Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojas stebisi: ar galima po Lietuvą važinėti tokiais numeriais?

Jau nebe pirmą kartą 15min gauna skaitytojų laiškų, kuriuose jie suabejoja Lietuvoje galiojančios automobilių registracijos numerių išdavimo tvarkos logika. Anksčiau skaitytojai nerimavo dėl BMW X5, važinėjančio su lietuvišku numeriu RU55IA ir statomu pažeidžiant KET. Šį kartą BMW su numeriu MOCKBA.
Vardinis BMW automobilio numeris
Vardinis BMW automobilio numeris

Skaitytojas Romas pastebi, kad toks numeris Vilniuje kelia dviprasmiškų minčių, ypač artėjant Nepriklausomybės 100-mečiui.

„Nemanau, kad save gerbiantis pilietis taip elgtųsi“, – rašo skaitytojas.

Kitų skaitytojų, siuntusių panašias nuotraukas, nuomone, VĮ „Regitra“ turėtų gerai pagalvoti, ar tokie vardiniai numeriai nėra provokuojantis nesutarimus veiksnys.

TAIP PAT SKAITYKITE: BMW su numeriu „RU55IA“ patraukė dėmesį netvarkingu automobilio statymu

Kokie vardiniai numeriai leistini

„Regitros“ atstovė Ingrida Kuorytė plačiau paaiškino, kokia yra vardinių numerių išdavimo tvarka Lietuvoje.

Vardinis numeris – tai žmogaus pasirinktas numerio ženklas su bet kokiu skaičių ar skaičių ir raidžių deriniu. Automobilio vardinis numeris gali būti sudarytas nuo 1 iki 6 simbolių, tačiau bent vienas jų privalo būti skaičius.

15min skaitytojo nuotr./BMW su vardiniais numeriais „RU55IA“
15min skaitytojo nuotr./BMW su vardiniais numeriais „RU55IA“

Svarbu pastebėti, jog ne visi klientų pageidavimai gali būti išpildyti, nes vardiniams numeriams yra keliami specialūs reikalavimai. Kitaip tariant, asmens pasirinktas vardinio numerio užrašas turi atitikti numatytas taisykles. Pavyzdžiui, jame negali būti naudojami keiksmažodžiai, nepadorūs, žargoniniai, įžeidžiantys kitų rasių, tikėjimų atstovus bei neigiamas emocijas keliantys žodžiai.

Negali būti naudojami keiksmažodžiai, nepadorūs, žargoniniai, įžeidžiantys kitų rasių, tikėjimų atstovus bei neigiamas emocijas keliantys žodžiai.

Taisyklėse taip pat numatyta, jog vardinio numerio užrašas negali sutapti su valstybių, tarptautinių organizacijų pavadinimais, valstybių vadovų pavardėmis ar jų santrumpomis. Taip pat su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis.

Numeriai gali būti atšaukti


Nuo praėjusių metų lapkričio taip pat įsigaliojo daugiau naujovių, susijusių su vardinių transporto priemonės numerių išdavimo tvarka – nuo šiol gavus pagrįstą skundą iš visuomenės ar kitų valstybės institucijų, vardinis numeris gali būti bet kada atšauktas. Ši tvarka galioja dar iki naujos tvarkos išduotiems numerio ženklams. Atšaukus numerio ženklą, asmeniui siūloma nemokamai pasirinkti kitą derinį.

Naujosios taisyklės taip pat numato dar atidesnį klientų pageidaujamų užrašų įvertinimą. Nuo lapkričio pasitelkiamos ir viešos paieškos ir kalbų vertimo svetainės. Tokiu būdu tikrinama, ar numerio derinyje nėra nuostatoms prieštaraujančių lietuvių ar užsienio kalbos žodžių atitikmenų. Atsižvelgiama ir į raidžių ir skaičių bei jų derinių reikšmes, santrumpų atitikmenis. Pavyzdžiui, skaitmuo „1“ gali būti skaitomas kaip raidė „I“, „2“ kaip skiemuo „DU“, skaitmuo „3“ gali būti skaitoma kaip raidė „Z“ rusiškoje abėcėlėje ir t.t.

Taigi, kalbant konkrečiai apie minimą vardinį automobilio numerį su užrašu „MOCKBA“, jei šis numeris buvo išduotas anksčiau, sulaukus neigiamos visuomenės ar kitų valstybės institucijų reakcijos jis gali būti atšauktas.

Jei šis numeris būtų prašomas išduoti pirmą kartą arba pakartotinai dėl jo tinkamumo spręstų speciali komisija, kurią sudaro Transporto priemonių registracijos, Klientų aptarnavimo bei Komunikacijos skyrių atstovai. Pastebėtina, jog praėjusiais metais buvo gautas kliento prašymas išduoti vardinį numerį su labai panašiu užrašu, tačiau „Regitros“ darbuotojų ir kliento sutarimu, toks numeris nebuvo išduotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius