdami, kad tiltui po jų automobiliais verkiant reikia remonto. Vietiniai gyventojai sako, kad tokios mintys juos lanko jau kelerius metus, tačiau situacija blogėja, todėl būtinas skubus remontas. Tačiau ar tokio bus imtasi, dar nežinia. Kelių direkcija ramina – esą nesaugios tik byrančios konstrukcijos, o ne tiltas.
Tiltas per Dubysą
Tiltas per Dubysą / Nuotrauka iš Andriaus Bautronio feisbuko

„Griūna akyse“

Ne pirmos jaunystės tiltas per Dubysą Ariogaloje išties atrodo labai blogai: turėklų dalyje tilto iš viso nelikę, į upę ir ant jos kranto krenta betono gabalai, tiltas išsilenkęs.

„Ariogalos tiltas per Dubysą griūna akyse. Savaitgalį nukrito turėklai. Tiltas yra viename iš pagrindinių kelių – Žemaičių plente. Negi tikrai lauksime nelaimės, kol nukris automobilis ar keleivius vežantis autobusas?“ – piktinosi 15min skaitytoja Rasa Mažutienė, pasidalijusi feisbuke sparčiai išplitusia filmuota medžiaga nuo šio tilto.

„Va tokia tvarka Lietuvoje, – ironiškai tame įraše kalba vyras. – Ženklais apribojo, nors tinkai krenta, Dubysa užtverta. Linksta linksta. Čia anksčiau ar vėliau taip turėjo būti.“

Apie tai, kad tiltas darosi pavojingas juo keliaujantiems žmonėms, pastebėjo ir daugiau tiek ariogališkių bei raseiniškių, tiek važiuojančių pro šalį.

Baksnoja į Kelių direkciją

Pirmadienio rytą feisbuke apie situaciją pasisakė ir Raseinių rajono meras Andrius Bautronis: „Reaguojant į susidariusią situaciją dėl prastos tiltų būklės mūsų rajone, šiandien iš pačio ryto susisiekiau su Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) direktoriumi. Aiškiai įvardijau, kad reikia GREITŲ sprendimų, o ne biurokratiniais mechanizmais apipintų procedūrų, nes dabartinė situacija kelia pavojų žmonių saugumui.

LAKD patikino, kad bus šaukiamas skubus susirinkimas, siekiant spręsti iškilusius klausimus.

Ariogalos tilto per Dubysą remonto darbai buvo planuojami šiais metais, tačiau, mano žiniomis, jie perkelti į 2022 m. Primenu, kad kelio ir tilto savininkas – LAKD. Viskas, ką savivaldybė gali padaryti ir daro – skambinti, rašyti paklausimus ir nuolat informuoti apie problemas, susijusias su kelių ir tiltų būkle. Tačiau galutinį sprendimą priima turto savininkas. Šiuo atveju LAKD.

Tikiuosi, kad po šiandieninio pokalbio LAKD operatyviai sureaguos į susidariusią neeilinę situaciją. Žmonių saugumas turėtų būti visų institucijų prioritetas.“

Įspėja ir baidarininkus

Po mero įrašu pasipylė komentarai apie šio tilto būklę. Vienos moters teigimu, ji ten neseniai praplaukė baidare ir su draugais diskutavo, kad iki nelaimės čia vienas žingsnis – iš apačios žiūrint aiškiai matosi, kaip trupa tilto betonas. Todėl esą ir baidarininkams čia plaukti pavojinga.

Šiuo metu esą eismas tiltu ribojamas, uždaryta viena jo pusė. Tačiau žmonės piktinasi ir tuo, kad tik nukritus atitvarams čia kažko imamasi – esą tiltas labai prastos būklės jau apie dešimtmetį, tad negi bus laukiama ir toliau?

Nuotrauka iš Andriaus Bautronio feisbuko/Tiltas per Dubysą
Nuotrauka iš Andriaus Bautronio feisbuko/Tiltas per Dubysą

Įspėjamieji ženklai, kad tiltu eiti pavojinga, ant jo atsirado dar 2018 m. birželį. Tik remontas vis dar nepradėtas.

Tiltas – saugus?

Kaip 15min teigė LAKD atstovai, pirmadienio pavakarę vyksta nuotolinis susitikimas dėl šios problemos. Tačiau žmonėms esą nėra ko bijoti.

„VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija informavo AB Kelių priežiūrą, kad nuo tilto būtų pašalintos šalitilčių kabančios konstrukcijos, kurios ir yra nesaugios. Pats tiltas yra saugus ir tinkamas eksploatuoti.

Tačiau, siekiant apsaugoti eismo dalyvius bus sudėti informaciniai ženklai, taip pat informuojami eismo dalyviai ir netoliese esantys subjektai teikiantys baidarių nuomos paslaugas“, – komentare 15min teigė Kelių direkcija.

Jos atstovai taip pat teigė informavę, kad šis tiltas per Dubysą yra blogos būklės ir tai paaiškėjo atliekant kasmetinę nuolatinę tiltų apžiūrą (2019 m).

„Praėjusiais metais buvo pradėti šio tilto rekonstravimo darbų projektavimas.

Atliekant projekto viešinimo procedūras, savivaldybė suformulavo papildomus reikalavimus projektui: kad būtų suprojektuoti pėsčiųjų takai, apšvietimas, sutvarkytos šalia tilto esančios aikštelės ir kt. Dėl padidėjusių projektavimo apimčių ir sąlygų, kurios neatitiko pirkimo dokumentų ir padvigubino projekto parengimo paslaugų kainą, šią projektavimo sutartį teko nutraukti.

Atliekant projekto viešinimo procedūras, savivaldybė suformulavo papildomus reikalavimus projektui. Dėl padidėjusių projektavimo apimčių projektavimo sutartį teko nutraukti.

Šiuo metu rengiami dokumentai naujam projektavimo konkursui“, – taip situaciją komentuoja Kelių direkcija.

Jos atstovų teigimu, pasikeitus minėtoms aplinkybėms ir atsižvelgiant į prastą tilto būklę, Kelių direkcija ketina siūlyti tilto per Dubysą ir prieigų rekonstravimą atlikti dviem etapais (t.y. rengti du atskirus projektus):

„1) tilto rekonstravimas ir 2) kelio ruožo (tilto prieigų) kapitalinis remontas/ rekonstravimas (pėsčiųjų takų įrengimas, apšvietimo įrengimas, aikštelių sutvarkymas). Prie 2-ojo etapo įgyvendinimo bus kviečiama prisidėti Raseinių miesto savivaldybė.“

Apie priimtus sprendimus LAKD žada informuoti, vos tokie bus priimti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius