-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Dabašinskas darbą banke išmainė į vyndarystę: „Noriu nustebinti pasaulį lietuvišku vynu“

„Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius kelionėje po Lietuvą su „Ford Transit Custom“ Žemaitijoje aplankė amatininką Vytautą Dabašinską. Čia, Pangesų kaime, esančiame tarp Priekulės ir Drevernos, jis įkūrė vyninę, kurioje gamina vyną iš lietuviškų uogų: svarainių, agrastų, aviečių, juodųjų serbentų.
Vitoldas Milius aplankė vyndarį Vytautą Dabašinską
Vitoldas Milius aplankė vyndarį Vytautą Dabašinską / Kamilės Miliūtės nuotr.

„Istorija prasidėjo 1965 metais, kai mano senelis grįžo iš tremties ir pagamino šermukšnių ir obuolių vyno, – pasakojimą pradeda Vytautas. – Tuo metu Lietuvoje buvo daug prasto vyno, o senelis darė aukštos kokybės, naminį vyną ir bandydavo artimuosius nustebinti vis nauju skoniu. Nuo to laiko vynas tapo neatsiejama mūsų šeimos dalimi. Galiausiai norėjome įprasminti šią veiklą ir pasiūlyti vynus visuomenei – todėl įkūrėme „Memel Wine“ vyninę.“

Hobis, tapęs pagrindine veikla

Visą gyvenimą Vytautas dirbo bankinėje srityje, o vyno gamyba buvo tik prasiblaškymas ir įkvėpimas po darbo. „Visada buvo įdomu tobulinti receptus, eksperimentuoti, todėl drauge su šeima tą ir darėme, – pasakoja vyndarys. – Vis sulaukdavę teigiamų atsiliepimų supratome, kad verta kurti produktą, pasiekiamą visiems“.

„Šiuo metu dar šiek tiek užsiimu ir bankiniais reikalais, bet didžiąją laiko dalį skiriu vynui. Kadangi vyndarystėje matėme daugiau perspektyvų, pritrūkus laiko, nusprendėme, kad reikia atsisakyti kitų darbų ir visas jėgas sutelkti čia. Dabar, kai mano hobis yra tapęs darbu, galiu patvirtinti, kad niekada nereikia atostogų, kai darai tai, ką mėgsti“, – šypsosi V. Dabašinskas.

Kodėl Memelio vynas?

Istorinė fachverko stiliaus architektūra, kuri vyravo tada, kai Klaipėda dar buvo Memelis, labai žavi Vytautą Dabašinską: „Memelio vynas – gražus ir įsimintinas pavadinimas, o šis architektūros stilius ir įkvėpė sukurti pakuotes vynui – iš medienos pagaminome fachverko stiliaus namelius-dėžutes vynui“, – prekės ženklo istoriją pasakoja vyninės įkūrėjas.

„Mes jau penktus metus esame oficiali vyninė Lietuvoje. Per šiuos metus jau turime ir kuo pasidžiaugti – mūsų svarainių vynas dvejus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu lietuvišku vynu Lietuvoje. Agrastų vynas laimėjo sidabro medalį, o kiti vynai yra laimėję bronzos medalių“, – džiaugsmo neslepia vyndarys.

Vyno gamybos procesas

„Kai kurie žmonės įsivaizduoja, kad lietuviškas vynas gaminamas iš sulčių. Taip tikrai nėra. Vyną gaminame lygiai taip pat kaip prancūzai ar italai – gamybos procesas niekuo nesiskiria, tik jie naudoja vynuoges, o mes lietuviškas uogas. Tiesa, užsieniečiai ragaudami mūsų vynus labai stebisi ir negali įsivaizduoti, kad vyną galima padaryti ne iš vynuogių“, – juokiasi amatininkas.

Vyndarių kūryba – eksperimentavimas su vis skirtingomis uogomis ir jų kombinacijomis. Geriausi vynai pasaulyje kuriami iš bent kelių skirtingų uogų. „Memelio vyninėje mes renkamės uogas, kurios yra ar
iausiai mūsų, kad galėtume teigti, jog vynas yra iš šio regiono. Dalį uogų užsiauginame patys, o kitas mums užaugina patikimi augintojai. Labai svarbu, kokia yra uoga, kaip ji buvo auginta, kiek gavo saulės, taip pat labai svarbu, kad ji nebūtų tręšta“, – gamybos subtilybes pasakoja senojo vyndarystės amato puoselėtojas.

„Dauguma gali įsivaizduoti, kad vyndario diena – labai romantiška. Žinoma, tos romantikos yra, ypač tada, kai kuriu vynus, bet kiekvieną dieną užsiimu paprastais darbais – gamyba, bendravimu su klientais, užsakovais ir partneriais, degustacijų vedimu“, – savo darbo dienos ypatumais dalijasi V. Dabašinskas.

Lietuvišku vynu nori nustebinti pasaulį

Nors Vytautas su šeima šiuo metu galvoja apie plėtrą, jie žada išlikti maža, boutique stiliaus vynine: „Orientuojamės į kokybę ir norime išlikti arti žmogaus. Nenorime tik pagaminti vyną, jį pastatyti parduotuvėje ant lentynos ir prarasti ryšį su žmogumi. Todėl mes neduosime savo vyno didiesiems tinklams, būsime tik vyninėse, mažose krautuvėlėse, restoranuose ir, žinoma, kviesime į savo degustacijų salę čia, namuose.“

Anot Vytauto, šiuolaikiniame pasaulyje paslaugos ir produktai dažniausiai būna sukurti greitam vartojimui ir yra labai laikini, o štai vynas yra ilgaamžiškesnis už žmogų. „Didžiausia mano svajonė ir tikslas – sukurti išliekamąją vertę turintį, Klaipėdos kraštą reprezentuojantį produktą, kuriuo galėtume ne tik didžiuotis, bet ir garsinti Lietuvos vardą“, – ateities vizija dalinasi vyndarys Vytautas Dabašinskas.

VIDEO: Vitoldas Milius aplankė vyndarį Vytautą Dabašinską

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius