-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turite automobilį, bet neturite vairuotojo pažymėjimo? Stovėjimo vieta prie namų Vilniaus centre jums nepriklauso

Vien nuosavybės dokumentų neužtenka, norint gauti leidimą laikyti automobilį savo namo kieme Vilniaus centre. Su tokia problema susidūrė Konstitucijos pr. 13 namo gyventoja, kuriai buvo paaiškinta, kad leidimą nusipirkti ji galės tik tuo atveju, jeigu pateiks vairuotojo pažymėjimą. Kadangi moteris jo neturi, leidimas jai nepriklauso, nesvarbu, kad ji yra automobilio šeimininkė.
Konstitucijos pr. 13 automobilių aikštelė
Konstitucijos pr. 13 automobilių aikštelė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilnietė Tamara Baranova jau 25 metus gyvena Konstitucijos prospekto 13 numeriu pažymėtame name. Kai miestas platino tuometę Ukmergės gatvę ir ją pervadino Konstitucijos prospektu, automobilių stovėjimo aikštelė šalia šio namo gerokai sumažėjo. O ir pasidarė mokama. Iki šiol gyventojams tekdavo už metus sumokėti simbolinį 15 Lt mokestį, dabar – jau 50 Lt.

Moteris turėjo leidimą laikyti automobilį šalia savo namų esančioje aikštelėje, tačiau lapkritį norėdama tą leidimą pratęsti ji sužinojo, kad be vairuotojo pažymėjimo to padaryti neįmanoma

Vairuotojo pažymėjimo neturi

Tamara taip pat turi automobilį, jį jai paliko vyras.

Tačiau pati nevairuoja, pagalbos prašo draugų, giminaičių ar kaimynų. Iki šiol, kaip teigia, tai nebuvusi problema, vairuotojo pažymėjimo jai neprireikė.

Moteris turėjo leidimą laikyti automobilį šalia savo namų esančioje aikštelėje, tačiau lapkritį apsilankiusi savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ norėdama tą leidimą pratęsti ji sužinojo, kad be vairuotojo pažymėjimo to padaryti neįmanoma – pagal pasikeitusią tvarką reikia parodyti ir vairuotojo pažymėjimą, ne tik automobilio registracijos dokumentus.

„Man liepė parodyti vairuotojo pažymėjimą, kas tą automobilį vairuoja. Nuvažiavome su sūnaus draugu, kuris dažniausiai mane vežioja, parodė pažymėjimą, bet, pasirodo, netinka – vairuotojo pažymėjimą turi turėti tas žmogus, kuriam priklauso automobilis arba kuris registruotas tame pačiame bute su savininku“, – pasakojo moteris.

Bandymai prieštarauti tokiems reikalavimams nieko nedavė – Tamarai leidimas laikyti mašiną prie savo namo nebuvo pratęstas. Ji bandė ieškoti tiesos Vilniaus savivaldybėje, tačiau po kelių apsilankymų tesulaukė pasiūlymo savo name registruoti kokį nors žmogų, kuris turi teisę vairuoti, ir taip išspręsti problemą.

„Nuėjau pas teisininką, kuris tik nusijuokė – niekur pasaulyje tokios tvarkos nėra, gali nusipirkti lėktuvą, autobusą ar bet ką ir nebūtinai turėsi jį vairuoti. Patarė man kreiptis į teismą, kurį tikrai laimėčiau“, – pasakojo Tamara.

Teisinasi priimta tvarka

Nuėjau pas teisininką, kuris tik nusijuokė – niekur pasaulyje tokios tvarkos nėra, gali nusipirkti lėktuvą, autobusą ar bet ką ir nebūtinai turėsi jį vairuoti. Patarė man kreiptis į teismą, kurį tikrai laimėčiau, – pasakojo Tamara.

Tačiau „Susisiekimo paslaugos“ savo poziciją gina. Savivaldybės įmonės interneto puslapyje nurodoma, kad „leidimas išduodamas asmeniui, deklaravusiam gyvenamąją vietą gyvenamojoje patalpoje, patenkančioje į apmokestintas rinkliavų zonas, vienam arba dviem automobiliams“. Norint tą leidimą gauti, reikia parašyti prašymą, pateikti asmens deklaruotą gyvenamąją vietą patvirtinantį dokumentą, automobilio registracijos liudijimą ir vairuotojo pažymėjimą, išduotą prašančiojo vardu.

„Susisiekimo paslaugų“ Miesto eismo departamento vadovė Daiva Kaminskaitė tvirtina, kad leidimų statyti gyventojų automobilius išdavimo tvarka pasikeitė nuo 2013 m. lapkričio 1 d. „Šiais pakeitimais yra išplėsta gyventojų leidimų galiojimo zona (iki tol pakeitimo leidimas galiodavo tik konkrečiu adresu, o dabar nustatytoje platesnėje teritorijoje), anksčiau buvo išduodamas 1 leidimas, dabar – 2. Tačiau padarius šiuos pakeitimus, buvo sugriežtinti reikalavimai išduodant leidimus – tiek išduodant naują leidimą, tiek pratęsiant anksčiau išduoto leidimo galiojimą būtina sąlyga – vairuotojo pažymėjimas, išduotas prašančiojo vardu“, – aiškino D.Kaminskaitė.

Ši sąlyga, anot pašnekovės, atsirado tam, kad būtų išvengta galimų piktnaudžiavimo atvejų, kai leidimą išsiėmęs gyventojas juo nesinaudoja pats, nes neturi transporto priemonės, bet leidimą perleidžia asmenims, kurie nustatyta tvarka neturi teisės įsigyti leidimo (pvz., nedeklaravusiems savo gyvenamosios vietos (gal net negyvenantiems toje teritorijoje), kas irgi yra privaloma sąlyga). 

Pažymėjimas – vienas iš saugiklių

Daugelyje Europos šalių gyventojų leidimas išduodamas tik transporto priemonės savininkui ir tik registravusiam transporto priemonę tuo adresu, kuriuo prašoma išduoti leidimą, – sakė D.Kaminskaitė.

„Vairuotojo pažymėjimas prašančiojo vardu – vienas iš saugiklių. Priimant sprendimus yra nagrinėjama ir užsienio šalių praktika. Pavyzdžiui, daugelyje Europos šalių gyventojų leidimas išduodamas tik transporto priemonės savininkui ir tik registravusiam transporto priemonę tuo adresu, kuriuo prašoma išduoti leidimą. Tokia praktika taikoma Olandijos, Suomijos, Airijos ir kt. šalių miestų gyventojams. Ši rinkliavos lengvata turi būti prieinama tik tiems, kurie turi teisę į ją“, – sakė D.Kaminskaitė.

Tačiau T.Baranova su tokia nuomone nesutinka. Ji teigė norinti apginti savo teisę laikyti nuosavą automobilė šalia namų, net jeigu ji pati to automobilio ir nevairuoja. Šiuo metu automobiliui vietos tenka ieškoti toliau nuo namų – ten, kur mokėti už stovėjimą nereikia.

Vilniuje vietos, kuriose gyventojai gali laikyti automobilius tik su leidimais, yra išskirstytos į keturias zonas – mėlynąją (150 Lt/metams), raudonąją (75 Lt/metams), geltonąją (50 Lt/metams) ir žaliąją (25 Lt/metams). Šios zonos daugiausia apima miesto Senamiestį ir Naujamiestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius