Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 22 /2017 08 23

Lietuvos dviratininkai nesustodami įveikė visą Baltijos kelią

Antradienį 19 val. iš Talino pajudėjo trijų dviratininkų ir komandos ekipažas Vilniaus link. Dviratininkai Jonas Rudys, Mykolas Mačiulis ir Martynas Gediminas užsibrėžė 28-ąsias Baltijos kelio metines paminėti ant dviračių – kadaise tris Baltijos valstybes sujungusį maršrutą pravažiuoti dviračiais be sustojimo.
Baltijos kelią įveikusių dviratininkų sutikimas Vilniuje
Baltijos kelią įveikusių dviratininkų sutikimas Vilniuje / Dainiaus Cuberos nuotr.

Atnaujinta 21.50 val.

Dviratininkai šiek tiek po 19 val. įvažiavo į Vilniaus Katedros aikštę, kur buvo pasitikti. Iš viso jie kelionėje užtruko 18 valandų, 53 minutes bei 5 sekundes ir važiavo vidutiniu 32,93 km/val. greičiu.

Artimiausiu metu 15min rasite išsamų tekstą apie dviratininkų kelionę, patyrimus, nuovargį kelyje, kuris grasino visus dviratininkus nuvyti į griovį, iššūkius ir rezultatus.

Atnaujinta 14.10 val.

Įveikta beveik daugiau kaip 500 kilometrų. Po pietų dviratininkai jau buvo kirtę Lietuvos sieną. Kaip pasakoja ekipažo nariai, vyrai mina stebėtinu – varžybiniu tempu ir vidutinis greitis kilo iki 40 km/val.

Vos kirtus mūsų valstybės pasienį, prie dviratininkų prisijungė dar kiti 5 entuziastai, kurie kartu su sportininkais mynė kelias dešimtis kilometrų. Atnaujinimo metu dviratininkai buvo už Panevėžio, kelyje tarp Miežiškių ir Raguvos.

Atnaujinta 09.20 val. Įveikta daugiau kaip 360 kilometrų

Dviratininkai anksti rytą pasiekė Latvijos sostinę Rygą. Čia jie sustojo šiek tiek ilgesniam laikui – pusvalandžiui. Tempą sutrukdė rytinis pikas, o taip pat ekipažo nariai sustojo prie Laisvės paminklo Rygos centre.

„Prie statulos mus pasitiko keli darbuotojai iš Lietuvos ambasados Latvijoje. Tai buvo apie pusę 7 ryte. Šiuo metu miname link Bauskės miesto. Oras geras, šviečia saulė, tačiau rytas Latvijoje išaušo žvarbokas – apie 12-13 laipsnių šilumos. Tačiau tai tempo nė kiek nestabdo. Naktį dviratininkai pedalus suko sparčiai ir kol kas neatsiliekame nuo plano.

Paryčiais jau matėsi pirmieji lengvo nuovargio požymiai, tačiau išlindus saulei vyrams įsijungė antras kvėpavimas ir jie vėl grįžo prie greito tempo“, – komentuoja ekipažo narė Monika Kavaliauskė.

Paklausta kaip kiti vairuotojai reaguoja į kelyje ganėtinai lėtai, automobiliu atžvilgiu, judančius dviratininkus, M. Kavaliauskė neslėpė, kad jau buvo įvairių situacijų:

„Praktiškai visų lietuviškos registracijos automobilių vairuotojai pralenkdami papypsi, pamojuoja. Tik išaušus rytui keli latviai pasirodė mažiau draugiški lėčiau važiuojančių dviratininkų atžvilgiu. Gal todėl, nes neišsimiegoję buvo“, – juokavo M. Kavaliauskė.

Kelionės dviračiais Talinas-Vilnius akimirka
Kelionės dviračiais Talinas-Vilnius akimirka

Atnaujinta 22.58 val. Nuvažiuota virš 100 km

Praėjo beveik keturios valandos po to, kai Martynas, Jonas ir Mykolas startavo iš Talino. Šiuo metu ekipažas važiuoja vidurio Estijoje ir ką tik įvažiavo į Parnu apskritį.

Ekipažo narė Monika Kavaliauskė teigia, kad vyrai vis dar palaiko stebėtinai greitą tempą: „Dviratininkai vis dar važiuoja maždaug 35 – 37 km/val greičiu. Oro sąlygos kol kas yra geros, tačiau temperatūra stipriai nukrito – iki 12 laipsnių, tad pirmojo sustojimo metu Mykolas, Jonas ir Martynas griebė šiltesnius drabužius. Tačiau visa kita kol kas palanku – pučia šiaurinių krypčių vėjas, tad važiuojame pavėjui, tačiau vis dažniau pasitaiko įkalnės, nes tolstame nuo jūros. Automobilių eismo didelio nėra, vedančiaisiais vyrai keičiasi kas maždaug vieną kilometrą“.

Kelionės dviračiais Talinas-Vilnius akimirka
Kelionės dviračiais Talinas-Vilnius akimirka

Atnaujinta 21.00 val.

Dviratininkai važiavo keliasdešimt kilometrų nuo Talino, Harju apskrityje prie Kernu miesto. Komandos narė Monika Kavaliauskė teigė, kad dviratininkai palaiko spartų tempą ir viskas klostosi gerai:

„Kol kas viskas vyksta pagal planą, startavome lygiai 19 valandą. Vyrai važiuoja ganėtinai greitai, apie 35-36 kilometrų per valandą greičiu. Kol kas dviratininkai važiuoja pirmi, tačiau sutemus, saugumo sumetimais į priekį išvažiuos mūsų „Volkswagen Caddy“, o iš paskos važiuos „Volkswagen Crafter“. Sustojimus planavome daryti kas dvi valandas, tačiau panašu, kad kol kas dviratininkai pilni jėgų, tad gal sustosime šiek tiek vėliau nei už dviejų valandų“.

Martynas Gediminas, Jonas Rudys ir Mykolas Mačiulis Lietuvos ambasadoje Taline
Martynas Gediminas, Jonas Rudys ir Mykolas Mačiulis Lietuvos ambasadoje Taline

Atnaujinta po starto 19.00 val.

Ekipažo startas – Lietuvos ambasada Estijoje. Komandos narys Mykolas Mačiulis tikina, kad ambasados darbuotojai sportininkus pasitiko itin svetingai: „Į ambasadą atvykome iš karto pasiekę Taliną. Čia mus priėmė labai svetingai: pasveikino, apgyvendino, leido jaustis kaip namuose Vakarop pavalgėme estiško maisto“.

Žinoma, kelionėje estiškų tradicinių valgių pasiimti nepavyks. Dviratininkai planuoja po trumpą sustojimą kas 2 valandas. Jų metu alkį ir troškulį sportininkai malšins specialiais gėrimais, kurie yra praturtinti maistinėmis medžiagomis.

„Sustojimų metu vartosime vadinamąjį „Super maistą“. Tai specialūs gėrimai, kuriuose subalansuoti angliavandeniai, baltymai ir riebalai. Tai tarsi pusryčių, pietų ar vakarienės pakaitalas intensyviai sportuojant. Troškulį malšinsime vandeniu, tonizuojančiais gėrimais.

Prieš pat startą dar pasisotinome didelėmis porcijomis makaronų – tai paskutinis rimtas maistas prieš startą“, – tikina M. Mačiulis.

Ekipažo nariai planuoja rugpjūčio 23 dienos ryte pasiekti Rygą. Numatomas finišas Vilniuje – tą pačią dieną 19.00 val. vakaro.

Ekipažo kelionę atnaujinsime, o žemiau esančiame žemėlapyje galite matyti dviratininkų buvimo vietą tiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius