-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Poderys: transporto taršos mažinimas yra ne tik vertybinis, bet ir ekonominis klausimas

Transporto taršos mažinimas yra ne tik vertybinis, bet ir ekonominis klausimas, sako Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys. Darnaus judumo klausimais Seime surengtoje konferencijoje V.Poderys pažymėjo, kad sprendžiant klimato kaitos problemas jau gerokai pasistūmėta žaliosios energetikos sektoriuje, ir „kita sritis, su kuria kaip visuomenė turime dirbti, tai yra transportas“.
Virgilijus Poderys
Virgilijus Poderys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kaip žinia, šalys yra prisiėmę įsipareigojimus sumažinti transporto taršą, tai pagrįsta ir finansinėmis baudomis, kitaip sakant, taršos mažinimas transporte yra ne tik vertybinis dalykas, bet ir ekonominis-finansinis“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Seimo narys Tomas Tomilinas teigė, kad kalbant apie klimato kaitą, darnų vystymąsi, svarstytinas klausimas dėl perėjimo prie nemokamo viešojo transporto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas ir Virgilijus Poderys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas ir Virgilijus Poderys

„Visa XX amžiaus politikos viešojo valdymo istorija yra tam tikrų socialinių paslaugų tapimo nemokamomis istorija. Jei XIX amžiuje sveikata buvo susijusi su pinigais, tai XX amžiuje beveik neliko šalių, ir anksčiau ar vėliau Amerika prieis prie to, kad sveikata taps visuotine teise, tai nebus mokama paslauga, kaip švietimas ir taip toliau“, – kalbėjo T.Tomilinas.

„Šiandien visiškai nuoseklu, kad diskutuojame turint klimato kaitos iššūkį, darnaus vystymosi poreikį, ar tokią svarbią sritį verta universalizuoti, t.y. padaryti maksimaliai prieinamą visoms gyventojų grupėms, maksimaliai patrauklią ir išlaikomą iš visų mūsų, vertę kuriančiųjų, pinigų“, – teigė Seimo narys.

Europos mobilumo valdymo platformos EPOMM atstovė Lietuvoje Kristina Gaučė teigė, kad „darnus miestas ir darnus mobilumas kaip rodiklis rodantis, kiek tas miestas sveikas, yra tada, kai savarankiškai gali keliauti ir aštuonių, ir aštuoniasdešimties metų žmonės“.

Ji pažymėjo, kad perėjus nuo nuosavo automobilio prie viešojo transporto šeimos išlaidos susisiekimui smarkiai sumažėja.

„Vidutiniškai šeimos, kuriose yra lengvieji automobiliai, apie 15 proc. savo pajamų vienam šeimos nariui tam ir skiria, o jei yra viešojo transporto ar alternatyvių priemonių naudotojai, tos (išleidžiamos – BNS) pajamos sumažėjo iki 3 proc. vienam šeimos nariui“, – sakė K.Gaučė.

Konferenciją „Ar skatina darnų judumą nemokamas viešasis transportas?“ surengė Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija kartu su Nacionaline viešojo transporto keleivių asociacija.

Renginio organizatoriai informuoja, kad Lietuvos miestai, kuriuose gyvena daugiau kaip 25 tūkst. gyventojų, taip pat miestai, turintys kurorto statusą, jau turi parengtus pirmuosius darnaus judumo mieste planus. Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, šie planai rengiami siekiant humanizuoti miestų infrastruktūrą, kuri skatintų rinktis įvairesnius judėjimo būdus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius