Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija atidarė tiltą į okupuotą Krymą: juo jau gali važiuoti ne tik V.Putinas

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad gegužės 16 d., 5.30 val. (Maskvos ir Lietuvos laiku), Rusija atidarė tiltą į okupuotą Krymą. Pirmieji tiltu važiavo žurnalistai, tinklaraštininkai ir V.Putinui artimi baikeriai su Aleksandru Zaldostanovu „Chirurgu“ priešakyje. Po to tiltas atvertas vietos gyventojams iškart iš abiejų pusių – Krymo ir Krasnodaro krašto.
Statomas tiltas į Krymą
Statomas tiltas į Krymą / „Scanpix“ nuotr.

Leidinys „Za ruliom“ tvirtina, kad statybos baigtos pusmečiu anksčiau, nei buvo planuota. Tačiau buvo ir kitokių neoficialių pažadų – baigti tiltą iki gegužės 9 d., kurią Rusija mini kaip pergalės Antrajame pasauliniame kare dieną. Tačiau nespėjo, pavėlavo savaite. Tiesa, kol kas tiltu juda tik lengvieji automobiliai. Sunkvežimiai galės važiuoti rudenį, o traukiniai – tik po pusantrų metų.

Suprasti akimirksniu

  • Tilto ilgis – 19 km.
  • Sąmata – 6 mlrd. eurų.
  • Projektą, sutvarkius infrastruktūrą, numatoma baigti po 6 metų.

Tilto dalį, skirtą automobiliams, sudaro keturios eismo juostos – po dvi kiekvienai pusei. Leistinas maksimalus greitis – 90 km/val. (nors buvo žadamas 120 km/val.). Sustoti ant tilto – draudžiama.

Didžiausia „anksčiau grafiko“ pastatyto tilto problema aiški iš anksto. Tai – nuolat auganti sąmata (vienu metu dėl to kaltinti statybinių medžiagų tiekėjai iš Vakarų) ir nesutvarkyti privažiavimai prie tilto. Kitaip tariant – jokios infrastruktūros. Todėl Kremliui aišku jau dabar – sutvarkyti keliams, vedantiems tilto link, prireiks dar 6-erių metų, – rašo žurnalas „Za ruliom“.

Krymą su Rusija ateityje jungs dvigubas tiltas. Vienas bus skirtas automobiliams, antras, pradėsiantis veikti 2019 m. – traukiniams. Tam, kad neužtvertų kelio laivams, dvigubos arkos virš vandens lygio buvo iškeltos 35 metrus.

Statybos baigsis po 6 metų

Brangiai atsieis ne tik tilto statyba, bet ir į jį vedančios geležinkelio linijos bei greitkeliai. Ekspertai teigia, kad šioms statyboms buvo išnaudota didžioji dalis Rusijos kelių ir tiltų statybai skirto biudžeto.

VIDEO: Tilto į aneksuotą Krymą statybos

Šis tiltas Rusijai, be jokios abejonės, svarbus politiškai. Prezidentas V.Putinas turėjo didžiulių ambicijų sujungti Rusijos žemyninę dalį su Krymu, atkirstu nuo Ukrainos, ir taip pademonstruoti savo politinę galią. Neveltui antradienį, dar prieš tilto atidarymą, V.Putinas asmeniškai jį pervažiavo sunkvežimiu.

Politinės reakcijos ilgai nereikėjo laukti – Jungtinės Valstijos antradienį pasmerkė tilto, sujungusio Maskvos aneksuotą Krymą su Rusijos žemynine dalimi, atidarymą.

Vašingtonas pareiškė, kad Rusija tokiu būdu mėgina įtvirtinti „neteisėtą Ukrainai priklausančios teritorijos užgrobimą“.

Tačiau paprastiems keliautojams, kurie buvo įpratę grūstis pragariškose eilėse prie keltų (rusai Kryme atostogauja nuo sovietmečio), šis tiltas taps tikru išsigelbėjimu.

Ko džiaugiasi rusai?

Situacija perkėloje būdavo tokia įtempta, kad net kildavo muštynės.

Tiesa, pastaruoju metu visi muštynių vaizdo įrašai buvo pašalinti iš „YouTube“ paskyros.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atostogos Kryme: eilėse prie išvažiavimo mušasi rusai

1945 m. Sovietų Sąjunga jau buvo pastačiusi tiltą į Krymą. Tiesa, juo važiavo tik traukiniai. Ir labai neilgai – pats pirmas ledonešis nunešė atramas.

Tiltą išbandė Vladimiras Putinas

Jungtinės Valstijos pasmerkė tilto atidarymą. Vašingtonas pareiškė, kad Rusija tokiu būdu mėgina įtvirtinti „neteisėtą Ukrainai priklausančios teritorijos užgrobimą“.

„Šis Rusijos pastatytas tiltas primena apie nuolatinį Rusijos pasiryžimą nepaisyti tarptautinės teisės“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert.

Kiek anksčiau antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sunkvežimiu pravažiavo naujuoju tiltu per Kerčės sąsiaurį, jungiančiu Rusijos pietinį Tamano pusiasalį su 2014 metais Maskvos aneksuotu Krymu.

H.Nauert pabrėžė, kad „Krymas yra Ukrainos dalis“ ir sakė, kad Jungtinės Valstijos smerkia šio tilto statybas ir jo automobilių eismui skirtos dalies atidarymą, nes tai padaryta „be Ukrainos vyriausybės leidimo“.

„Tiltas atspindi Rusijos mėginimą įtvirtinti neteisėtą Krymo užėmimą ir okupaciją, taip pat trukdo laivybai, nes apriboja laivų, galinčių plaukti Kerčės sąsiauriu, dydį“, – sakė Valstybės departamento atstovė.

H.Nauert dar kartą patvirtino, kad Jungtinės Valstijos palaiko Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, bei įspėjo, kad visos dėl Krymo aneksijos Amerikos paskelbtos sankcijos „nebus atšauktos, kol Rusija negrąžins šio pusiasalio kontrolės Ukrainai“.

VIDEO: V.Putino šou: sunkvežimiu pervažiavo naująjį tiltą į aneksuotą Krymą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius