Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prasidėjo pūga – prisiminkime žiemiško vairavimo įgūdžius, kad kelionė nesibaigtų tragiškai

Ką tik Vilnių užplūdo sniegas. Ta proga prisiminkime žiemiško vairavimo įgūdžius. Net jeigu esate pats geriausias pasaulyje vairuotojas (o tokių Lietuvoje dauguma), prieš eidami gramdyti sniego nuo savo automobilio, paskaitykite šią žinutę.
Masinė avarija prie Kauno
Neįvertinus pasikeitusių eismo sąlygų, kelionė gali baigtis liūdnai. / 15min.lt skaitytojo Lino P. nuotr.

Pirmas ir svarbiausias dalykas, ką reikia „perjungti savo galvoje“ pirmosiomis užpuolusios žiemos dienomis, – greitis. Automobilis ne tik greitėja lėčiau, tačiau svarbiausia, kad jis kur kas ilgiau stoja, todėl stabdį spauskite gerokai anksčiau nei įpratote vasarą.

Visi automobilio valdymo judesiai turi būti atsargūs ir švelnūs. Staigesnis vairo pasukimas ar akseleratoriaus paspaudimas gali lengvai priversti automobilį slysti.

Pirmosiomis žiemos dienomis kelio danga pasižymi ne visur vienodu sukibimu, todėl būkite atidūs. Ypač atkreipkite dėmesį į viadukus ir tiltus – jie užšąla pirmiausiai, nes oras šaldo kelią ne tik iš viršaus, bet ir iš apačios. Kilus įtarimui stenkitės nemanevruoti – važiuokit tiltu ta pačia eismo juosta, nepersirikiuokit ir nelenkit. Itin atsargiai reikia važiuoti žiedu, jeigu po juo yra viadukas, arba viaduku, jeigu jis nėra tiesus. Tokiose vietose dažniausiai žiemos pradžioje iškritus pirmoms šalnoms vairuotojai ir patiria nemalonumų.

Lietuvos ralio čempionas Vytautas Švedas vairuotojus ragina būti budrius ir ypač atidžius. „Svarbiausia sekite kelio dangą ir nedarykite staigių judesių. Jeigu išprovokuosite automobilio slydimą, jis gali tapti labai skaudus. Tai ypač aktualu pirmosiomis žiemos dienomis, kai mes dar nesame įpratę prie ramaus žiemiško vairavimo“, – sako Vytautas.

Komandos nuotr./Vytautas Švedas
Komandos nuotr./Vytautas Švedas

Jeigu įtariate, kad kelias gali būti slidus, pabandykite pažiūrėti, kaip automobilis stabdo – tiesiog smarkiau spustelėkite stabdžio pedalą. Taip įsitikinsite, kokia yra kelio dangos būklė, pajusite, kaip anksti blokuojasi ratai. Tik nedarykite to jeigu arti yra automobilių. Įsukus į kitą kelią pratimą pakartokite – tada ledas netaps siurprizu ir galėsite prisitaikyti prie pasikeitusių važiavimo sąlygų.

Jeigu pajutote, kad automobilio ratai blokuojasi labai greitai, sumažinkite greitį, laikykitės didesnio atstumo iki priekyje važiuojančio automobilio. Geriau sustoti anksčiau ir tada privažiuoti prie priekyje stovinčių automobilių, negu pradėjus stabdyti suprasti, kad niekaip nesustosite... Stabdant padėkite automobiliui stabdydami ir pavaromis (žeminant pavaras).

Net jeigu manote, kad kelias nėra ypač slidus, į uždarus posūkius įvažiuokite šiek tiek atsargiau. Atminkite, kad posūkyje visiškai atleisti akseleratoriaus nederėtų – laikykite automobilį, lenktynininkų terminais kalbant, „įtemptą“ – kai akseleratorius šiek tiek nuspaustas. Visai atleidus akseleratoriaus pedalą posūkyje galite išprovokuoti slydimą. Lygiai taip pat nepatartina važiuoti laisva pavara. Prieš posūkį galite įjungti žemesnę pavarą.

Užmiestyje būkite pasiruošę siurprizams išvažiuojant iš miško į atvirą vietą – pučiant stipriam šoniniam vėjui automobilis gali mestis į šoną. Tai gali būti netikėta net vasarą, o žiemą – daug pavojingiau.

Azartiškesniems patariame – nepiktnaudžiaukite slidinėdami. Automobiliui slystant šonu padangų sukibimas yra keleriopai menkesnis.

Vairuojantys visais ratais varomus automobilius turėtų įsisąmoninti vieną itin svarbų dalyką. Tokie automobiliai galbūt bėgėjasi puikiai, bet stabdo dažniausiai prasčiau dėl didesnio svorio. Tai itin aktualu vairuojantiems visureigius – didelė masė slidžiame kelyje yra labai inertiška.

Vos iškritus pirmajam sniegui susiraskite tuščią aikštelę ir pasitreniruokite valdyti slystantį automobilį – priprasite prie slydimo, atnaujinsite senus įgūdžius ar įgausite naujų. Galit pasikviesti labiau patyrusį draugą. Sudeginti keli papildomi litrai degalų kainuoja kur kas pigiau negu griovyje gulintis automobilis. Nebijokite to daryti – ant slidžios dangos slystančio automobilio pakaba patiria minimalias perkrovas ir dėl to sulūžti neturėtų. Nebent įčiuošit į bortelį...

Na, o jeigu nelaimė neišvengiama, stenkitės nesitrenkti į kitą automobilį – geriau pasirinkite peršokti per šaligatvį ar įvažiuoti į griovį – tiesioginis smūgis į stovinčią kliūtį visada skaudesnis, negu pasivažinėjimas grioviu. Paprastai žiemą automobilis slysta labai ilgai ir yra nemažai laiko pataisyti padėtį. Jeigu matot, kad tikrai trenksitės, ištiesinkit vairą – taip mažiau nukentės automobilio važiuoklė.

Ir pabaigai – leisdamiesi kelionėn į užmiestį, visada bagažinėje turėkite kastuvą, tempimo lyną ir keletą pledų. Geriau jų neprireiktų, tačiau kaip sako liaudis, atsarga gėdos nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius