-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinė istorinių transporto priemonių asociacija FIVA žengia į Lietuvą

Tarptautinė istorinių transporto priemonių asociacija FIVA (pranc. „Fédération Internationale des Véhicules Anciens“), veikianti daugiau kaip 65 pasaulio šalių ir vienijanti virš 2 milijonų istorinės technikos entuziastų visame pasaulyje, žengia į Lietuvą ir čia turės savo nuolatinį akredituotą atstovą, rašoma pranešime spaudai.
Senoviniai automobiliai
Senoviniai automobiliai / Organizatorių nuotr.

FIVA – tai tarptautinė istorinių transporto priemonių asociacija, vienijanti istorinių transporto priemonių organizacijas ir jų narius iš įvairių pasaulio šalių, bendrai kylančių problemų sprendimui. Siekiama koordinuotai ginti bendrus interesus, siūlyti nacionalinėms šalims priimti teisės aktus, kurie turėtų būti tarpusavyje suderinti.

FIVA tikslas yra skatinti saugų savaeigių, mechaninių transporto priemonių, senesnių nei 30 metų, naudojimą keliuose, kaip galima labiau siekti apsaugoti istorines transporto priemones, skatinti domėjimąsi jomis. 1966 metais įkurtos organizacijos įstatai skelbia: „tai ne pelno siekianti tarptautinė klubų, federacijų ir kitų organizacijų, užsiimančių mechaniškai varomų kelių transporto priemonių išsaugojimu, restauravimu, naudojimu ir kultūra, asociacija“.

Organizatorių nuotr./FIVA logotipas
Organizatorių nuotr./FIVA logotipas

Pirmą sykį po nepriklausomybės atgavimo FIVA atkreipė dėmesį į Lietuvos istorinės technikos gerbėjų pastangas ir 2019 metų spalio pradžioje Generalinė taryba į FIVA pilnateisiais nariais pakvietė ir priėmė Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociaciją „Retromobile“. Asociacija „Retromobile“ pasirinkta neatsitiktinai, o tik kruopščiai įvertinus jos darbus bei pastangas puoselėjant istorinės auto-moto technikos judėjimą Lietuvoje.

Pagal FIVA įstatus, ji tegali turėti vieną atstovą vienoje šalyje. Asoc. „Retromobile“ vadovas Ramūnas Kardelis neslepia, jog tai puikus jų darbo įvertinimas ir didžiulė atsakomybė. R.Kardelis pažymėjo, jog Lietuvoje veikianti istorinių transporto priemonių asociacijų organizacija „Retro rūmai“, kuriai ir priklauso asoc. „Retromobile“ ir toliau vykdys 2005 metais pradėtą kūrybinį darbą siekiant kaip galima labiau populiarinti bei saugoti nuo sunaikinimo istorinę techniką ir šios technikos istorinį paveldą, o FIVA įvertinimas tik įrodymas, jog veikiama teisinga linkme.

Organizatorių nuotr./Ramūnas Kardelis
Organizatorių nuotr./Ramūnas Kardelis

Šiame veiklos bare Lietuvoje pasiekta iš ties nemažai, o kai kuriais aspektais lenkiama nuo seno istorinės auto-moto technikos lopšiu laikoma Latvija. Puikus to pavyzdys – techninė apžiūra istorinėms transporto priemonėms kas 60 mėnesių, nemokamas parkavimas kai kuriuose miestuose, išskirtiniai istoriniai numeriai, leidžiamas periodinis žurnalas „Retromanai“ ir kt.

Latvijoje FIVA atstovauja Rygos „Motormuziejus“, Estijoje atstovo nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius