Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Radviliškio gatvėmis judėjęs milicijos automobilis sukėlė klausimų: nostalgija sovietmečiui ar dėmesio atkreipimas?

Šeštadienį Radviliškio 450-ojo jubiliejaus šventės metu miesto gatvėmis lėtai ir iškilmingai judėjo senovinių automobilių kolona. Kai kuriuos žiūrovus nustebino, kad pirma visų kolonoje važiavo sovietinės milicijos automobilis, nors ir su Lietuvos vėliavėle prie lango.„Facebook“ tinkle atsirado klausiančių, ar tuo norėta pasakyti, kad sovietinę miliciją ir sovietmetį verta prisiminti geruoju.
Milicijos automobilis Radviliškio miesto šventėje
Milicijos automobilis Radviliškio miesto šventėje / „Facebook“ nuotr.

Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacijos „Retromobile“, kurios automobiliai važiavo Radviliškio gatvėmis, klubo prezidentas Ramūnas Kardelis 15min sakė, kad milicijos automobilis pirma kitų įvairių Lietuvos miestų šventėse važiavo ne kartą.

Anot jo, pagrindinė to priežastis – pareigūnų automobilį lietuviai sieja su tvarka, o nepriklausomos Lietuvos policijos automobiliai dar per jauni, kad būtų laikomi istoriniais. Jokios sovietmečio propagandos, tvirtino jis, čia nėra.

Milicijos automobilis sukėlė klausimų

Šeštadienį vienas „Facebook“ vartotojas iš Radviliškio socialiniame tinkle pasidalino nuotrauka, kurioje matyti gatve važiuojantis milicijos automobilis.

„Man keistai atrodo, kai Radviliškio miesto jubiliejinės šventės eisenos pačiame priekyje pastatomas Sovietų milicijos automobilis su sirena ir švyturėliais. Ką tuo norėta pasakyti? Čia mieste kažkada buvo daug milicijos, mes ją mylėjom (tebemylim) ir prisimenam? Paprastai priekyje eina svarbiausias miesto simbolis, akcentas, jubiliejaus skaičiai ir t.t. Milicija buvo jėgos struktūra, padėjusi išsilaikyti komunistiniam režimui, o čia... Negi negalima buvo pirma paleisti kokį garveźio maketą? Arba raitelį ant žirgo su miesto herbu? Kažkam pritrūko fantazijos ir ryškiai nepataikė...“, – prie nuotraukos prirašė vartotojas.

Socialiniame tinkle užvirė diskusija, ar normalu milicijos automobiliui nepriklausomoje Lietuvoje važiuoti kolonos priekyje. Pritariantys įrašo autoriui apgailestavo dėl dalies lietuvių nostalgijos sovietmečiui ir svarstė, kad „romantika“ greitai baigtųsi, jei iš automobilio iššokę milicininkai ką nors „priluptų už Lietuvos vėliavos demonstravimą“. Dar kiti sakė, kad sovietinę techniką tokiomis aplinkybėmis demonstruoti gal ir galima, bet jokiu būdu ne pirma visų.

Tiesa, atsirado ir komentatorių, kurie teigė, kad besipiktinantys perlenkia lazdą. Vienas komentatorius prareiškė, kad policijos ekipažo važiavimas kolonos priekyje yra visuotinai priimta praktika. Kitas sakė, kad tai tiesiog autentiškai atkurtas automobilis, ant kurio sovietinių simbolių nėra, kaip tik plėvesuoja Lietuvos vėliava.

Kolonoje, be milicijos automobilio, buvo ir kitų senų sovietinių automobilių, tarp jų – zaporožietis bei gaisrinės automobilis.

Milicija – tai tvarka?

Radviliškio savivaldybės internetiniame puslapyje nurodyta, kad šventės metu vyko asociacijos „Retromobile“ senovinių automobilių paroda.

15min susisiekus su „Retromobile“ klubo prezidentu R.Kardeliu, šis paaiškino, kad būtent milicijos automobilis kolonos priekyje važiavo, nes pareigūnų automobiliai, nesvarbu, kokio laikotarpio bebūtų, žmonėms siejasi su tvarka.

Asmeninio archyvo nuotr./R.Kardelis ir 1922 m. gamybos „Dodge Brothers“, kuriam pirmajam Lietuvoje buvo suteiktas istorinio automobilio statusas.
Asmeninio archyvo nuotr./R.Kardelis ir 1922 m. gamybos „Dodge Brothers“, kuriam pirmajam Lietuvoje buvo suteiktas istorinio automobilio statusas.

„Pareigūnų automobilis paprasčiausiai sukelia visiems asociaciją, kad tai yra tvarka. Nuo senų laikų taip yra nusistovėję. Taip, tai - tarybinis automobilis, tarybiniai laikai vienaip ar kitaip. Tačiau, žinoma, tai yra vis dėlto lietuviškas mentalitetas, mąstymas, kad važiuojantis kolonos priekyje toks automobilis sukelia kaip ir tvarkos pojūtį. Atkreipia dėmesį, kad reikia reaguoti, sustoti, truputį atidesniam būti“, – 15min sakė R.Kardelis.

Pasak R.Kardelio, milicijos automobilis kolonos priekyje panašių renginių metu važiuoja ne pirmą kartą.

„Tai yra nusistovėjusi tradicija ir tai jokiu būdu nėra sovietizmo propagavimas. Čia paprasčiausiai tokia kaip ir pagarba renginio organizatoriams ir atkreipimas dėmesio visiems kitiems dalyviams, kad jie matytų, jog važiuoja paskui tą automobilį kolona, istoriniai automobiliai ir panašiai (...) Nusistovėjo per keletą metų šita tradicija (...) Su visa pagarba visiems eismo dalyviams, be jokios ironijos ar garbinimo sovietizmo. Net iliuzijų nėra, jokių nukrypimų į tą pusę“, – aiškino R.Kardelis.

Pasak jo tam, kad automobilį būtų galima laikyti istoriniu, turi praeiti trisdešimt metų.

„Policijos automobilių dar nėra tokio laikotarpio, tik milicijos automobiliai, tai natūralu, kad taip ir išeina“, – sakė jis.

Asociacijos „Retromobile“ nuotr. /Milicijos automobilis
Asociacijos „Retromobile“ nuotr. /Milicijos automobilis

Jei klubas turėtų tarpukario policijos automobilį, teigė R.Kardelis, mielai į kolonos priekį statytų jį.

„Bet tarpukario transportas yra daug retesnis. Jį sunkiau pagaminti. O čia paprasčiausiai žmonės pagamina iš dabartinės technikos, „žiguliukų“, „moskvitukų“, dar iš kitos technikos tuos vadinamus milicijos automobilius. Tai yra pakankamai nebrangus, bet atkreipiantis dėmesį perdarymo variantas“, – aiškino „Retromobile“ klubo vadovas.

„O kad Lietuvos vėliavėlė uždėta, kažkuria prasme netgi yra šaunu, nes vis dėlto, neslėpkime to, tai yra Lietuvos istorija. Taip, mes buvome okupuoti 50 metų. Yra kaip yra, ką padarysi“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius