Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skaitytojas susirūpinęs: ar Lietuvoje baudžiami kelių ereliai iš Rusijos?

15min skaitytojui S.A. ramiai miegoti naktimis neduoda klausimas: ar visuomet už KET pažeidimus, padarytus Lietuvos keliuose, nubaudžiami vairuotojai iš Rusijos.
Sulaikytas kelių erelis prie „Mercedes GL“ vairo
Sulaikytas kelių erelis prie „Mercedes GL“ vairo / LKPT nuotr.

Skaitytojas štai taip išdėstė savo susirūpinimą:

„Ar tikrai užsienio piliečiai – kelių chuliganai pažeidę Lietuvoje KET susilaukia realių bausmių? Pastaruoju metu Lietuvoje kelis kartus pagarsėjo kelių chuliganai iš Rusijos. Vienas sukėlė avariją, kitas 9 kartus smarkiai viršijo greitį, rodydamas pirštą kameroms. Pasidarė įdomu, ar šie piliečiai realiai nubaudžiami, ar tokie kelių chuliganai sumoka baudas. Pabraidžius internete, paskaičius rusų forumus, paaiškėjo neįtikėtinas dalykas: pažeidėjai iš Rusijos ne tik kad nesumoka Lietuvos policijos jiems skirtų piniginių baudų, jie dėl to nepatiria net jokių sankcijų ir vėliau lankydamiesi Lietuvoje. T.y., nubausti Rusijos piliečiai, nesumokėję baudų, sėkmingai išvažiuoja iš LR į Baltarusiją, Rusijos Kaliningrado sritį – mūsų pasienyje nėra jokios sistemos, kuri fiksuotų, kad jie nesumokėję mums baudų. Dar daugiau, jie vėliau ir įvažiuoja į mūsų šalį – vis dar nesumokėję baudų ir tuo viešai giriasi. Ar tai normalu?

Galimybių išsisukti Rusijos piliečiams tikrai yra, nes baudų išieškojimo tvarka nėra reglamentuota.

Netikėkit jokiais paaiškinimais spaudos atstovų bei pasienio nei policijos, jei jie pasakys, kad viskas yra kontroliuojama – yra tikrai ne taip. Kodėl pažeidėjai užsieniečiai nėra niekaip įpareigojami sumokėti baudų LR? Kodėl jiems leidžiama laisvai išvykti ne į ES šalį, vėl įvažiuoti iš ne ES šalies?

Nebaudžiamumas gimdo tik dar didesnį nebaudžiamumą“.

Policijos atstovė: tai nėra didelė problema

Pasak Marijos Kazanovič – Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresniosios specialistės – vairuotojai iš Rusijos nėra tokia didelė problema, kad statistikoje būtų išskiriami atskira

LKPT nuotr./Marija Kazanovič
LKPT nuotr./Marija Kazanovič

eilute. Paprastai pažeidėjų iš užsienio ataskaitose išskiriami ES piliečiai ir vairuotojai ne iš ES šalių. Rusijos piliečių padaryti pažeidimai nesudaro nė 1 proc. visų užsieniečių KET pažeidimų. Taigi nesumokėtų baudų skaičius taip pat neviršija 1 proc. visų užsieniečių nesumokėtų baudų.

Tačiau M.Kazanovič pripažino, kad galimybių išsisukti Rusijos piliečiams tikrai yra, nes baudų išieškojimo tvarka nėra reglamentuota.

Jei nutiko eismo įvykis

Jei įvyko eismo įvykis, kuriame dalyvavo iš transporto priemonė, registruota užsienyje, nepakanka tik užpildyti deklaraciją – būtina išsikviesti policiją. Ypač tais atvejais, kai kitas vairuotojas nekalba lietuviškai.

Žinoma, reikėtų padaryti keletą nuotraukų, kuriose matytųsi susidūrusios transporto priemonės ir užsienio valstybiniai numeriai. Informaciją, kokioje draudimo bendrovėje yra apdraustas automobilis, galima nesunkiai gauti internete adresu www.cab.lt, įvedus užsienyje registruoto automobilio numerį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius